Вести:

петак, 18. новембар 2022.

НАТО у мишјој рупи

петак, 18. новембар 2022. | КМ новине 0

НАТО у мишјој рупи

Искуства Наташе Ђ. Радевић, адвоката из Крагујевца, која заступа жртве НАТО бомбаровања

#НАТО #NATO #uranijum #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti
  • Уместо да се суочи са одговорношћу за око хиљаду умрлих „Заставиних“ радника, НАТО попут сеоског ћилкоша који се крије из плота од судског позивара, одбија да прими предлог за вансудско поравнање и плати штету коју је изазвао

Пише: Ранко Милосављевић



НАТО, иако је највећа војна организација на планети, понаша се кукавички! Избегава да прими писмо адвоката који му  предлаже да надокнади штету које је нанео током бомбардовања Србије 1999. године. Попут сеоског ћилкоша који се крије иза плота избегавајући судског позивара, највећа војна алијанса не само да избегава да одговори на писмо адвоката, већ на жалостан начин изврдава  да прими предлог за вансудско поравнање.


Retko viđene, potresne fotografije NATO bombardovanja: U njima je sav bol  stradanja našeg naroda - Telegraf.rs


У најкраћем, на овај начин Наташа Ђ. Радевић, адвокат из Крагујевца, која заступа оболеле раднике „Заставе“, и чланове породица преминулих радника ове фабрике који су умрли од канцера  услед зрачења осиромашеним уранијумом током бомбардовања највеће српске фабрике 1999. године. Или су били затровани канцерогеним пираленом, који се просуо у фабрички круг, али и у реку Лепеницу,   када је огромне трансформаторе, који су хлађени пираленом,  разрушио НАТО  у априлу  1999. године.

-Трикови НАТО  да избегне суочавање са правдом су карикатурални. Да се не ради о око хиљаду „Заставиних“ радника за чију смрт је директно одговoрна ова војна организација, било би смешно. Овако, сведоци смо посрнућа европске цивилизације, која деценијама понавља мантру о владавини права. Европска конвенција о људским правима казује да свако има права на независтан и непристрасан суд, који ће расправити о правима сваког човека. Моји клијенти су, такође,  људска бића, и ваљда и они имају право на правду. Или НАТО и његови домаћи  експоненти  сматрају другачије. Нека барем то отворено кажу. НАТО је у одговору на тужбу, која је предата београдском суду, одговорио да поседује имунитет, позивајући се на споразум који је, 2005. године  ратификовала Србија. Међутим, тај споразум је потписан после петооктобарских промена 2000. године и доласка пронатовске власти, и не може се примењивати ретроактивно. Начело о немогућности да се пропис примењује уназад је управо тековина европског  права, додуше оног из времена када НАТО није постојао. Чини се да је са рођењем НАТО пакта, као  „усрећитеља“  човечанства, прво умрло еврпско право. Голој сили није потребно никакво право, ту влада закон топуза. Међутим, још је Његош спевао да „тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија“.   НАТО не може сам себи да подари имунитет, онај ко му га је дао, може га и одузети. - каже адвoкат Наташа Ђ. Радевић






Њена канцеларија, суочена са суровом реалношћу да само за тужбу којом се тражи надокнада штете од 100.000 евра, домаћем суду се мора платити  скоро 100.000 динара на име судске таксе,  покушалаје да се са НАТО  нагоди вансудски. Понудили су поравнање предлажући да сваком оболелом плати штету у износу од 100.000 евра.

-Послали смо предлог са комплетном медицинском  документацијом, на званичну адресу НАТО у Бриселу. Преко програма који прати ток пошиљке, утврдили смо да је пошта у Брислу уручила нашу пошиљку НАТО-у. Међутим, сутрадан је НАТО  бриселској пошти вратио пошиљку, и ми смо пошиљкиу добили назад са назнаком да нисмо одредили коме у НАТО та пошиљка треба да буде уручена!?

Где се крије НАТО_примљено па враћено са званичне адресе НАТО





То је без преседана. Прво, како може неко да прими пошиљку, а да је сутрадан враћа. Друго,  ако се шаље писмо некој организацији или правном лицу није потребно навести којој личности у оквиру те организације треба уручити писмо. Потом смо послали исти предлог  насловивши га на Његову екселеценцију Јенса Столтенберга, генералног секретара НАТО. Господин Столтенберг је пошиљку примио, али се нису нашли обавезним да одговоре ни за више од три месеца! 

Писмо Јенсу Столтенбергу


Послали смо, онда, ургенцију. Одговора нема. Да би ову највећу војну силу извукли из мишје рупе на чистину, неколико предлога за вансудско поравнање послали смо и Канцелерији за везу НАТО у Србији, која има седиште у нашем  Министарству одбране у Београду, у Бирчаниновој улици,  са назнаком да пошиљку проследе својој централи у Бриселу. Домаћи поштари су пошиљку уручили Натовцима у нашем Министарству одбране. Након неког времена добили смо одговор званичног представника канцеларије да су их из  Сектора за правна питања у седишту НАТО обавестили  да  кацеларија НАТО у Београду није овлашћена да прима предлоге за поравнања него да такву пошту шаљемо мисији српског  Министарства одбране при седишту НАТО у Брислу. - истиче Наташа Ђ. Радевић, наглашавајући и да су и искуства са контактом са Мисијом Србије  при НАТО у Бриселу, такође, трагикомична.

Ургенција Јенсу Столтенбергу НАТО


Наиме, на писмо којом су тражили да им та мисија одговори  која је званична адреса НАТО у Брислу, српска канцеларија, чији упосленици примају плату из буџета Србије је одговорилан-ћутањем! Амбасада Србије у Краљевини Белгији са седиштем у  Бриселу, тих проблема и није имала - њена електронска адреса  за примање поште је ван функције, упркос томе што на се на  сајту Министарства иностраних послова  та неисправна адреса наводи као контакт са дипломатским представништвом у Бриселу.

Како је наш портал објавио у јулу месецу ове године, зрачење осиромашеног уранијума у Србији током НАТО агресије 1999. године било је сто пута веће од Хирошиме 1945. године. Тада смо објавили  и да је од хиљаду оболелих „Заставиних“ радника  њих 350 умрло. У међувремену  сазнали смо да је број умрлих далеко већи!
 

-После бомбардовања „Заставе“  неколико хиљада радника је радило на рашчишћавању рушевина и обнови фабрике. У фабричком кругу су се формирала  права језера пиралена. Нисмо ни знали шта нас је задесило и да свако ко уђе у ту контаминирану средину кандидат за прерану смрт. Иако нема сређених евиденција, али сигурно је преко хиљаду радника до сада умрло, а неколико  стотина се лечи од канцера за веома лошим изгледима. - рекао нам је Саша Ђорђевић, председник Градског већа Савеза самосталних синдиката Крагујевца, иначе један од синдикалних активиста који је добровољно радио на рашчишћавању рушевина у „Застави“.

адвокат Наташа Радевић

Адвокат Наташа Ђ. Радевић  сматра да је одговор НАТО-а да му се  не може судити за последице гађања Србије пројектилима који су садржали осиромашени уранијум и изазивања хемијске катастрофе разарањем трафостаница које су садржале канцерогени пирален, циничан је и својствен ономе ко због своје бахатости поодавно не зна шта је одговорност. Позивање на Споразум о приступању Партнерству за мир, који је министар иностраних послова  Србије 2005. потписао, а Србија наредне године ратификовала, не ослобађа највећу војну организацију од одговорности за штету коју је починила 1999. године, гађајући  и цивилне циљеве, укључујући фабрике, саобраћајну инфарструктуру, куће, школе,  мостове, па чак и болнице
.
 

Срђан Алексић, адвокат из Ниша, чијих је неколико чланова породице умрло услед зрачења осиронашеним уранијумом,  заступа око пет хиљада оболелих грађана, али и чланова породица оних који су већ преминули услед зрачења осиромашеним уранијумом. Акцију утуживања НАТО-а подржао је и италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, из Рима, који је италијанским судовима поднео преко неколико стотина тужби заступајући знатан број од око седам хиљада оболелих италијанских војника који су од 1999. године боравили на Косову и Метохији у оквиру КФОР-а. Више од шесто тужби је окончано правоснажним пресудама.



Да су оболења италијанских војника узрочно последично повезана са боравком на контаминираном подручју Космета, потврдила је стручним анализама др Рита Чели, чувена професорица Медицинског факултета у Торину. Проф. Рита Чели је недавно узорке крви два оболела становника Србије однела на анализу у Италију. Резултати који су стигли из Италије су шокантни: у крви је утврђено присуство недозвољених материја 500 пута више од нормалних!!! Адвокат Тартаља, да би могао да наступа пред судовима у Србији, учланио се у нишку Адвокатску комору.

 

Према речима адвоката Алексића НАТО је признао  да је на Србију, током 76 дана агресије 1999. године,  бацио око 15 тона осромашеног уранијума. То је изазвало радијацију која је око сто пута већа од оне у Хирошими, 1945. године. Познато је и да је на Косову и Метохији гађана 81 локација осиромашеним уранијумом.

  -Ми нећемо стати. Може НАТО и даље да се крије у мишјој рупи, избегавајући одговорност. Тужићемо их и домаћим судовима. Затражићемо од Скупштине Србије да се НАТО-у укине имунитет. Морају да одговарају за штету и патње коју су нанели. Очекујемо и измену Закона о судским таксама, како би оболели и чланови породица умрлих, који су махом сиромашни становници Србије, могли да се обрате домаћим судовима без плаћања високих судских такси. Наш тим размишља и о тужбама против оснивача НАТО. Земље које су основале ову организацију, имају одговорност за штету коју је учинио НАТО, а која је без одлуке Савета безбедности УН, без икаквог повода више од два ипо месеца бомбардовао Србију, спроводећи агресију  под циничним називом „Милосрдни анђео“. - каже адвокат Наташа Ђ. Радевић, наглашавајући да њена  канцеларија заступа не само оболеле раднике из Крагујевца и чланове породица умрлих, већ и знатан број грађана са Косова и Метохије, који трпе стравичне последице зрачења осиромашеног уранијума и канцерогеног дејства пиралена. 


Контакт са канцеларијом Наташe Ђ. Радевић у Крагујевцу на: 

064 152 75 14 и 069 152 75 14, 

или имејлом на advokat.natasa.radevic@gmail.com.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине