Вести:

четвртак, 22. септембар 2022.

Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часова

четвртак, 22. септембар 2022. | КМ новине 0

Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часова

Kристина Ристић (1973. Београд), дипломирала је (1995) и магистрирала (2000) на Факултету ликовних уметности у Београду.

Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часова
Кристина Ристић





Завршила је специјалистичке студије на Ликовној академији у
Атини 2008. године. Члан је УЛУС-а од 1996. године. Излагала је на двадесет самосталних изложби и на преко седамдесет групних изложби у земљи и иностранству (Пето Пекиншко бијенале уметности, Салон дес Реалитес Ноувеллес). Добитник је више награда за свој рад. Њени радови се налазе у колекцији Македонског
Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часовамузеја модерне уметности у Солуну, Филип Морис – Ниш Арт Фондације, Матице српске и бројним галеријским и приватним
колекцијама.


Стваралаштво Kристине Ристић, засновано на искуствима историјске апстракције и сликарства материје, карактерише редукција предметног полазишта до поља асоцијативног, форме
знака и новог имагинарног простора. Овим поступком ауторка креира слојевит дијалошки ток између елемената композиције међусобно и у односу на целину, као и отворено интерпретативно подручје у коме је посматрач активни учесник.


“Радови Kристине Ристић су, наизглед, једноставни. Линије као цртежи, али и као сусрет површина на слици, стварају предмете који носе своју загонетну причу. Њене “исцртане” форме нису свеприсутни облици, опште познати и прихваћени, те тиме, значењски обавезујћи.

Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часова
Иако врло личне у наративу, прихватамо их безрезерно јер упућују на “блиске апстракције”, на догађаје или емотивна стања, тачке ослонца у невидљивом ходу утисака. (…) она слика границу стопљених светова, посматраног, “реалног”, изван нас и оног који не видимо, који омогућава опажање, чије присуство не доводимо у питање, али је неухватљив, трајна енигма. Та “граница” постаје видљива на сликама у знаним и измишљеним предметима и истим таквим просторима. Препознајемо скалу искустава изазваних различитим поводима.

На сликама Kристине Ристић призори нас враћају унутрашњем погледу на промене и кретања, мимо онога што називамо нашом вољом, погледу “другог реда”. Спојени у једну раван, простор и предмети, сасвим самостално износе своје исказе међусобно се допуњавајући. Занимљива је, такође и ситуираност бојених поља, углавном, сведеног колорита на невелику скалу и описних, апстактних форми које појмовно само наслућујемо.

Многе предмете ћемо препознати, али њихова утилитарност је, у овим просторним констелацијама, ефемерна јер носе нова значења, имају другачију улогу.”

Драгица Вуковић, историчар уметности (из предговора каталога)


Отварање изложбе ''Kућишта'' у Продајној галерији Београд, вечерас у 19 часова


Продајна галерија Београд
Kосанчићев венац 19, Белграде 11000
понедељак – петак од 9 до 19 х
субота од 9 до 15 х
тел +381 11 3287 325
тел/факс +381 11 30 33 923
office@galerijabeograd.org


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине