Вести:

среда, 22. септембар 2021.

З. Чворовић: Дешавања на северу КиМ су последица Бриселског споразума

среда, 22. септембар 2021. | Уреднички колегијум 0

З. Чворовић: Дешавања на северу КиМ су последица Бриселског споразума Власти у Београду не могу бити изненађене оваквом реакцијом из Приштине, пошто су закључивањем бројних споразума омогућили албанском руководству да без испаљеног метка протера државу Србију са севера Косова

З. Чворовић: Дешавања на северу КиМ су последица Бриселског споразума

Данашњи догађаји на северу Косова и Метохије, који су дубоко узнемирили локално већинско српско становништво, очекивана су и закономерна последица споразума које је званични Београд закључио у последњих десет година у преговорима са властима тзв. Републике Косово уз посредовање ЕУ.

Тако је у циљу спровођења првог Бриселског споразума од 2013. године и реинтеграције севера Косова (четири српске општине) у уставни поредак тзв. "републике Косово" (пошто је до Бриселског споразума Србија ефективно контролисала север Косова), 14. септембра 2016. године закључен споразум о аутомобилским таблицама, који је на северу Косова увео привремени петогодишњи статусно неутрални режим аутомобилских ознака. То значи да је управо ових дана истекао тај привремени режим, па су албанске 
Зоран Чворовић
сецесионистичке власти одлучиле да и на северу Косова уведу, противно вољи локалног српског становништва, аутомобилске таблице тзв. "републике Косово". Једном речју, власти у Београду не могу бити изненађене оваквом реакцијом из Приштине, пошто су учествовањем у бриселском процесу и закључивањем бројних споразума омогућили албанском сецесионистичком руководству да без испаљеног метка протера државу Србију са севера Косова и успостави власт над тамошњим Србима.


И појава „косовских“ јединица специјалне полиције РОСУ на северу Косова последица је Бриселског споразума, јер пре 2013. године у четири општине на северу Косова није било ни албанске полиције нити на административним прелазима са Србијом било какве царинске службе. Можда је руководство из Београда очекивало да Приштина неће без консултација са Београдом и Бриселом једнострано укинути привремени режим аутомобилских таблица, али такво очекивање је потпуно нереално у ситуацији када приштинске власти, захваљујући помоћи из Београда из 2013. године, ефективно контролишу север Косова, а уз то на својој страни имају бриселску администрацију за коју је самопроглашена независност тзв. Косова неупитна чињеница.

Једина адекватна и озбиљна реакција званичног Београда на данашње догађаје на северу Косова било би иступање из бриселског процеса и постепена обнова уставноправног поретка Србије на северу КиМ у обиму који је постојао пре Бриселског споразума из 2013. С тим у вези, требало би да Срби иступе из косовских органа власти и да се за четири општине на северу КиМ распишу избори по законима Републике Србије.

Са руског на српски језик превео Зоран Чворовић


Насловна фотографија: Pool photo by Yves Logghe


БОНУС ВИДЕО:




* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Чворовић: ЗСО не може да буде облик српске територијалне аутономије - КМ Новине

Пошто у погледу надлежности ЗСО овај споразум између Београда и Приштине представља копију тзв. косовског Закона о локалној самоуправи, онда је и ангажман да се ЗСО уреди непосредно на Бриселском споразуму, а не на тзв. косовским законима - потпуно депласиран, каже проф.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

др Зоран Чворовић: Изласком на сепаратистичке изборе, Срби своју децу уместо у Србију гурају у Арнаутлук (ВИДЕО) - КМ Новине

др Зоран Чворовић: Изласком на сепаратистичке изборе, Срби своју децу уместо у Србију гурају у Арнаутлук (ВИДЕО) #Kosovo #Metohija #Srpska_Lista #Izbori #Izdaja #Vučić #Laž #Šiptari #Albanci #Ekstremisti #Srbija #Separatisti #kmnovine Гост "КМ Интервјуа" др Историје права и државе, Зоран Чворовић, опомиње да је за очување Србије и Срба на КиМ једино решење бојкот сепаратистичких квази-избора!



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Чворовић: Устав јесте Библија - КМ Новине

Зоран Чворовић: Устав јесте Библија Да ли се у западној правној традицији, чије вредности Србија треба да усвоји у процесу хармонизације свог права с правним тековинама ЕУ (acquis communautaire), устав заиста схвата онако како нам сугерише дипломирани правник с Правног факултета Универзитета Коменског из Братиславе?





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Стандард.рс    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине