Вести:

четвртак, 6. мај 2021.

Срби центрaлнoг Косова нa Вaскрс цео дан без струје и воде, уследила спонтана блокада пута! (ФОТО)

четвртак, 6. мај 2021. | Уреднички колегијум 0

На Васкрс неколико села настањених Србима на центролном Косову (енклава Грачаница - Косово Поље) остало без воде и струје. Оправдани револт Срба прерастао у спонтани протест и блокаду пута. Медији остали неми.

На Васкрс неколико села настањених Србима на центролном Косову (енклава Грачаница - Косово Поље) остало без воде и струје. Оправдани револт Срба прерастао у спонтани протест и блокаду пута. Медији остали неми. #Vaskrs #Ugljare #KosovoPolje #Struja #Šiptari #Albanci #Kosovo #Metohija #Косово #Метохија #КМновине #Вести #KMnovine #vesti
Са протеста у Угљару / Фото: КМ новине





Срби на Косову и Метохији од рата 1999. године, када су енергетски и водоводни ресурси пали  у руке КФОР-а касније и Шиптара, нарочито верске али и националне празнике прослављају уз искључења струје или воде, а не ретко и оба, већ дуже од 20 година. Тако се догодило и овај пут. Села на централном Косову насељена Србима, нека у околини Грачанице, нека у општини Косово Поље, остала су без струје а нека без воде на највећи хришћански празник Васкрс. То није била вест ни  за један медиј на српском језику, нити тема извештаја било које друге организације које се баве људским правима или положајем и условима живота на КиМ.

Већ пре подне, око 10 сати у Угљару (општина Косово Поље) нестала је струја. Разлог је била неисправна бандера.

Након што су неко време сачекали, мештани су покушали телефоном да обавесте КЕК (сепаратистичка служба која контролише енергетски систем) о квару а затим и да се распитају шта се у ствари дешава и када ће поново бити струје.

На њихове позиве је одговарала службеница која је говорила само албански, или је барем тако тврдила. Тек касније поподне јављао се и неко од службеника који је говорио српски са ким је народ могао да се споразуме. Обећали су да пошаљу екипу да поправи квар међутим нико није долазио а сати су пролазили.

Негде око 18 часова "људи су некако спонтано и изиритирано почели прво да излазе испред својих дворишта, па онда и ту где се накривила бандера у центру села, код трафоа" каже један од мештана за КМ новине. 





Немоћни, а већ прилично изреволтирани, мештани су спонтано дошли на идеју да блокирају пут, односно раскрсницу у том селу куда често пролазе сви па и Албанци јер је један од мање оптерећених путева и пречица је за друге главне путне правце. Предлог је прихваћен. У непосредној близини трафо-станице, где се налази и раскрсница, са два трактора препречени су и блокирани путеви који повезују правац ка Приштини са једне стране и Kосову Пољу/Бресју супротно, а други ка Грачаници.

"Kако су надолазили аутомобили тако се стварала гужва а уместо оних који би решили квар дошла је полиција да растера народ..." каже саговорника КМ новина прилично под лошим утиском још увек.

Екипа електричара је стигла тек око 22 часа и, према тврдњама мештана, поправила квар за свега пет минута!

"Не могу да кажем да неко има лошу намеру, али да није први пут да се ово дешава у Угљару баш за српски празник па је зато народ и био излевортиран" каже он.

Срби "не могу да кажу" зато што сами нису у стању да било коме приреде такву пакост. Када је током 90-тих година, у време хиперинфлације, било прекида у снабдевању струјом, постојала је недоумица да ли ће све време бити струје за празнике које славе Срби али се увек говорило "сутра неће бити искључења, Шиптари славе" јер за њихове празнике се углавном улагао сав напор да све протекне како треба.

Данас Срби на својој кожи доживљавају притиске и инстуционалнизовани терор каквом ни један народ у Европи, нити у цивилизованом свету уопште, није подвргнут. Да се ради о изолованом случају, и могло би да буде сумње у нестанак електричен енергије односно одбијања да се квар што пре среди,иапк тог истог дана без струје су остала и села у саставу енклаве Грачаница Горња и Доња Гуштерица, као и Добротин и то од 9 ујутру па све до 18 часова по подне. Такође, на кратко без струје је остала и Грачаница.

Поред проблема са струјом у овим селима, још нека од околних села у којима такође живе Срби, као и део Грачанице, за Васкрс су остала без воде. За тај проблем надлежни из сепаратистичког система окривили су, ни мање ни више него - Србе који ту живе.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



До прекида воде је дошло због "изградње нове линије" која је планирана тек за два месеца али је ипак најављена у суботу, пред сами Васкрс и тада и (ваљда) започета! Тако је под изговором да се "омогући боље снабдевање водом ових места", вода заправо искључена. Тим поводом надлежни из сепаратистичких служби издали су и следеће саопштење:

“Драги  потрошачи  села Кишница, половине села Бадоца, Сушице, Шашковца и малог дела Грачанице, обавештавамо вас да од јуче тимови за одржавање и рад на водоводној мрежи,  раде на изградњи линије, цеви дужине 130 метара, јер је њена санација била немогућа због честих оштећења услед људског фактора, неконтролисаног одлагања инертних материјала до 10 метара и оптерећења на цевима и то због немара одлагања материјала , који су вршени без контроле локалних органа. Упркос чињеници да смо планирали овај пројекат, чести кварови приморали су нас да изађемо са својим тимовима два месеца раније и да поправимо тамошњу ситуацију”, стоји у саопштењу компаније за водоснабдевање.

Ова места биће без пијаће воде све до изградње нове линије што на Косову и Метохији увек има одређене рокове али се они готово никада не испоштују па није искључена могућност да ће због замене цеви у дужини од 130 метара овдашњи Срби лето провести без снабдевања пијаћом водом.

О проблемима са којима се данас, и годинама уназад, суочавају Срби, нико не говори. Локални медији нису били заинтересовани да јаве о проблему у Угљару, нити о протесту који је уследио.

О искључењу воде јавили су тако што су преузели лицемерно саопштење сепаратистичких власти прећуткујући стварне разлоге. Не нуде сепаратистичке организације медијима на српском новац за њихов бољи и лакши рад него за "лојалност" и помоћ у вршењу притисака на Србе. А дају прилично много новаца и зато не наилазе на проблеме у обелодањивању ове врсте притисака и условљавања најосновнијим животним потребама.

Ни међународне организације (ОЕБС, ЕУЛЕКС, УНМИК, итд...) се не истичу у објактивности. Тако у појединим случајевима који су више него очигледни, те организације у својим извештајима углавном наводе како "ти проблеми нису базирани на политичкој ни етничкој подлози" већ је ствар "ове" или "оне" а углавном техничке природе што је тотална и више него очигледна лаж. Баш то је свакодневница Срба на Косову и Метохији.

Аутор: Ј.М.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Угљаре код Косова Поља - опет поплаве, сепаратистичка ''Српска листа'' потврдила тоталну небригу! (ФОТО) - КМ Новине

Угљаре код Косова Поља - опет поплаве, сепаратистичка ''Српска листа'' потврдила тоталну небригу! (ФОТО) У селу Угљаре код Косовоа Поља, енклава Грачаница, јуче поподне опет се излила река и поплавила околно подручје. Још се није осушило блато од поплава које су задесило централно Косово и Метохију средином јануара а све се већ понавља.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Писмо са Косова - путеви у недођију - КМ Новине

Како су Срби у централном Косову разбијени и како је круг српских села потпуно пресечен. У непосредној близини села Угљаре код Косова Поља изграђена је главна саобраћајна петља која повезује три путна правца - Ниш, Скопље и Тирану.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Вучићева политика ''размене територија'' изазвала масовне продаје српских кућа на КиМ - КМ Новине

Иван Максимовић: Вучићева политика ''размене територија'' изазвала масовне продаје српских кућа на КиМ Институт за афирмацију међуетничких односа самопроглашеног Kосова, радио је истраживање на централном Kосову и Поморављу, везано за појаву масовне продаје српских кућа и имања. Истраживање је реализовано у Kосовском Поморављу и Грачаници.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине