Вести:

понедељак, 13. септембар 2021.

Зоран Чворовић: Порфирије и Јоаникије нису смели да пристану да дођу хеликоптером у манастир

понедељак, 13. септембар 2021. | Уреднички колегијум 0

Зоран Чворовић: Порфирије и Јоаникије нису смели да пристану да дођу хеликоптером у манастир

Зоран Чворовић може да ће неки домаћи и страни противници устоличења миторополита Јоаникија на Цетињу то користити да тврде да је, како кажу, "Црква Србије окупатор на Цетињу"

Зоран Чворовић може да ће неки домаћи и страни противници устоличења миторополита Јоаникија на Цетињу то користити да тврде да је, како кажу, "Црква Србије окупатор на Цетињу"Др Зоран Чворовић

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је да поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије и  митрополит црногорско приморски Јоаникије "нису смјели да пристану" да дођу хеликоптером у Цетињски манастир на устоличење, јер то иде на руку противницима који тврде да су "окупатори" иако је СПЦ ту "своја на своме".

"Морали су јутрос да Влади Црне Горе и министру унутрашњих послова Сергеју Секуловићу испоставе ултиматум или ћемо доћи нормално аутомобилима и аутобусима до свог манастира и свог Цетиња, или ћемо позвати вјерни народ да крене заједно са нама на Цетиња", рекао је Чворовић за ТВ Нова С.

Како је навео, може се мислити да ће неки домаћи и страни противници устоличења миторополита Јоаникија на Цетињу то користити да тврде да је, како кажу, "Црква Србије окупатор на Цетињу".

Наводећи да на "овако изрежирану сцену нису смјели да пристану", Чворовић који је правни историчар подсјетио је колико је експлоатисано у медијима слијетање предсједника Србије Слободана Милошевића у Хиландар, 1991. године.

"Дакле, то је морало, чини ми се, да се одбије и да се покаже да је СПЦ на Цетињу своја на своме", истакао је Човоровић.

Он је навео да је Иван Црнојевић 1484. године Српској цркви  даровао Цетињско поље на којем ће настати Цетињски манастир као сједиште епископије, коју је формирао Свети Сава 1220. са седиштем у Превлаци, у Боки, док је 1484. пресељена на Цетиње.

"Дакле ради се о светосавској епископији старој осам вјекова", рекао је Чворовић.

Он је оцијенио да је предсједник Србије Александар Вучић пуно допринео да се заоштри атмосфера. и како је навео, створи лажна слика о наводном озбиљном отпору устоличењу

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

др Зоран Чворовић: ''Ватикански модел'' пречица за признање тзв ''Косова'' - КМ Новине

Патријарх српски Иринеј (Гавриловић) и владика бачки Иринеј (Буловић) поново су разговарали са председником Србије Томиславом Николићем о његовом старом предлогу да се Српској православној цркви, односно Епархији рашко-призренској, издејствује статус сличан оном који има Ватикан у Италији. Ову Николићеву идеју СПЦ је још пре три године одбацила, уз образложење да би тим потезом Црква посредно признала самопроглашену независност шиптарских сепаратиста.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

др Зоран Чворовић: Изласком на сепаратистичке изборе, Срби своју децу уместо у Србију гурају у Арнаутлук (ВИДЕО) - КМ Новине

др Зоран Чворовић: Изласком на сепаратистичке изборе, Срби своју децу уместо у Србију гурају у Арнаутлук (ВИДЕО) #Kosovo #Metohija #Srpska_Lista #Izbori #Izdaja #Vučić #Laž #Šiptari #Albanci #Ekstremisti #Srbija #Separatisti #kmnovine Гост "КМ Интервјуа" др Историје права и државе, Зоран Чворовић, опомиње да је за очување Србије и Срба на КиМ једино решење бојкот сепаратистичких квази-избора!



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Зоран Чворовић: ЗСО не може да буде облик српске територијалне аутономије - КМ Новине

Пошто у погледу надлежности ЗСО овај споразум између Београда и Приштине представља копију тзв. косовског Закона о локалној самоуправи, онда је и ангажман да се ЗСО уреди непосредно на Бриселском споразуму, а не на тзв. косовским законима - потпуно депласиран, каже проф.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Дан    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине