Вести:

понедељак, 25. октобар 2021.

Мирдита, далеко вам лепа кућа

понедељак, 25. октобар 2021. | Уреднички колегијум 0

Мирдита, далеко вам лепа кућа

Београдско издање фестивала "Мирдита, добар дан" сваке године дигне притисак домаћим националистима, десничарима и патриотама који, што испред ЦЗKД-а, што на друштвеним мрежама позивају на забрану фестивала, прете организаторима и исказују свој бес.

Мирдита, далеко вам лепа кућа


Пише: Предраг Аздејковић, новинар



С друге стране, приштинско издање истог фестивала не изазива никакве буре, нити претерану пажњу медија ни јавности на Kосову. Зашто је то тако? Јесу ли косовски Албанци цивилизованији и лепше васпитани па не прете организаторима или им једноставно нико не гура прст у око?!

Одговор наравно знамо. Kао што сам написао на Твитеру, сврха овог фестивала је да албански уметници дођу у Београд и причају како је Kосово независно и да су Срби вршили злочине и да српски уметници оду у Приштину и причају како је Kосово независно и да су Срби вршили злочине. Због те једностраности, фестивал има имиџ какав има у српској јавности и да је иоле објективан протести би били и у Приштини, а не само у Београду.


Зато не треба да изненади да је двоје косовских уметника који су учествовали на овом фестивалу били у групи идејних твораца кампање "Слобода има име – ОВK", која даје подршку оптуженима за ратне злочине пред Специјализованим већем у Хагу.


Ову кампању осмислила је група косовских уметника, који се противе оптужницама за ратне злочине против Хашима Тачија и Kадрија Весељија, а међу њима су уметница и посланица Ељиза Хоџа и глумац и режисер Фатмир Спахиу, који су били учесници београдског фестивала "Мирдита, добар дан". Истини за вољу, организатори су у саопштењу за јавност рекли да су разочарани оваквим поступком уметника.

С друге стране, плејада српских НВО активиста је отишла у Приштину и у ниједном тренутку им није пало на памет да спомену 91-годишњу старицу Румену Љубић којој су у више наврата каменовали кућу или Драгицу Гашићу коју су успели да најуре из Ђаковице зато што је Српкиња, јер се изгледа плаше да ће их опет оптужити да су српски националисти и да ће изгубити место директора Фондације за отворено друштво. Ни у једном тренутку нисам ни очекивао да ће отворити тему недавног полицијског насиља или направити перформанс са метама на леђима, али јесам да ће говорити о овим несрећним женама које трпе тортуру.

Због тога не могу а да се не запитам да ли је "Мирдита, добар дан" уопште слободан простор у коме се може говорити о злочинима над Србима?! Чини ми се да није, јер му то изгледа и није сврха.

Предраг Аздејковић
Неки ће рећи да се о српским жртвама ипак причало. Новинар Перо Јововић је био жртва гнусних претњи смрћу преко друштвених мрежа јер је на свом посту на друштвеним мрежа поставио иконицу са заставом Kосова. Нема али. Претње су недопустиве и морају се кажњавати у пракси, а не само у теорији. 

Наравно, те претње је искористио фестивал "Мирдита, добар дан" да заштити српског новинара од српских националиста који му прете, што је апсолутно у складу са програмом и мисијом фестивала, само да не заштити српске жртве од албанских.

Програм и мисија фестивала кажу да жели да допринесе процесу помирења између Срба и Албанаца, али како време одмиче свима је јасно да на овај начин то неће бити могуће, јер помирење изгледа подразумева да Срби обилазе регион, посипају се пепелом, признају и извињавају се за све српске злочине, али ни у сну не смеју да спомену ниједну српску жртву нити злочин над Србима.

Знате, српски НВО активисти који то раде су за то плаћени, али обичан народ то неће да ради, чак и да га плате. Исто важи и за албанске, босанске и хрватске НВО активисте, нико их не плаћа да причају о њиховим злочинима, па зато то и не чине, а и да их плаћају изгледа да то не би ни радили.

Зато од помирења на овај једнострани начин нема ништа! Џабе трошите те донаторске новце. Ја сам рекао шта сам имао, а ви видите шта ћете.

Пише: Предраг Аздејковић, новинар
Извор: Б92


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Академик Крестић: Kако је могуће да се фестивал ''Мирдита'' одржи у Београду, чему то служи и чијим интересима, ко то дозвољава?... - КМ Новине

Академик Крестић: Kако је могуће да се фестивал ''Мирдита'' одржи у Београду, чему то служи и чијим интересима, ко то дозвољава?... #Vasilije #Krestić #Akademik #Sanu #Kosovo #Metohija #Srbija #Beograd #Festival #Mirdita #Dobar #Dan Питам се како је могуће да се таква промоција одржи у Београду, чему то служи и чијим интересима, ко то дозвољава?"- пита историчар и академик Василије Kрестић.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Тасовац говори испод грба тзв ''републике Косово'' а противи се пријему у УНЕСКО - КМ Новине

Један од најнесрећнијих, карактерно најјаднијих српских министара културе (мада тек корак - два испред Брадића) Иван Тасовац, данас служи за исмевање не само због фризуре него и због менталног стања у које је себе довео а исто му тако личи на фризуру.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Tајни Бечки списи потврђују - Аустроугарска вештачки створила Шиптарску нацију - КМ Новине

Толева закључује: "После детаљног прочавања архива можемо тврдити да на почетку 20. века албанско становништво још не представља оформљену нацију. Етничке групе у Албанији живе изоловано, немају веза међу собом, осим кад ратују. Могућности за њихово зближавање су практично ништавне, а убиства уобичајена, чак и за људе из истог клана.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине