Вести:

уторак, 31. мај 2022.

Захарова одговорила Трасовој: Британија шверцовала оружје на Кoсoву и Метoхији

уторак, 31. мај 2022. | Уреднички колегијум 0

Захарова одговорила Трасовој: Британија шверцовала оружје на Косову и Метохији

"Лондон је патронизовао трговину органима на КиМ и шверц свега у региону, укључујући и оружје”, закључила је Захарова".

Захарова одговорила Трасовој: Британија шверцовала оружје на Кoсoву и Метoхији
Марија Захарова





Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву шефице британске дипломатије Лиз Трас о „погубном утицају Русије на Балкан”, подсетивши на то како је западна коалиција заједно с Лондоном трговала органима и шверцовала оружје на Косово и Метохију 90-их година.

„Током своје посете Балкану Лиз Трас је позвала грађане Босне и Херцеговине да не верују Русији, која има погубан утицај на тај регион. Стручњаци шапућу: током британско-босанских разговора дотакнута је тема уласка земље у јединствени европски дом и интеграције у НАТО. Некако је чудно говорити о разорном и непринципијелном утицају НАТО на Балкан, али ипак подсећам: Северноатлантски савез 1999. године бомбардовао је Југославију користећи осиромашени уранијум,” поручила је Захарова на Телеграму, преносe агенције.

Лиз Трас

Она је такође подсетила да је „Лондон током читавог периода зависног боравка Словена на Балкану доприносио њиховом подређеном положају, на сваки могући начин поткопавајући потенцијал национално-ослободилачких покрета”.

„Не Британија, већ Русија помогла је остваривање независности Грчке у 19. веку, а када је то било корисно за Лондон Енглеска је директно ушла у сукоб против Русије и њених словенских савезника на Балкану, као што је био случај током Кримског рата и такозване источне кризе у другој половини 1870-их”, истакла је Захарова.

Портпаролка руског Министарства напоменула је да је „Балкан дуго био сматран буретом барута Европе”, а заоштравање противречности на југоистоку Европе подржавала је Велика Британија, јер је то првенствено штетило и интересима аустријско-немачке коалиције и Русије у региону, а што је резултирало Првим светским ратом.

Како је навела још у 20. веку, у првом периоду Другог светског рата, југословенска влада је молила Британце да помогну Словенима пред Трећим рајхом, да спасу земљу од окупације и пропасти, али су Британци игнорисали позив руководства јужнословенске државе.



„Штавише, они су то злочиначки искористили, верујући да ће Берлин повлачењем снага Вермахта у Југославију олакшати Британији да води рат у Европи”, навела је Захарова.

Такође је навела да је Британија у другој половини 20. века успоставила нормалне односе са социјалистичком Југославијом искључиво због неслагања Београда са политиком Москве.

„Па су тада почеле 90-те, а садржај и значење британског (и НАТО) утицаја на Балкану постали су очигледни целом свету. Као део западне коалиције, Лондон је патронизовао трговину органима на КиМ и шверц свега у региону, укључујући и оружје”, закључила је Захарова.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине