Вести:

недеља, 27. децембар 2020.

У Гораждевцу још увек ускладиштен хемијски отпад, притисак да Срби напусте огњишта

недеља, 27. децембар 2020. | Уреднички колегијум 0

У Гораждевцу још увек ускладиштен хемијски отпад, притисак да Срби напусте огњишта

Већ више од годину дана у Гораждевцу надомак Пећи истоварен је отпад за који мештани тврде да је опасан и штетан за здравље људи који ту живе.

#Гораждевац #Хемија #Отпад #Биохазард #Загађење #Екологија #Прогон #Косово, #Метохија #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev
Фото: Илустрација





Истоваран отпад је допреман из бившег погона Комбината коже и обуће у Пећи, који је сада у власниству фирме СВИС, Незаима Шаље, а у бурадима је истоваран у Гораждевцу у пратњи ватрогасаца, такозваних "косовских безбедносних снага" и "косовске полиције" као и медицинских екипа.

Мештани овог метохијског села стрепе да им сада прети еколошка катастрофа и против тога се боре више од годину дана.

“Камион са бурадима, са опасним хемијским материјама је без икакве процедуре наведене у решењу Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, довежен на територију катастраске општине Гораждевац и ту је највероватније планирано да се уништи и закопа, што угрожава нашу средину”, рекао је један мештанин Гораждевца, учесник протеста против складиштења опасног отпада, преноси Грачаница онлајн.

Сва обраћања локалној самоуправи и сепаратистичком "Министарству за заштиту животне средине", како Срба из Гораждевца, тако и комшија Албанаца из суседних села Почешће, Враговац и Бабићи, нису уродила плодом, па су грађани шест пута организовали протесте.

Складиште опасног отпада у Гораждевцу





Власник фриме СВИС им је показао, да је наводно још 2018. године добио све потребне дозволе за складиштење буради.

Сокољ Ђеферај из села Крстовац сумња на основу ове документације коју поседују, да су документа власника фирме СВИС фалсификована.

Са њим се слаже и Наим Битићи из села Почашће који каже да су их представници "полиције" и "војске" уверавали да материјал није опасан.

“Они немају никакав документ за његов транспорт. Велики је ово проблем и ова материја не може да се складишти на овом месту, као што су они мислили”, истакао је Битићи.

Постоје и докази да се дозвола за складиштење отпада не односи на катастарску зону којој припада српско село Гораждевац, односно да решење које им је показано, у ствари фалсификат. На њему се не слаже број катастраске парцеле са овом парцелом на којој је отпад.


Почетком јуна прошле године, Канцеларија ЕУ на Косову је обавестила јавност да је отказан пројекат у вредности од 12 милиона евра за изградњу складишта опасног отпада на Косову. Разлог за то је, како су навели, одбијање локалне скупштине Косова Поља да се такав објекат изгради на територији те општине. Из Канцеларије ЕУ су истакли да се о том отпаду тренутно не води рачуна и да представља опасност за здравље људи на читавом Косову. Мештани Гораждевца и суседних села сумњају да је управо такав хемијски отпад, штетан по здравље људи, ускладиштен у њиховом селу.

Протести у Гораждевцу прошлог лета / Фото: Радио Гораждевац

Страх за здравље деце и породица, као и недостатак реакције надлежних приморава мештане Гораждевца на одлазак са својих вековних огњишта.



* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Гораждевац: Графит „УЧK" уместо Патријаршијска улица - КМ Новине

Гораждевац: Графит „УЧK" уместо Патријаршијска улица #Kosovo #Metohija #Srbija #Goraždevac#Izdaja #Pretnja #UČK #UĆK #Šiptari Недавно је администрације сепаратистичке "Општине Пећ", са којом је поставила знакове са називима улица у Гораждевцу, које су дефинисали илегални одборници ове сепаратистичке "Скупштине општине Пећ" у претходном мандату.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Гораждевац: Тзв ''Косовска полиција'' намерава да уклони српске заставе - КМ Новине

Гораждевац: Тзв ''Косовска полиција'' намерава да уклони српске заставе #Goraždevac #Kosovo #Metohija #Srbija #Vesti #kmnovine Да постоји идеја да се из Гораждевца уклоне српске заставе председнику привременог органа у Гораждевцу Милошу Димитријевићу пренео је командир "косовске полицијске станице" у Пећи, Нуе Никола.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Иван Максимовић: Дивљи пси Гораждевца - КМ Новине

"Ко су, у ствари, дивљи пси Гораждевца? Питање на које нам они сами дају одговор. Довољно је да само мало ослушнете... " "Где су деца убијена"? - питао сам да ми неко покаже пут. Најужасније питање које можете некоме да поставите. "Тамо, ено тамо", показује ми мештанин руком, некако као невољно.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине