Вести:

петак, 16. јул 2021.

Навршавају се 23 године борбе и трагања за истином и правдом

петак, 16. јул 2021. | КМ новине 0

Навршава се 23 године борбе и трагања за истином и правдом

Најављено обележавање 23 године од масовног киднаповања и убиства 84 лица српске националности на територији општине Ораховац

Најављено обележавање 23 године од масовног киднаповања и убиства 84 лица српске националности на територији општине Ораховац #Orahovac #Kidnapovanje #Teoristi #UĆK #OVK #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији 18. јула 2021. године у недељу обележиће 23 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

У периоду од 12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника терористичке тзв. ОВК страдало је 84 Срба. За време оружаног напада
терористичке тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватне затворе и логоре.





Један број је ослобођен вољом команданата терористичке тзв. ОВК, а група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини. Трагање за судбинама киднапованих 36 -торо Срба из тог периода се прекида након идентификације посмртних остатака пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године. Посмртни остаци жртава 25 лица сахрањени су на београдском гробљу Орловача 14.10.2006. године.

За протеривање Срба, задржавање у логорима, злостављање заробљеника, нехумано поступање, убиство и спаљивање посмртних остатака убијених Срба у пећини Волујак и жртава пронађених у масовној гробници код Малишева, кривични поступак је у току на основу подигнуте оптужнице Специјализованих већа Суда у Хагу за почињене злочине команданата терористичке ОВК Хашима Тачија, Кадри Весељија и осталих.

Од 09:30 часова одржаће се парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи, у знак сећања на дан када су насилно отети Срби из загрљаја својих мајки, очева, супруга и сестара.

Након парастоса делегација Удружења са породицама 25 сахрањених Срба на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће и венац свим жртвама поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“.

У Великој Хочи обележава се масовно киднаповање 84 -творо Срба на подручју општине Ораховац поред споменика у порти цркве Светог Јована у сарадњи са Одбором за обележавање општине Ораховац.

Од 11:00 часова одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика посвећен киднапованим и насилно убијеним Србима на подручју општине Ораховац. Након парастоса у дому културе у Великој Хочи одржаће се Трибина под називом: ,,23 године борбе и трагања за истином и правдом“

 

* * *


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Обележен дан заборава и срамоћења ораховачких жртава - КМ Новине

Страдање српског народа, које је најезивије и чак једино по својој суровости после фашистичке Немачке и њеног система ликвидације из Другог светског рата, попљувано је и унижено као никада до сада.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Документарни филм о жртвама Ораховца ''Трагом истине - где су''? (ВИДЕО) - КМ Новине

Документарни филм о жртвама Ораховца "Трагом истине - где су"? (ВИДЕО) Ових дана обележавамо годишњицу напада терористичких група шиптарских сепаратиста које су своје прве урбане нападе започеле у Ораховцу и ту и оставиле за собом велики број жртава, претежно цивили, њих преко 100. Терористи "ОВК" у периоду 18. јул-20.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље - КМ Новине

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље #Kosovo #Metohija #Srbija #Orahovac #17mart #Pogrom2004 Што су нам Албанци више наносили неправду, ми Срби, постајали смо свеснији да смо на праведном Божијем путу, путу страдања.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине