Вести:

субота, 12. јун 2021.

Титови дугови доспеваће још 20 година: Следеће недеље на наплату нам стиже 22 милиона евра

субота, 12. јун 2021. | Уреднички колегијум 0

Титови дугови доспеваће још 20 година: Следеће недеље на наплату нам стиже 22 милиона евра

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 20 година, а већ следеће недеље на наплату нам стиже више од 20 милиона евра.

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 20 година, а већ следеће недеље на наплату нам стиже више од 20 милиона евра. #Tito #Komunizam #Zlo #Zločin #S#Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti  #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev
Фото-илустрација: КМ новине





У уторак 15. јуна је рок за плаћање 22,14 милиона евра Светској банци, пише Блиц. Реч је о такозваном Kонсолидационом зајму Б, а у оквиру јунске рате 4,2 милиона евра чини камата, а 17,87 милиона евра је главница.

Последње рате кредита које је "стара Југославија" узимала седамдесетих и осамдесетих година доспевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра.

Иначе, Србија ће током ове године платити укупно 241,8 милиона евра за кредите узете још у време бивше Југославије. Дугове СФРЈ враћаћемо Париском клубу, Светској банци, али и Kувајту.






И ове године, баш као и претходних, мораћемо да плаћамо цех удобног живота, добрих плата и јефтиних кредита из седамдесетих и осамдесетих година. И ове године, али и много наредних на наплату нам практично стижу зајмови које су од европских и светских финансијских институција узимали тадашњи премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић.

И то није све, јер ће Србија до краја године морати да отплати и кредите које је 1989. од Kувајта поред Милке Планинц узимао и тадашњи премијер Бранко Микулић.

Олакшавајућа околност за ову годину је што смо средином јануара отплатили последњу рату кредита према Kини, “тешку” скоро 4 милиона евра. Тако више немамо обавезе у оквиру зајма који је 1999. године узео Мирко Марјановић, премијер Слободана Милошевића.

Kредити који доспевају у 2021. (у милионима евра)

  •     Париски клуб поверилаца 152,27
  •     Светска банка, зајам А 22,69
  •     Светска банка, зајам Б 43,95
  •     Kувајт 9,49


Претходних година у просеку смо враћали и до 340 милиона евра годишње. Отплатили смо сав дуг према Лондонском клубу, а годину дана раније и обавезе према Европској инвестиционој банци, односно Европској унији.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде...

Kредити су тих година првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија, баш као и данас. Око 1978. Србија је била минимално задужена, а до тада се у земљу сливало доста новца од дознака.

Ово пише "Блиц" који додаје да су временом сутакви приходи били све мањи, али су потрошачке навике остале исте па се због тога (?!) кренуло са задуживањем, а камате су ишле и до 7 одсто годишње - директн и недвосмислено аутошовинистичи лист је без имало срама оптужио народ Србије за дугове у које га је увалила комунистичка власт!

С друге стране, Хрватска и Словенија су отплатиле кредите које су узимале за време Тита. Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре 12 година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона годину дана касније. У целости је отплаћен и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци.

Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године пише овај лист у анонимном власнитву.

Оно што не помиње јесте за колико се задужила Хрватска, за колико Словенија и колико је пара ишло из касе Србије у касе ове две републике у то време? Или да оставимо да су ипак Срби криви за све, тако је лакше свима другима који су преко леђа српског народа извојевали своје историјске победе какве им нико други није омогућавао као што су то Срби и Србија, па зашто им не би и новчано помогли...

 

* * *


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Драган Р. Млађеновић: Комунизам је ударна песница свих сатанистичких снага - КМ Новине

Драган Р. Млађеновић: Комунизам је ударна песница свих сатанистичких снага У терминима управљања, дакле, крајњи облик такве власти јесте - комунизам. Он је оличење максималне власти над економијом и над појединцем. Завереници „желе такву власт зато што знају да социјализам (а такође и комунизам) није хуманитарни систем за распоред богатства, већ за његово концентрисање и контролисање.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Да ли је Београд ослобођен или окупиран? - КМ Новине

Ушла је Стаљинова Црвена армија у Београд. Тога дана отпочела је комунистичка диктатура бившег аустроугарског каплара Јосипа Броза "Тита" чије последице и данас осећамо, док су његове авнојевске измишљене границе и нације данас наша реалност.Тог 20. октобра 1944. године, практично је решено питање победника Другог светског рата код нас.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Ни 40 година након Титове смрти, комунисти не посустају! - КМ Новине

Ни 40 година након Титове смрти, комунисти не посустају! #Kosovo #Metohija #Srbija #Komunizam #Tito #Titoiyam #Kuća_cveća #Grobnica #Ubistva #Likvidacija Алтернативна телевизија синоћ у ударном термину од 21-23ч приказује документарни филм о сахрани Тита под називом "Сахрана."





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине