Вести:

уторак, 5. јануар 2021.

Kосово и Метохија једно од највећих жаришта Европе у 2021. години!

уторак, 5. јануар 2021. | Уреднички колегијум 0

Kосово и Метохија једно од највећих жаришта Европе у 2021. години!

Мултипоралност ће на глобалном нивоу и у следећој години наставити да доноси нове кризе, а геополитички једно од највећих жаришта у Европи у 2021. остаће Kосово и Метохија, оценио је професор Факултета за дипломатију и безбедност Душан Пророковић.

#Косово #Метохија #Пророковић #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev


Он подсећа да је сепаратизам на Косову и Метохији заснован на "неправу". 

- Оно је устројено да буде нестабилно, да буде стални извор некаквих тензија, а то се може решити само елиминацијом узрока, ликвидацијом те лажне државе - сматра Пророковић и додаје да је о томе илузорно говорити зато што на Западу не постоји спремност да се тако нешто предузме.

Додаје да ће Србија морати да настави да регулише те односе на неком техничком и оперативном нивоу који није политичког карактера и yз констатацију да није сигуран да ће то задовољити косовске Албанце и њихове западне спонзоре, истиче да нема другог оквира за одржавање тренутног нивоа стабилности.

Према његовим речима, једно време се мислило да се тај проблем може превазићи чланством у ЕУ, али да се сада види да ни од тог потенцијалног чланства у ЕУ нема помоћи тако да, сматра, треба тражити нове модалитете сарадње и одржавати их што је дуже могуће.

Душан Пророковић
Душан Пророковић
Kада је у питању дијалог Београда и Приштине, Пророковић оцењује да никоме није у интересу да се тај дијалог прекине и додаје да ЕУ мора да симулира да неки дијалог постоји.

Они су посвећени решавању тог проблема, а то решење је за њих - да Србија призна лажну државу Kосово, каже Пророковић.

Што се САД тиче, додаје, њима такође одговара да се настави дијалог из разлога што мисле да ће у овој или будућој српској влади преломити неког од лидера да потпише коначно тај папир и пусти такозвану државу Kосово у УН.

И Русима одговара наставак преговора јер они посматрају цео тај процес као незавршен док преговори трају, каже Пророковић и додаје да су Београд и Приштина принуђени да у томе учествују чак и када не би имали конкретне разлоге.

- Не видим да било ко жели отворено те преговоре да прекине и у том контексту они ће вероватно наставити да таљигају. Биће их, не треба очекивати неке велике резултате, а једино што може узроковати прекид јесу неке оштре унутрашње кризе као што је ова у Приштини са падом (сепаратистичке) "владе" - каже Пророковић.

Међутим, додаје, избори сами по себи не могу да прекину преговоре, али преговоре може да прекине радикализација унутрашње ситуације до које може доћи након избора.

Kада је реч о притисцима на Србију, Пророковић каже да их је било и да ће их бити, али да су у овом тренутку много мањи него што су били пре 10 година, а неупоредиви са периодом од пре 20 година.

- Притисци су некада били јачи са истока, него са запада, а сада живимо у историјској фази када су притисци са Запада много јачи,него што је утицај Kине, Русије или Турске - каже он.

Дугорочно, једини одговор на те притиске је јачање институција, наводи Пророковић и додаје да "смо исувише мали да бисмо се бавили континенталним, а камоли глобалним питањима".

"Треба препознати одређене трендове, процесе и онда усклађивати своје интересе са тим", наводи.

Kада су у питању кризе на глобалном нивоу, Пророковић подсећа да је до ескалација криза 2020. године дошло у Белорусији, затим на Нагорно - Kарабаху, а и Молдавија се спомиње као пример за сучељавање с једне стране Kине и Русије и са друге стране САД.

- Имамо и неколико геополитичких жаришта на Балкану тако да за претпоставити је да оно што смо виђали претходних година ће се наставити не само наредне, већ у наредним годинама - каже Пророковић.

Додаје да поред Kосова и БиХ поново спомиње као тема која ће доћи на ред међународне заједнице, али сматра да је тамо конфликтни потенцијал много мањи него на Kосову и Метохији.

Пророковић каже да постоји и много отворених питања у Северној Македонији која се заобилази у извештајима западних агенција и то, како каже, зато што је та земља ушла у НАТО.

- Али, потенцијала за унутрашњу дестабилизацију има - примећује Пророковић и додаје да је и у Црној Гори крхка безбедносна ситуација, као и да у тој земљи има унутрашњих потреса који су индуковани покушајем Мила Ђукановића да наметне Закон о слободи вероисповести.

- У региону имамо изворишта потенцијалне нестабилности, али ја не видим да у овом тренутку било коме од међународних фактора одговара да ту нестабилност појачава и да нас уведе у неку нову фазу јер много тога је на дневном реду када говоримо о сучељавању великих сила, а Балкан није међу приоритетима и надам се да ће тако и остати - наводи Пророковић.

Наводи да је потребно да сви у региону одржавају ситуацију стабилном или је макар таквом приказују, а не да се "гурају" на дневни ред међунаордних тема јер како се буде радикализовао однос између кључних актера међународних односа тако ће и они нас стављати пред све непријатније изборе.





* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Америчко министарство одбране: Прва савезничка победа I Светског рата Церска битка - у Сибиру - КМ Новине

Америчко министарство одбране: Прва савезничка победа I Светског рата Церска битка - у Сибиру #Први #светски #рат #одбрана #Савезници #Американци #Пропаганда #Лаж #Колубара #битка На званичном сајту Америчког министарства одбране, део о Првом светском рату, наглашено је да Церска битка (август 1914.) предстваља прву савезничку победу у том том рату.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Српски диктатор замајава грађане - Kосово и Метoхију већ продао Тачију - КМ Новине

Српски диктатор замајава грађане - Kосовои Метхију већ продао Тачију #Kosovo #Metohija #Srbija #Vučić #Tači #kmnoine #MagazinTaloid Ако је раније и могло, од априла 2017. када Харадинај бива ослобођен из француског притвора уз, како смо касније видели, сагласност ако не и активно учешће режима Александра Вучића у томе, од тада се не може назвати политиком оно што се на Kосову и Метохији дешава.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Алармантно: Чланови „Српске листе" рапидно раде на гашењу и преосталих државних институција на КиМ! - КМ Новине

Стање на Косову и Метохији је алармантно и крајње забрињавајуће! Одмах по свом безразложном повратку чланова „Српске листе", у такозвану „скупштину" албанских сепаратиста на Косову и Метохији, почело се са рапидним корацима у правцу прекида свих преосталих веза косовских Срба са својом државом - Србијом, на чијем окупираном тлу живе, а кроз гашење и оних преосталих.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине