Вести:

петак, 1. јануар 2021.

Предраг Јакшић: Срушени звоници

петак, 1. јануар 2021. | Уреднички колегијум 0

Предраг Јакшић: Срушени звоници

Све ми изузетно тешко пада. Сигуран сам да се много људи осећа исто тако. Гледам оне разрушене куће, оштећене цркве, срушене звонике и, пре свега, мртве људе, и чини ми се да опет ништа нећемо научити и ништа нећемо променити.

#Предраг_Јакшић #Вера #Православље #Причешће #Пост #Косово #Метохија #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev
Црква Вазнесења Господњег у Мајским Пољанама на Банији



















Пише: Предраг Јакшић



А и како да променимо. Владика Порфирије, Митрополит загребачко-љубљански, 26. децембра изрекао је на једном сајту који се бави црквеним темама ту страшну јерес да пост и исповест нису услови за Свето Причешће, и то је дан касније пренето и на званичном сајту Епархије зворничко-тузланске. Тачније, не знам да ли је то први пут да је ово изрекао, но тренутак када је објављено (или поново објављено) додатно је погоршао и овако језиву ствар коју је рекао. У том је тексту рекао и да је „догматски говорећи“ присуство Светој Литургији бесмислена без причешћивања. Као да заборавља да су чак и некрштени (чак и незнабошци) присуствовали Литургији, да чак у Светој Литургији и данас постоји део који се односи на оглашене (Литургија Оглашених), који у она времена нису још били приступили Цркви него су се припремали да буду примљени. Не да се нису причешћивали, већ су морали отићи са Литургије пре дела који се зове Литургија Верних. Значи, чак су и некрштени могли да присуствују том делу Литургије и било су обавезни да присуствују да би уопште могли касније да приступе Цркви, а владика 2020. године изговара да је бесмислено присуствовати Литургији без причешћивања, као да је бесмислено чути Реч Божију која се на Литургији чита, као да је бесмиселно бити на Литургији у присуству Духа Светог који се ту, са нама на свакој Литургији.

Никада није бесмислено молити се Богу, славити Бога и певати Богу, заједничарити са другим хришћанима, „јер где су два и три сабрана у моје име , ондје сам и ја међу њима“ (Мт. 18, 20), плакати гласно или у себи због грехова својих, преиспитивати себе, а посебно није бесмислено то чинити на Литургији. Није причешћивање чаша кока-коле да можеш да је попијеш било да си љут, хистеричан, пијан или дрогиран, причешћују се кротки, смирени, покајани, радосни због сједињења с Христом Богом. Наравно, да нисмо достојни крви и тела Христа Бога, да нико од нас није достојан шта год да уради, како год да се покаје, али не значи то да приступамо путиру раскалашни, безобзирни, да му приступамо олако, без припреме и без стварне унутрашње потребе већ само због тога што је присуство Литургији бесмислено ако се не причестимо. Ужас! Каже владика да се не може некоме наређивати кад да пости или када да се исповеда, јер га можемо отерати од Цркве ако је раслабљен или нема духовну потребу за исповешћу, али да се Свето Причешће даје само на Литургији и да стога не можете неког условљавати постом и исповешћу. Какве су то изјаве, какво је то безумље! Нико од нас не зна шта ће бити сутра, и баш због тог незнања и речено нам је да стално „бдимо“, но оно што знамо је да се све догађа по благослову или по допуштењу Божјем.

Након што су објављене (или поново објављене) те страшне, језиве изјаве владике, у његовој Митрополији и у суседној Епархији горњо-карловачкој, неколико је цркава и црквених конака срушено и тешко оштећено у земљотресу, а свештеници и њихове породице, као и многи верници, расељени су из својих оштећених кућа.



Можда то нема никакве везе, можда је све случајно ко у случај верује. Као што је познато, а требало би то стално понављати, Патријарх Павле је током тешких периода за наш народ наређивао увођење ванредних постова, да би се свештенство, монаштво и народ још више подвизавали, да бисмо били барем мало достојнији него што јесмо, не бисмо ли прегурали страшна искушења и таму поднебесја, а данас владика, и то пред крај Божићног поста, неколико дана пред световну Нову годину, када они који посте имају толико искушења да прекрше пост, а они који не посте толико разлога да кажу себи како су у праву због те одлуке, владика изговара то што изговара. Ваљда да и они који посте прекоре себе што су тако беспотребно постили.

Док нам владика Хризостом благосиља вакцине као да га не занима што оне садрже ћелије абортираних беба, наглашавајући да вакцине нису противне посту, владика Григорије, након штриховане Литургије, Причест даје одвојено и на папирном салвету коју ће после да спали као да је у питању медицински отпад или да је Света Причест, Боже сачувај, губава, владика Порфирије изговара нешто што сам заиста мислио да никада у свом животу нећу чути – пост и исповест нису услов за примање Светог Причешћа. Ужас.

Видевши тај наслов помислих прво да се мисли на неког умирућег човека, коме су у болници или кући док беспомоћан лежи у постељи, принели Свето Причешће иако због болести није постио, али и њега би чак свештеник исповедио пред смрт, но није ни то. Редовно је стање не постити и не исповедати се пре причешћивања, како ко хоће и може, тако испада из ове нове теологије коју нам владика
Порфирије шири.

Жарко Видовић је својевремено, када су га питали ко је он да суди свештенству, рекао да он прави разлику између Свете Тајне свештенства и клерикализма, тј. свештеника који су се огрешили о Свету Тајну свештенства и тиме починили грех раван Прародитељском. Наводи Видовић да је највећи грех грех који почини свештеник, јер као што је Адам наш духовни отац, грех је страшан кад га почини наш духовни отац, свештеник, те да је то далеко страшније него кад га почини обичан верник, јер грехом почињеним за Часном Трпезом, грехом који помисли свештеник, он вређа Свету Тајну. По Видовићу је то страхота, наглашавајући да такав свештеников грех може да кошта један народ његовог опстанка. Јадан смо ми народ јер нам је Црква раслабљена, неодговорна Богу и поганих мисли и изјава. Какви ми да будемо онда? Демони су свуда. Не пуштају.

Да Бог да да себи дођемо, Црква да нам се усправи, безумници да се покају, ми пали да се дигнемо, а пут знамо у овој борби против демона, јер „овај род се не изгони осим молитвом и постом“ (Мт. 27,21).



* * *



Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com




Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

У сред поста - Теодосије испија пиво на Бир Фесту! (ВИДЕО) - КМ Новине

У сред поста - Теодосије испија пиво на Бир Фесту! (ВИДЕО) Бир-фест, који се одржава у току Богородичиног поста, посетио је и узурпатор трона Епаргхије рашко - призренске Тедосије Шибалић, преносе српски медији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Тихе годишњице насиља над ЕРП у егзилу и њена победа над светом - КМ Новине

Међу свим оним силним годишњицама и датумима "на данашњи дан", нигде нећете моћи да нађете податак о некој од годишњици насиља над најобесправљенијим делом српског народа, оном који је остао веран Епархији рашко - призренској у егзилу.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

На гробљу у Косовској Митровици ''више нема шта да се поруши'' - КМ Новине

Више стотина Срба обишло је, на Духовске задушнице, гробље у јужном делу Косовске Митровице, где су Шиптари уништили више од 90 одсто надгробних споменика. Прилику која се Србима пружа само за Задушнице, искористила је данас и Зденка Живковић, да обиђе гроб свог гроб свог сина.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине