Вести:

среда, 3. август 2022.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’

среда, 3. август 2022. | Уреднички колегијум 0

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’

Ивану Максимовићу, новинару портала КМ новине, запрећено је из службеног аута док је јуче по подне фотографисао и снимао билборде “Добродошли у Заједницу српских општина”.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’


  • Службено возило општине Косовска Митровица зауставило се крај њега да би му возач директно и недвосмислено рекао “ти то не смеш да радиш”. Максимовић је за КМ новине детаљно описао шта се дешавало а ми то преносимо у целости. Прочитајте до краја, нарочито о разлозима зашто је баш њему забрањено снимање и шта је у ствари "Заједница српских општина" а што вам баш нико други није рекао!

 

* * *

Догодило се и то! Прва отворена претња режимлија упућена мени од кад се самостално бавим новинарством!


Текст и фото: Иван Максимовић, КМ новине



Били су то неки од последњих снимака и фотографија које сам бележио. Ради бољег прегледа попео сам се на острво између трака којима се крећу аутомобили. Чуо сам како ми нешто шушти под ногама, погледам и видим да газим по трави и цвећу које је градско зеленило ту засадило и осетио кривицу што “уништавам” нечији труд (иако је цвећа мало, тек у једном низу крај саме ивице и скоро већ увело) па сам бирао места на којима је трава била баш сасушена.

У том тренутку се крај мене заустави возило (регистраских ознака KM 019 HG) и возач ме фино упита “шта то радим?”. Поглед ми оде на врата аута а на њему натпис “Инспекција” са грбом општине изнад натписа. Очигледно, ради се о службеном возилу патрљка од некадашње општине који се данас званично назива “Привремени орган Косовска Митровица”. Наравно, као и друге институције државе Србије на КиМ и ове је Вучић угасио, и то међу првима.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’
Добродошлица... / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Е сад, пошто се неретко дешава да док фотографишем људи стану да ме нешто питају, аутомобилом или пешице, а онда и прокоментаришемо ситуацију јер знају да сам (на жалост) једини српски новинар са Косова и Метохије који извештава без икаквог компромиса и интереса већ онако како заиста јесте, у први мах ми се учинило да је и сада о томе реч. Посебно што је тон у почетку био веома питом, пристојан.

Те мисли преплитале су са могућношћу да се ипак ради о томе да неко из градске службе жели да ми укаже на то да не треба да се крећем зеленим површинама. Тако сам и одговорио, уз осмех “газим траву...” признајући већ очигледну кривицу.

Човек одмахне главом мало збуњено али и нестрпљиво (још увек то тумачим тиме да се паркирао на сред пута и тако га блокирао па ваљда жури) као да каже “не питам те то” и погледа ка граду па у мој фото-апарат и подижући обрве климне ка њему понављајући питање “шта радиш... шта сликаш?”.

“А, то” кажем
мало збуњено, “па, град, шта се дешава и тако”.

“Добро, добро а шта сликаш... шта?” сада већ одлучније и прецизније али и већ са мање стрпљења мада још увек прилично уздржан и тешко да бих нешто приметио да се све није завршило како јесте.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’
И по начину на који су лепљене, види се колико им је и до тога стало / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Или је знао да се иначе бавим и другим стварима осим новинарства или није желео да иницира, то јест да подстакне моју знатижељу и мотивише ме да ипак фотографишем оно што није желео да фотографишем, још увек не помиње оно што га заправо интересује. Схватим шта га занима па кажем “билборде и постере” без околишања јер је ових дана у медијима много речи о томе па нисам мислио да треба детаљније да објашњавам. Све то време ја стојим на острву а он паркиран, са упаљеним мотором, кроз прозор разговарамо.

“А које билборде?” сада већ пита крајње прецизно.

“Па, ове “ЗСО” и то” одговорим у чуду због таквог испитивања.

“Немој то да сликаш” буквално изда кратку наредбу.

“Зашто?...” питам збуњено...

“Тако, немој... Кажем ти немој. То су МОЈИ билборди”. Опет ме збуни... Како његови, прво се сетим Петра Петковића, директора Канцеларије за КиМ који је то први иницирао и најавио у медијима пре неколико дана.

“Па сви су снимали” кажем онако збуњен, да не смара јер не разумем ни како су билборди “његови”, ни што му смета да снимам оно што је већ БИЛБОРД, дакле јавно оглашено на највећим могућим таблама на местима где су најуочљивији, а и иначе су их већ довољно снимили и објављивали.

“Снимили су, ти немој, кажем ти - ТИ НЕ СМЕШ ДА СНИМАШ”, дословце то каже, окрене се без да је сачекао одговор, нагази по гасу и оде.

“Е, баш ћу да снимам” одговорим више за себе и полугласно јер сам већ остао сам. Наставим из ината али не још дуго јер ме је ово поприлично изнервирало и уништило вољу а ионако сам већ био у одласку и имао сасвим довољно материјала који ћу објавити овде, фотографије сада а видео касније.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’
Симбол тзв. "Заједницесрпских општина" који је "позајмљен" а састоји се од модификованих шајкача које чине крст, само је још један од трикова којима се крије права суштина тог удружења. / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Кренем да пређем улицу а ту, иза реда паркираних аутомобила, неколико људи који су у хладу дрвета слушали овај разговор одједном су се потпуно унезверили и у страху, затечени, осврћу се наоколо као да би некуд да крену а не знају где, више него очигледно избегавају да им се поглед сретне са мојим па гледају некуд у даљину као да некога траже али широм отворених очију, а погледи им сасвим одсутни, без циља непрестано мењајући тачку у коју "гледају" и тако се осврћу у месту. Дакле, они су ово схватили озбиљно, као да је упућено њима.

Што се мене тиче, претње одавно очекујем али их до сада није било иако се независним новинарством бавим од 2011. године. Говорио сам и писао отворено о Тадићу и његовој издаји започињањем Бриселског споразума и другим “красотама” које нам је приређивао. Исто тако и о Томиславу Николићу док је оно релативно кратко време био на месту човека који се тобож пита за нешто.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’
Фото: КМ новине / Иван Максимовић

О Вучићу и његовој политичкој хајдучији пишем исто тако од доласка на власт, ево већ деценија, а како је њихова издаја досегла најниже нивое то сам о њима и писао најжешће. Да, десило се да је Вучић 2018. године искористио повод да ме оптужи за нешто за шта ја нисам крив те и да ме судски гони, не лично већ преко јавних тужилаца које држи у шаци а његови новинарски керови развлаче по медијима као убицу и будалу али ми лично ни тада, ни пре а ни после тога, нико није прилазио да прети. Послушници, па и батинаши, јесу прилазили, разговарали са мном, питали разне ствари али увек, баш увек толико љубазно и без икакве негативне емоције да им се ништа не може приговорити, чак и онда када ми нису дозвољавали да приђем Вулину јер постављам незгодна питања и откривам издају коју спроводе. И тада су били ипак фини и без да су покушали да ми науде, али претњи није било. А сретао сам и на улици буквално све који у овој издаји учествују. Углавном савршено глуме да ме нису ни видели, поједини од њих се чак понашају тако културно и са манирима да не можете а да не узвратите макар успутни поздрав јер било је и ранијих контаката, пре издаје. У сваком случају толеранција је при сусретима увек била максимална, чак и без преких погледа а, да будем искрен, нисам сигуран да сам се и ја тако понашао. Ипак сам ја искрен у овоме што радим и оно што боли, боли.

Новинару Ивану Максимовићу од режима прећено због снимања билборда ‘’Добродошли у ЗСО’’
У Косовској Митровици / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Оно што сам мислио да ће се једном десити јесте да приђе неко озбиљан, ко ће то умети да каже тако да га заиста схватите крајње озбиљно а не овако успут и на сиров начин како се догодило. Некако, мислим да заслужујем више од тога... Зато сам прилично сигуран да то није дошло “одозго” и да је ово био усамљени ловац који зна да нико други не јавља шта се тачно дешава свестан да то угрожава планове оних који су мислили да ће лако обманути народ. Са другима је лако јер су сви новинари или у њиховој, или у шакама Шиптара и Запада а пошто сви они заједно учествују у овој шизоидној игри људским животима и судбинама свако од њих, кад затреба, тим “новинарима” ће издати команду “седи” и новинари ће послушати без речи. А и не морају да кажу, кад их неко финансира зна се врло добро шта од њих очекује и тражи. Осим, ето, једног... коме нема ко да тако нешто нареди. А ко угрожава власт, угрожава и послушнике јер је то претња да изгубе своје привилегије.

У Косовској Митровици / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Можда је то и због онога на дан барикада када сам написао да су Вучићеви пулени на КиМ сатима лудовали са укљученим сиренама не би ли узнемирили и раздражили људе до бесвести како би што агресивније реаговали у случају провокације. Што и јесте тачно, другог објашњења за возила коај пакирана стоје а из којих непрекидно урла сирена, за сада нема. Можда је он био један од оних који су људе гањали да то чине. Тог дана нисам могао да обавим телефонски разговор дуже од 15 секунди, не знам за друге.

Опет, све је то можда али ми се чини да за ово није имао одобрење својих надређених.

Догодило се успут, наизглед без припреме, из неке личне нетрпељивости коју осећа. Ипак, ништа не могу да тврдим. Можда и јесте изгледало тако баш да не бих то повезао са властима, ни легалним ни паралелним иако се управљач, и за једне и за друге, налази у Вучићевим рукама.

  Фото: КМ новине / Иван Максимовић

А ако сте на КиМ данас запослени у остацима српских институција  са привилегијом да можете да користите службено возило, макар и такво, ван радног времена и још да из њега у сред бела дана, у јавности, претите новинару, увек и увек значи да се ту налазите уз одобрење “Српске листе”, тиме посредно или директно уз Вучићево одобрење, и да сте један од јуришника његовог велеиздајничког режима. Уколико не желите да учествујете у Вучићевим прљавим политичким пословима и да предајете КиМ подмукло и на рате у име Вучића, не можете да добијете не само такав већ ако се јавно изјасните против, ни било какав други посао уопште!

Дакле, ради се о некоме ко је више него очигледно режимски човек и то вишег ранга, барем на локалу, попут батинаша које смо имали прилике да видимо на протестима у Србији. Тако некако и изгледа.. Такав ће да брани интересе режима (заправо сопствену позицију и привилегија које у редовним приликама не би могао да стекне ни чашћу ни памећу) као што бесни пси бране територију свог власника ма шта год он на њој радио па и драо друге керове на живо, њима то није битно, као ни овом лику. Само слепа оданост свом господару, то им је једино битно. Нарочито не у тренутку када Вучић треба на терену да закружи велеиздају започету пре, за који месец па тачно, једну деценију парафирањем Брислеског споразума и наметањем шиптарске власти.

На улазу у Косовску Митровицу сачекаће вас овакав билборд / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Само овакав заплет, у коме ће доћи до немира, можда и већих сукоба, може да му помогне да од јавности сакрије своју умешаност а сваку драматичну одлуку коју би донео (какве не бих ни да помињем овде) да се оправда “српском немоћи”, савезницима које Албанци имају или већ нечим на шта не може да утиче... Одвраћањем пажње од небитних и споредних ствари а указујући на реалне чињенице, разлоге и циљеве са којима се нешто догађа на Косову и Метохији у овом тренутку, дефинитивно представља активност због које ћете се наћи на тапету режиму, опет - Вучићу лично јер он у овоме и има највеће интересеа његови јуришници то врло добро знају. Уостало, издаја је увек чин који се врши свесно.

Агресивно скривана суштина тзв. "заједнице српских општина" / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Није први пут да су на КиМ режимски батинаши и силеџије реаговале брутално и агресивно када је требало некоме “променити мишљење”. Од шамара, преко “поштених” батина и пребијања како у јавности тако и у приватним кућама, до паљења аутомобила, подметања експлозива, разних претњи, смештања и подметања... Довољно говори чињеница да за све те бројне нападе нико никада није одговарао иако се у овако малој средини одлично зна ко у чему има "заслуге". Тако да ако се са јединим независним српским новинаром са КиМ догоди нешто “случајно”, било да долази од Срба, Шиптара западњачких полицајаца и службеника или неког "анонимног" свеједно, уопште није случајно. Они неће дозволити да се на крају упропасте и провале планови које су тако дуго сви заједно ковали. Учиниће све што треба да то спрече.


Међутим, оно због чега је у овом тренутку нарочито важно да извештавање медија буде под контролом, јесте управо суштина такозване "Заједнице српских општина". Неприметно она је у јавности потпуно заменила Косово и Метохију, јужна српска покрајина више не постоји! Сада је ту само "ЗСО", не и КиМ. Тачније, а о чему нема речи у медијима, Заједница српских општина јесте удружење које треба да административно повеже оне општине у којима Срби чине већину над албанским становништвом. То аутоматски значи да се неће тицати других општина, да Срби на територији своје државе, Србије, не само да неће имати никакав утицај на рад општина већ и да не желе да га имају. Одричу га се својом вољом али не у име било каквог бољитка већ лично Александра Вучића и његових интереса.

Оваква "ЗСО", како је замишљена, биће у потпуности у административном саставу, дакле "законском оквиру" а тиме и у финкцији такозване "републике Косово" и то на нижем нивоу. Ње нема у било комс мсислу у државном уређењу Републике Србије, она не постоји! Из простог разлога јер и није у њеној надлежности! Поред тога, "ЗСО" не обухвата заиста српске оптшине какве су основане према државном плану о административној подели територије већ по систему албанских сепаратиста који сваку тачку додира са државом Србијом тиме неутралишу! На тај начин, Вучићев режим у потпуности заокружује велеиздају Косова и Метохије и ампутира овај део територије од остатка Србије на дуже време али и са несагледивим последицама јер ће са нестанком српских инситуција нестати и српски народ!

Последња али и највећа међу обманама СНС-а и Александра Вучића / Фото: КМ новине / Иван Максимовић

А сетимо се, већина тих "општина" је основана у селима у којима има Срба, то су једине "општине" на свету које се не састоје од било каквог урбаног језгра, нити целине или дела. То су озакоњене српске енклаве у којима се живи као у логорима а какве је осмислио Марти Ахтисари у свом плану о стварању независне државе на тлу Косова и Метохије. Протеривањем Срба из урбаних средина постиже се циљ, и то на сасвим идентичан начин, који су имали нмачки нацисти - сврставање Срба у нижи ред грађана без икаквих загарантованих права што данас и јесте реалност на Косову и Метохији. То је спровођење Ахтисаријевог плана који су одбациле и Скупштине Србије, како то Вучић воли да каже- претходна влада, али и Скупштина Уједињених нација!

А онда је дошао Александар Вучић и прихватио те и такве "општине" па уместо да говори о Косову и Метохији, он говори, махом кроз уста Петра Петковића, о "Заједници српских општина". Надлежност тог удружења не постоји.

  Фото: КМ новине / Иван Максимовић

Предвиђено је да се под њихову "контролу" ставе просвета и здравство на КиМ а да сав новац који из буџета Републике Србије буде уплаћиван на име личних зарада и финансирања овдашњим Србима, распоређује "ЗСО". Међутим, трик је у томе што као удружење, организација или асоцијација како се још "ЗСО" зове, све рачуне полаже директно сепаратистичкој "влади" у Приштини и својим средствима може да располаже онда када то они одобре.

И још, стављањем здравства и просвете под контролу илити квази-надлежност "заједнице српских општина" и те преостале институције Републике Србије биће и де-факто, и де-јуре укључене у систем такозване "републике Косово" и од српске државности на Косову и Метохији више не би остало! Сада је јасније колико покварености има у насупу режима када као "решење" истичу "Заједницу српских општина"!


Да укажем на још једну ствар, Вучић који се у јавности пита за све и свашта до најбаналнијих ствари, и који је "једини" експерт, познавалц прилика и аналитичар у свим областима до тежине ђачке торбе, о Косову и Метохији и не говори у редовним приликама. Помене али успут, то је једина тема од које се овај свестрани стручњак дистанцирао, народски речено - одрекао га се!

Можда најбоље место на коме се плакати "ЗСО" налазе, тик уз умрлице / Фото: КМ новине / Иван Максимовић
 
Зато не желе да знате шта се заиста дешава. Зато им је важна апсолутна контрола медија и сваког новинара понасоб, зато и прва претња мени јер вам то нико други неће рећи!

А ја, као и до сада, чинићу све што могу да те планове разоткривам а већину већ и јесам. Све што је потребно да се зна објављивао сам на КМ новинама и јединим штампаним новинама које су имале храбрости да то објаве, Магазину Таблоид. Од битних ствари ту више нема шта да се дода. Па ето, нека буде да су вас преко мене “подсетили” да то ипак треба да прочитате, кад већ до сада нисте, и да коначно схватите сву подмуклост и поквареност са којом  Александар Вучић издаје Косово и Метохију корак по корак, до ове последње фазе. Заправо, Божија је последња. А ви ипак читајте, информишите се, не будите лењи. Ради се о вашој и судбини ваше деце али и људској одговорности према држави за коју су наши преци крварили и гинули. Зар да без речи допустите да вам неколико људи упропасти све да би они напунили своје џепове, зар да прихватамо да је њихова жеља за илегалним, па и легалним, богаћењем на вашој пропасти а не дај Боже и крви, претежнија од ваших живота? Никако! То не смемо да дозволимо. А ово је заиста последњи тренутак да то схватите.

 
* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине