Вести:

петак, 10. јун 2022.

Прашина из Сахаре ипак није (само) то - резултати извештаја алармантни! (ВИДЕО)

петак, 10. јун 2022. | Уреднички колегијум 0

Прашина_из_Сахаре_ипак_није_то_резултати_извештаја_алармантни!_Prašina_iz_Sahare_ipak_nije_to_rezultati_izveštaja_alarmantni! У последње време јавност је узнемирена честим кишама које за собом остављају велику прљавштину. Многи су то објашњавали "песком из Сахаре" међутим изгледа да није реч само о томе.

Прашина_из_Сахаре_ипак_није_то_резултати_извештаја_алармантни!_Prašina_iz_Sahare_ipak_nije_to_rezultati_izveštaja_alarmantni_



Иако су "прљаве кише" феномен присутан не само на територији Балкана, званично је до сада јавности представљено истраживање обављено једино у Босни и Херцеговини. Ту је урађена упоредна анализа песка из Сахаре са прљавштином која остаје иза ових киша. Резултати су више него алармантни!

Прашина_из_Сахаре_ипак_није_то_резултати_извештаја_алармантни!_Prašina_iz_Sahare_ipak_nije_to_rezultati_izveštaja_alarmantni!
адв. Мирнес Ајановић
Након медијских наслова који су више пута најавили појаву „опасне прљаве кише“ са песком из Сахаре у Европи и Босни и Херцеговини, што је код великог броја грађана изазвало забринутост, Народни кризни штаб БиХ доставио је Институту за хемијско инжењерство доо Тузла, Испитној лабораторији, узорак песка са југа Туниса и узорак песка из места Добошница Доња код Лукавца узетог 7. априла 2022. године након „прљаве кише“. Ово је учињено како би се поред анализе честица у киши извршила и компаративна анализа правог сахарског песка са песком који се налази у киши, истакао је адвокат Мирнес Ајановић, председник БОСС-Босанске странке.

Институт за хемијско инжењерство доставио је Извештај о испитивању од 24. маја 2022. године под бројем: 361-02/22, у којем је утврђено да се у испитиваном узорку из БиХ налази 24 елемента, а да је у односу на Правилник о утврђивању количине штетних и опасних твари у земљишту БиХ утврђен садржај Арсена, Бариума, Никла и Цинка у узорку већем од дозвољене граничне вриједности.

У односу на песак из Сахаре и сахарски песак из кише утврђено је да прљава киша садржи Арсена 44 пута више, Бариума 660, Никла 2500, Цинка 64 и Жељеза 23 пута више. Такође, утврђено је да узорци садрже Алуминијума у пијеску из Сахаре 14.2 мг/кг док пијесак из прљаве кише у БиХ садржи 10342 мг/кг, што је 728 пута више Алуминијума.


Да би се донео крајњи закључак о томе шта је узрок оваквог хемијског састава прашине након падавина потребно је урадити додатне анализе са више различитих локалитета и то по налогу државних институција и законом предвиђених процедура узимања узорака.

Прашина_из_Сахаре_ипак_није_то_резултати_извештаја_алармантни!_Prašina_iz_Sahare_ipak_nije_to_rezultati_izveštaja_alarmantni_
Ипак то нису само "прљаве кише"!





Председник БОСС-а, адвокат Мирнес Ајановић упутио захтев Вијећу министара БиХ, у којем је садржан и Извјештај о иситивању Института хемијско инжењерство, да се у циљу заштите грађана и околине државне институције одмах укључе и изврше опсежну анализу терена у Босни и Херцеговини, укључујући и токсиколошке анализе да ли је дошло до апсорције у организмима, како би се добили званични резултати анализа и по потреби на време деловало у циљу заштите грађана и екосистема.

Прашина_из_Сахаре_ипак_није_то_резултати_извештаја_алармантни!_Prašina_iz_Sahare_ipak_nije_to_rezultati_izveštaja_alarmantni!
Извештај који све показује / Преузето са БОСС

У Србији се до сада нико није потрудио да уради слично истраживање  а режимски медији, којима су истраживачке станице и институти приступачнији а буџет тих медија, па и политичких странака, дозвољава да се таква анализа уради. Супротно томе, они редом и по аутоматизму јављају како је реч тек о "песку из Сахаре". Очигледно је да је Србија претворена у експериментални полигон и простор где се некажњено могу вршити масовни злочини над становништвом па и масовна убиства. Док се не деси нешто озбиљније и повуче разуман потез, све остаје овако како јесте.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине