Вести:

недеља, 8. јануар 2023.

Поводом рањавања Стојановића из Гoтoвуше

недеља, 8. јануар 2023. | Уреднички колегијум 0

Поводом рањавања Стојановића из Готовуше
Дубоко свестан да је данас Божић и да је данас радостан дан, не може се остати имун на то да нам непријатељ намерно наноси ударе управо на те најрадосније дане.

#Gotovuša #Stojanović #ranjeni #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti


Пише: Александар Мандић



На слици је наш глумац Слободан Ћустић који тумачи улогу кума Хусеина у филму ,,Нож". Реч је о сцени када се Братомир Југовић враћа кући са скадарског ратишта по распаду краљеве војске и потписаној капитулацији и где га затиче вест да је њихов кум Хусеин Османовић померио међе. Братомир одлази на међу да се расправи са Хусеином. Када га је упитао зашто је померио међе, кум Хусеин му је одговорио:,,Било ваше, сад је наше. Друга држава, друге међе мој кумашине. ВАША ДРЖАВА ЈЕ ПРДЕКНУЛА (напомена А.М.)."

Стога, какве везе има рањавање Стојановића на Бадњи дан и ова филмска сцена? Постоје две тачке везивања. Прва је та да филм ,, Нож" говори о истинитом догађају који се везује за покољ на Божић 7. јануара 1942. године (дигресија, на данашњи дан пре 30 година, на Божић, дошло је до покоља у Кравици. Текст који сам написао пре неколико година ћу поново поставити у следећој објави). Рањавање Стојановића додуше није било на сам дан Божића, али јесте на Бадњи дан који претходи Божићу. Друга тачка везивања, о којој бих посветио више пажње, јесте ово злокобно ,,ваша држава је прдекнула". Због чега то?

Та Хусеинова констатација се није односила само на међу. Није се на томе завршило. Свако ко је гледао филм зна како се то завршило и због чега је та његова констатација злокобна. Друкчије речено, суштина је у томе да када год СРБИН ОСТАЈЕ БЕЗ СВОЈЕ ДРЖАВЕ ДА СЕ ОН ТРЕТИРА КАО ДИВЉАЧ ЗА ОДСТРЕЛ! Управо у тој чињеници се види повезаност наведене Хусеинове констатације и рањавања Стојановића.

Када год је српска држава нестајала или када су се њене институције повлачиле са дела територије, Срби су затирани. Разлог томе треба тражити у чињеници што смо окружени непријатељским народима којима очи копа то што постојимо. Зашто је то тако, то је посебна тема. Геноцид из 1941. године то најбоље говори, али и збивања из ближе прошлости. Србима у авнојевској Хрватској и БиХ је било јасно шта их чека уколико Хрвати и муслимани остваре своју жељу да дођу до самосталне државе. То су нам и речима и делима показали и зато је Србин узео пушку да се брани. Осетио је да му се поново спремају јаме. Зато су настале Република Српска Крајина и Република Српска јер су обе, између осталог, уједно биле (а Српска то и сада јесте јер нажалост РСК нисмо успели да сачувамо) ШТИТ ОД ОНОГА ШТО ЈЕ КУМ ХУСЕИН СА ПОРОДИЦОМ УРАДИО ЈУГОВИЋИМА! Шта се десило када се наша држава повукла са КиМ 1999. године и када је од 2012. својски рађено од стране власти да се до краја ликвидира присуство Србије на КиМ, мислим да нам је свима јасно. Најсвежији пример су управо Стојановићи.

У нашим данима, погледајте у каквом су стању Срби у околини. Додуше не убијају их, али само погледајте како живе Срби у Хрватској, ФБиХ, Миловој антисрпској творевини (па и то где нестадоше Срби у Македонији) и мислим да је јасно шта за Србе значи одсуство српске државе.

Пре него што завршим ово писаније, указао бих на то да Срби морају бити свесни једног. Нас су убеђивали да то што се десило, на пример, са Србима западно од Дрине да је то њихов проблем. Из неког разлога су се Хрвати и муслимани на њих намерачили. Са осталим Србима они немају проблем. Овакав став се провлачио у медијима и махом из другосрбијанских кругова. Стварност је таква да наши непријатељи НЕ ПРАВЕ РАЗЛИКУ МЕЂУ НАМА! Како су Хрвати и муслимани стављали под нож Србе западно од Дрине, тако би то било и са Србима из Неготина, Кикинде, Новог Сада, Подгорице, Пећи, Врања. Како су Шиптари радили од Срба са КиМ то што су радили (са врхунцем у вађењу органа на живо) то би исто радили Србима у Бања Луци, Никшићу, Сомбору, Горњем Милановцу, Нишу. Како су Бугари убијали Србе по Лесковцу, Нишу, Топлици, широм Македоније (иако православни народ, Бугарима није била сметња да на Бадњи дан 1916. године покољу 103 Србина из Пореча крај Дервишке њиве) то би исто радили по Будви, Вишеграду, Шапцу, Вршцу, Приједору, Плужинама.

Стога, из свега реченог произлази закључак да уједињење српског народа у једну државу није само ствар националног идеала него ИМПЕРАТИВ ЗАРАД НАШЕГ БИОЛОШКОГ ОПСТАНКА! Тога морамо бити свесни.

Нека се Стојановићи брзо опораве.

Христос се роди!



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине