Вести:

четвртак, 29. септембар 2022.

Шта је тачно правни основ за предстојећи Попис и са којим циљем се врши?

четвртак, 29. септембар 2022. | Уреднички колегијум 0

Шта је тачно правни основ за предстојећи Попис и са којим циљем се врши?

Поставили су себи амбициозан циљ, да од 01.10. до 31.10. заврше попис.

Шта је тачно правни основ за предстојећи Попис и са којим циљем се врши?



Нешто о предстојећем попису.


Законом о попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године (ВЕЗА) предвиђено је да се пописом прикупљају подаци о лицима, домаћинствима и становима: Овде можете да видите формуларе: (ВЕЗА)

По мом мишљењу, скандалозно улажење у приватност.

Али, ајде, многи од тих података се већ налазе разбацани у јавним и приватним регистрима и држава може лако да их повуче, али многи од тих података су још у хард копијама, тј. у папирним регистрима, а сви знамо како и колико су кадрови које су запослили способни и радни да их унесу, обраде и ехстрахују за потребе пописа, тачније, колико нису.

А њима се жури. Поставили су себи амбициозан циљ, да од 01.10. до 31.10. заврше попис.

Рок кратак и узак.

Зашто? Због чега? С којим циљем?

#Попис #Попис2022 #Србија #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti


Ту Закон каже:

Члан 29. став 1. и 2. "Подаци прикупљени у Попису користе се искључиво у статистичке сврхе и Републички завод за статистику их не може уступати другим физичким и правним лицима. Подаци прикупљени у Попису не могу се употребљавати у сврху утврђивања обавеза грађана, нити се могу користити као доказ за остваривање права грађана."

Ако је тако, зашто онда у члану 10. став 1. прописује "Републички завод за статистику обавља следеће послове: стара се о благовременом и потпуном спровођењу овог закона; дефинише методологију Пописа у складу са националним потребама и међународним обавезама;..."

Којим међународним обавезама ако су подаци прикупљени искључиво у статистичке сврхе? О чему причамо?

Ако се гледа члан 23. став 1. који прописује "Средства за финансирање послова у вези са Пописом обезбеђују се у буџету Републике Србије, а Републички завод за статистику врши пренос дела одобрених средстава на подрачуне за посебне намене пописним комисијама за спровођење Пописа."

Стиче се утисак да су средства финансирана од нашег новца.
Ако је тако, зашто на формулару лепо пише да је "овај пројекат финансиран средствима Европске уније и кофинансиран средствима Владе Републике Србије"? Значи ли то да је ЕУ главни финансијер Пописа? Она иста ЕУ која нам јасно и гласно поручује да нећемо ући у ту мртву заједницу? Па који је разлог тог финанисрања неких тамо унтерменша који су добри само да чисте и донирају органе?


С тим у вези, враћам се на питање које су то међународне обавезе које РЗС мора да испуни ако је реч о интерном попису искључиво у статистичке сврхе и ко финансира попис? Паре + обавеза, то некако иде заједно, зар не?

Е, сад, ако се има у виду Европска конвенција о људским правима која у - члану 8. Права на приватни породични живот прописује да "Јавне власти неће се мешати у вршење овог права сем ако то није у складу са законом и неопходно у демократском друштву у интересу националне безбедности, јавне безбедности или економске добробити земље, ради спречавања нереда или криминала, заштите здравља или морала, или ради заштите права и слобода других."

- члану 10. Права на слободу изражавања прописује да
"Пошто коришћење ових слобода повлачи за собом дужности и одговорности, оно се може подвргнути формалностима, условима, ограничењима или казнама прописаним законом и неопходним у демократском друштву у интересу националне безбедности, територијалног интегритета или јавне безбедности, ради спречавања нереда или криминала, заштите здравља или морала, заштите угледа или права других, спречавања откривања обавештења добијених у поверењу, или ради очувања ауторитета и непристрасности судства" (ВЕЗА)

Мене много интересује како је то чланом 23. Закона прописано кажњавање за лице које одбије да да податке, или да нетачне или непотпуне одговоре? Или за пописивача који је дужан да води рачуна о тачности уписа и обраде података? Како ће нпр. неки старац да да тачне податке? Како и ко ће да проверава тачност уписаних података и ко ће да одговара ако се уписани подаци нађу нетачни? Како је то у складу са Европском конвенцијом и шта је правни основ за овакво пописивање података? Заштита национална безбедности? Спречавање криминала? Заштита морала или права других?

Неће бити.

То је код нас легала и нормала. "Није чак ни тона" је најбољи пример заштите горепоменутих вредности.

Дакле, шта је тачно правни основ за овај попис и прописане казне? Како је то у складу са ратификованом Европском конвенцијом?

#Попис #Попис2022 #Србија #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

И још само ово, да ми је да видим тог пописивача који ће да уђе у Александрову, Синишину, Шарину или Зоранину (име је небитно, извучено по рендом асоцијацији и редоследу) кућу и да им узме податке.

И структуру малених пионира који ће као пчелице да се разлете по нашим домовима да нам броје крвна зрнца. Гарантујем да су исте припадности као комуналци, извршитељи, бележници и управници стамбених заједница.
Одаје их по(т)пис.


Даниела Ћетковић / ФБ


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине