Вести:

уторак, 19. јануар 2021.

Срби из Грачанице очајни због двонедељног проблема са струјом у сред зиме

уторак, 19. јануар 2021. | КМ новине 0

Срби из Грачанице очајни због двонедељног проблема са струјом у сред зиме

Близу српских 50 домаћинстава у самом центру Грачанице, међу којима су и пословни и привредни субјекти, се већ две недеље суочава са проблемима у снабдевању електричном енергијом.

Близу српских 50 домаћинстава у самом центру Грачанице, међу којима су и пословни и привредни субјекти, се већ две недеље суочава са проблемима у снабдевању електричном енергијом.

Струје нема од 8. јануара па мештанима преостаје да организују протест.

Вишесатни прекиди електро напајања или пуштање у рад само једне фазе довели су до колапса у функционисању домаћинстава у центру Грачанице. Мештани тврде да је и та једна фаза, која је повремено укључена, толико слаба да уређаји не могу да раде нормално.

Додатни проблем села Грачаница представљају ниске темепратуре.

Мештани наводе да су се више пута обраћали надлежнима у сепаратистичкој електродиструбицији "КЕДС" али проблем до данас није решен. Тврде да екипе КЕДС-а повремено изађу на терен и привремено отклоне квар, али се убрзо он поново јавља, објашњавав Мирослав Арсић, власник месаре и ресторана „Арса“.

„Од 8. јануара имамо проблем са електричном енергијом. Звао сам више пута КЕДС у Приштини, у једном тренутку човек који се јавља на телефон постао је крајње нељубазан. Сви из комшилука зову, не знамо више шта да радимо. Позивамо новинаре и планирамо да блокирамо пут. У питању је излазни кабл из трафостанице, који је како кажу, у прекиду. Међутим, нико не долази да то поправља. Дође по неко замени неки осигурач, он за пола сата избаци. У комшилуку има и деце, болесних људи. Ја имам бизнис и запошљавам 15 радника, имам огромне губитке. Моје хладњаче су трофазне и не могу да функцуионишу. Од 8. јануара када се све скупи, можда смо имали 3-4 сата струје“, казао је Арсић.

Фото: Илустрација


Арсић истиче да ће мештани у току дана, или сутра, изаћи да протестују, како би указали на проблем.

Становници Грачанице после гашења српских општина немају ни један релеватан фактор који их заступао. Повлачењем српских институција са Косова и Метохије на рачун шиптарских сепаратиста, које је извео Александар Вучић за време своје власти, буквално их је онемогућило у решавању како баналних тако и егзстенцијалних проблема те сада у потпуности зависе од шиптарске добре воље

Тако принуђени они су се обратили сепаратистичкој општини Грачаница, чији представници из "Српске листе", странке коју је Вучић основао, служе једино да дају легитимитет сепратистичим властима у њиховој самовољи. То се и овај пут доказало кроз став "директора Одељења јавних служби" Владице Трајковића који истиче да из КЕДС-а нема повратних информација када ће квар бити отклоњен.

„Знамо да тај део Грачанице нема две фазе. Контактирао сам представнике КЕДС-а, међутим због лоших временских прилика и проблема на терену екипа је каснила. Заменили су осигураче, али дошло је до тога да је осигурач поново избацио и мештани су остали без тих фаза. На поновне позиве мештана, и моје, дошла је друга екипа сутрадан. Поново је био исти проблем, заменили су осигураче који су после одређеног времена избацили. Закључили су да је у питању подземни кабл који иде из трафостанице до првог стуба. Сада чекамо да екипе дођу и испитају тачну локацију где се протеже тај кабл како би отклонили кабл“, казао је Трајковић, додајући да „екипе из КЕДС-а нису у надлежности Општине, већ регионалне компаније“.

Дакле, као што је Трајковић и потврдио, сепаратистичке општине којима је као јединим представницима српског народа легитимитет дао Александар Вучић, у најхладнијем периоду у години немају апсолутно никакву надлежност нити моћ да реше овај егзистенцијални проблем!

Ни медији на српском, које махом финансирју сепаратисти или њима наклоњене западне НВО, нису успели да добију било кога из КЕДС-а и да сазнају када ће проблем са струјом у овом делу Грачанице бити решен. Слична ситуација се очекује и на северу Косова и Метохије где је крајем прошле године електроенергетски систем ЕПС-а предат на коришћење и контролу шиптарским сепаратичким квази-институцијама.

Све ово доказује да је издаја коју спроводи Влада Србије, а која у свакој ситуацији истиче да подржава "Српску листу", као једини ефекат има онемогућавање Срба да на Косову и Метохији наставе живот чиме врше прогон сопственог становништва са њихових огњишта на Косову и Метохији и тиме директно учествују у етничком чишћењу!

 

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НП ''Отаџбина'': Грађанима Србије није речено да ли је Вучић поклонио или продао електро-енергетски систем на КиМ - КМ Новине

НП ''Отаџбина'': Грађанима Србије није речено да ли је Вучић поклонио или продао електро-енергетски систем а КиМ Конференција за штампу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића је неуверљива и неубедљива. Петар Петковић каже да је некадашњи министар енергетике ДОС-а Горан Новаковић предао електро-енергетски систем УНМИК-у 2001.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

А јужно од Ибра: Срби годинама без воде, навикли и на то - КМ Новине

А јужно од Ибра: Срби годинама без воде, навикли и на то #Доња_Гуштерица #Косово #Метохија #Србија #кмновине Село Доња Гуштерица налази се на централном Косову, удаљено је од Грачанице око десетак километара и најистуреније је село те енклаве у правцу југа. И ово село дели судбину многих српских средина, нарочито мањих.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

НП Отаџбина: Вучићево ''Не дам Трепчу, не дам Валач, не дам Газиводе" имало циљ само да подигне цену - КМ Новине

НП Отаџбина: Вучићево ''Не дам Трепчу, не дам Валач, не дам Газиводе" имало циљ само да подигне цену Предаја електро-енергетског система Србије на Косову и Метохији сепаратистима у Приштини од стране председника Србије и тајкуна Александра Вучића је само даљи корак у заокруживању државности самопроглашене републике Косово.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине