Вести:

недеља, 4. јул 2021.

Џихад код Албанаца са Косова и Метохије непрестано јача, угрожава читав Балкан

недеља, 4. јул 2021. | Уреднички колегијум 0

Џихад код Албанаца са Косова и Метохије непрестано јача, угрожава читав Балкан Џихадисти вршљају по Западном Балкану, пре свега Косову и Метохији одакле је више од 300 екстремиста са Косова и Метохије ратовало на страни те терористичке организације!

Џихадисти вршљају по Западном Балкану, пре свега Косову и Метохији одакле је више од 300 екстремиста са Косова и Метохије ратовало на страни те терористичке организације! #Džihad #Albanci #teroristi #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti  #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev

На то је упозорено на министарском састанку Глобалне иницијативе за борбу против Исламске државе, одржане у Риму, где је изнет податак да је више од 300 екстремиста са Косова и Метохије ратовало на страни те терористичке организације.

Пропорционално броју становника, Албанци из јужне српске покрајине су најзаступљенији у редовима ИД.


– Доступни подаци, на жалост, показују да у региону Западног Балкана делују огранци терористичке организације ДАЕШ, а посебно на делу подручја БиХ и на делу територије Србије, у јужној покрајини Косово и Метохија, која је под привременом управом УН – изјавила је потпредседница Владе Србије Маја Гојковић и навела да Србију највише брину могући ризици и претње који могу доћи од страних терориста.

Стручњак из области међународног тероризма Џевад Галијашевић оцењује за “Вести” да су Косово и Метохија данас центар организованог криминала и тероризма и претња миру на Балкану и Европи. 







– Муслиманско братство је носилац радикалне исламистичке идеологије политичког радикализма на Косову и чинио је основ и Алкаиди, и ИСИС-у и свим другим терористичким организацијама. Управо зато је Косово и Метохију, као насилни пројекат Запада, данас центар организованог криминала и тероризма и претња миру на Балкану и Европи. Утицај терористичких организација значајно је увећан као претња због слободног деловања по Балкану наводних лидера албанских сепаратиста који наступају у симбиози са албанским терористима што је дестабилизирајуће за цели Балкан – истиче Галијашевић.

Он наводи да је према извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. (презентован годину дана касније), 403 особе са територије Косова и Метохије отишло у Сирију и Ирак, у редове Исламске државе и Ал – Нусра фронта.

– Радикални елементи нису изузели ни албанску дијаспору како са КиМ тако и из Албаније  из процеса регрутовања и мобилизације, јер је око 50 бораца који су се борили на Блиском истоку живело у европским земљама – наглашава Галијашевић.

Такозвана "Косовска полиција" недавно је изнела податак да се тренутно у Сирији и Ираку, у зонама сукоба, налази 96 Албанаца са Косова и Метохије, од чега 43 мушкарца, девет жена и 44 деце.

Међутим, према подацима Атлантске иницијативе из Сарајева, у зони сукоба је 97 Албанаца са КиМ а са Западног Балкана укупно 400 људи.

На КиМ је, према доступним подацима, априла 2019. године захваљујући америчким властима, враћено 110 људи, од којих је за њих четворо наведено да су “страни борци”, као и 32 жене и 74 деце.

Говорећи на састанку Глобалне коалиције против милитантне групе Исламске државе, министарка спољних послова и дијаспоре сепаратистичке владе косовских Албанаца Доника Гервала је навела да су они “посвећени реинтеграцији повратника из Сирије”. 


Кампови по Сирији

Директор Института за међународне студије Албанаца са КиМ, Бедри Ељези, који одржава контакте са многим породицама које имају рођаке у Сирији, изјавио да је већина џихадиста са КиМ у логорима и затворима по Сирији и Ираку које контролишу Курди.

Ељези каже да курдске снаге контролишу кампове са више од 60.000 избеглица, а да имају проблем што матичне државе не желе да их приме назад.

– Курдске власти су веома заинтересоване да их врате. Више пута су позивали државе да дођу и одведу жене и децу, и исто тако су спремни да помогну у процесу повратка албанских грађана са КиМ – рекао је Ељези.

Међутим, жеље зањихвим повратком одстране сепаратиста нема а америчке власти на то затварају очи што указује да су сасвим оправдане тврдње да иза глобалног тероризма стоји управо америчка влада која контролише бројност активних терориста који се бори на страни исламских фанатика.



* * *


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Легло Исламске државе на Балкану је на КиМ, не у БиХ - КМ Новине

Легло Исламске државе на Балкану је на КиМ, не у БиХ #Islam #ISIS #Kosovo #Metohija Професор Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић изјавио је да је права адреса проблема такозване Исламске државе на Балкану Косово, а не БиХ, како је рекао француски председник Емануел Макрон.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Највише албанских терориста са КиМ на ратишту у Сирији - КМ Новине

Највећи број лбанских терориста ангажован је на ратипту у Сирији где се бори на страни екстремне Исламске државе, пишу Франкфуртске вести ослањајући се на извештај УНДП-а. Због директних позива Исламске државе на извршење напада код куће, вероватнаћа од терористичких напада је већа, неки су од основних закључка истраживања које је у оквиру свог "Јавног пулса" спровео УНДП на Косову и Метохији, преносе Вести.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Иван Максимовић: Разграничење без граница - КМ Новине

Иван Максимовић: Разграничење без граница Преговори о Косову и Метохији, који за циљ наводно имају успостављање трајног мира, могли би да постану једини мировни преговори у историји који ће подстаћи још један рат, можда и на глобалном нивоу.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине