Вести:

уторак, 24. мај 2022.

Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Жеровници

уторак, 24. мај 2022. | Уреднички колегијум 0

Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Жеровници

"Осветисмо храм, дивни овај храм посвећен Светом Сави, првом Архиепископу и просветитељу српском."

Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Жеровници

У четвртак, 19. маја, на дан када Света Црква празнује Пренос моштију Светог Саве, првог архиепископа Српског, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт извршио је сверадосни чин Великог освећења истоименог храма у Жеровници на Косову и Метохији. Овај предивни и скромни храм дар је Српкога народа Богу у ово тешко време богоодступништва и издаје Православља. Круна је вишегодишњих великих трудова настојатеља манастира протосинђела Евтимија и његовог сабрата протосинђела Дамјана као и многих парохијана који су својим прилозима, радом и молитвама допринели завршетку изградње храма. Храм Светога Саве је благослов Божји и дар Божји српском народу у овом делу наше отаџбине, бедем Православља и извор воде живе која увире у живот вечни.

После Великог освећења храма Преосвећени владика Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење преосвећених хорепископа Николаја, Максима и Наума и 15 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око двестотине верника из разних крајева Србије. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

После Свете Литургије Епископ Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част Светог Саве принело братство манастира. За следећу годину су се пријавили Милан и Весна Јездић, Јустин и Данијела Величковић и Саша и Мира Милетић, сви из Лепосавића.

У својој архипастирској беседи владика је, изражавајући радост и дивљење поводом Великог освећења овог храма, поучио присутне вернике:

„У овај благословени дан који Господ створи, сабрали смо се и ми на овоме светоме мјесту да извршимо овај свечани, дивни, велики и древни обред, обред освећења храма који је записан још од најстаријих времена у богослужбеним књигама и кажу они који тумаче, литургичари који тумаче обреде, да се врло мало кроз све те вјекове мијењао. Осветисмо храм, дивни овај храм посвећен Светом Сави, првом Архиепископу и просветитељу српском.

Држимо се, браћо и сестре, Светога Саве и Светих Немањића, наших светиња, наших светих обичаја, наше свете вјере православне и никаква сила овоземаљска неће моћи да нас надвлада, никаква сила овоземаљска не може да надвлада васкрслога Христа. Посебно се сјећамо то и у ову недјељу када читасмо Јеванђеље о рслабљеноме и када видјесте како Господ једном ријечју својом учини да раслабљени који тридесетосам година чекаше исцјељење и чекаше избављење скочи на ноге своје, узе одар свој и прослави Господа.
Притичимо светим олтарима, притичимо црквама Божијим, видјели сте каква благодат данас сабра нас данас овдје у овај свети храм, какав диван обред и каква благодат спусти се данас Духа Светога на све нас да прославимо небескога Оца и Његовога Сина васкрслога и Духа Светога, да Га прослављамо не само данас него у све вјекове да да Бог.“


Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба
Епархије рашко - призренске у егзилу


Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.


























































































































































* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине