Вести:

петак, 4. децембар 2020.

Никола Милованчев: Тако је почео рат - Хрватска, мај 1991.

петак, 4. децембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Никола Милованчев: Тако је почео рат - Хрватска, мај 1991. Многи од младих људи не знају како су у ствари започели оружани сукоби и распад Југославије, и да је то било још прије сукоба у Словенији, који је почео 25. јуна 1991.

#Srbi #Hrvatska #Rat #Početak; #хуманост #Полиција #Косово; #Метохија #Вести #Kosovo #Metohija #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev
„НДХ“ и „ЖАП“ („Живио Анте Павелић“): јули 1990, два мјесеца након доласка Туђмана на власт – „Срби у Хрватској“, специјално издање „Дуге“








  • Апстрахирајмо сада припреме на разбијање Југославије, које су, уз асистенцију неколико страних обавјештајних служби, трајале тридесетак година – о томе нпр. Ерих Шмит-Енбом, „Der Schattenkrieger. Klaus Kinkel und der BND«, Dizeldorf 1995, str. 211-236).


Пише: Никола Милованчев



А без познавања хронологије немa правилног разумевања историјских догађања. Стварну ситуацију у Хрватској на почетку маја 1991. можемо јако добро сагледати из чланка Радета Суботића, објављеног у љубљанским „Српским новинама“ 17. маја 1991. На жалост, велика већина и политичара, и људи уопште, у Србији и у Босни и Херцеговини, правила се и слијепа и глува – као да се то њих не тиче или да не виде шта се дешава. И онда су били „изненађени“ када су ратни сукоби отпочели и у БиХ.

Сулудо али истинито.

 

УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ ПОБУНЕ СРБА У СЛАВОНИЈИ

СРБИ СЕ БРАНЕ

Незадовољство и побуна су последица Устава Хрватске у којем Срба и нема. – Битка за спасавање националног идентитета, језика, писма, културе… Уз државни на делу и цивилни терор – српски народ није терориста него брани своја огњишта и светиње

Славонија, Барања и западни Срем, по крвавом и трагичном обрачуну 2. маја ове године, у Борову Селу, постали су центар битке за спасавање националног српског идентитета и бића, а новинари из целог света, похрлили су у овај питоми равничарски крај да виде и да се на месту догађаја увере шта је истина…

Да ли је у питању заиста тероризам, хајдучија, одметништво… како то свету потура хрватско врховништво, или је у питању борба за остатке националног бића?

Интервју владике славонског Лукијана, „Срби у Хрватској“, специјално издање „Дуге“, јули 1990.

Устав – камен спотицања

Све је, заправо, кренуло од доношења новог Устава Хрватске у којем Срба практично и нема, у којем су изгубили статус политичког народа. Тим Уставом изгубили су писмо, језик, културу. А кад су потом уследиле и промене симбола, кад је на хрватску заставу стављена шаховница под којом су Срби 1941. доживели стравичан покољ, бунт српског народа је спонтано никао..

Уместо да је из тих првих појава незадовољства и побуне хрватско врховништво извукло поуке, да су грешке (да ли само грешке) исправљене, започео је најпре државни, а затим и цивилни терор, какав Европа и свет не могу схватити. Полицијски, административним и правосудним апаратом хрватска нова власт је покушала умирити незадовољне Србе и приморати их на послушност.

Уследио је невиђен атак на све што је српско: рушена су српска гробља и миниране цркве, паљене заставе, куће и сјеници, минирана дописништва и председништва, а на хиљаде запослених Срба смењено је и отпуштено са посла. Од хрватске владе, Сабора, полиције, правосуђа, па до општинских органа, на руководећим местима више нема готово ни једног Србина. Изузеци су појединци као Милан Ђукић, заменик министра МУП-а Хрватске и њему слични, који су, у интересу каријере, спасавања имовине и некаквог лажног мира, пристајући да изгубе национални идентитет, стали под окриље врховништва.

Право на самоопредељење

Срби у Хрватској, па тако и житељи Славоније, Барање и западног Срема, не желе да живе у никаквој независној Држави Хрватској, а још мање под шаховницом. Они желе као политички народ, да живе у Федеративној Југославији или Србији. Ако право на самоопредељење и отцепљење има хрватски народ, ко и у име чега има право да оспорава таква опредељења Србима у Хрватској.

Западни Срем, 1993. год.

Нема сумње ни дилеме, ако се Хрватска одлучи за отцепљење и стварање самосталне државе, што ће се знати највероватније одмах након референдума 19. маја ове године, на који Срби углавном неће изаћи – Срби у Хрватској ће исто тако рећи и одлучити с киме и у каквој држави неће да живе.

Српски народ, а посебно у овим равничарским крајевима, никада није био терористички, хајдучки и одметнички, а на својим леђима осетио је и доживео најстравичнији геноцид и егзодус у новијој историји. Приче о тероризму, хајдучији и одметништву, вешто и смишљено, путем своје послушничке штампе и телевизије, Хрватима и свету, нуди врховништво и нова власт. На несрећу, умногоме су и успели. Нека читаоци на примеру Борова Села, где је 2. маја у крвавом обрачуну полиције МУП Хрватске и народа, погинуло 19 полицајаца и два мештанина – ако је веровати званичним изјавама и тврдњама…

У Борово Село, 2. маја ове године, изненада, у 12 сати и 17 минута, приватним аутомобилима, аутобусима а касније и милицијским „ландроверима”, пред зграду Месне заједнице, искочило је две, три стотине полицајаца и отворило ватру на све што се нашло испред зграде. Том приликом убијен је један српски добровољац из Нове Пазове, без упозореља и милости. И село се дигло на оружје. Биланс је, као што смо већ рекли, двадесет једно погинуло лице, и на десетине рањених на обе стране..

Село и Срби из Борова и околних села, бранило је своја огњишта и нејач. И поручују хрватском врховништву, браниће га и по цену да сви изгину. Са овом људском одлучношћу хрватско врховништво мора да рачуна ако не жели грађански рат чије ће последице, нема сумње, и за Хрвате бити катастрофалне…

Раде Суботић

Извор: Преузето из: „Српске новине”, Љубљана, I/1991, бр. 6, 17. мај 1991, стр. 3.


* * *


Ако сте стигли довде, онда треба да знате и ово:

КМ новине су једини потпуно независни медиј са Косова и Метохије
и то са поносом истичемо. Али... слобода ипак кошта, као и борба.

Да би смо могли и даље реално да извештавамо о ономе што други искривљено представљају или прећуткују, потребна нам је ваша
подршка јер све што ради у корист истине о Србији и њеном народу, данас је препуштено себи. Тако је и са нама.

Кликом на поље испод, износом који сами одређујете, помажете да наставимо да трајемо!



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com




Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Никола Милованчев: Има нас који верујемо у Косовски завет

Никола Милованчев: Има нас који верујемо у Косовски завет #Kosovo #Metohija #Kosovskizavet #Pamćenje Г. Небојша Бакарец, функционер СНС-a, објавио је у „Политици" чланак „Погубне последице замрзнутог конфликта". Поједини наводи у чланку не одговарају чињеничном стању а вређају ме и као православног верника (речи о „...утопијама о Косовском завету..."), па ћу се на њих осврнути.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Никола Милованчев: Британци за Броза и комунисте: Kанада 1942-43.

Често пута су ствари прегледније кад се гледају из далека и зато се од тамо боље сагледавају. Ову чињеницу потврђују и два случаја из историје југословенских исељеника у Kанади у време Другог светског рата, а које наводим у овом чланку: ради се о погледима везаним за тадашњу ситуацију у окупираној Југославији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

''Суверенистички блок'' као смоквин лист за издају Косова и Метохије

''Суверенистички блок'' као смоквин лист за издају Косова и Метохије #Kosovo #Metohija #Izdaja #Izbori #Mediji #Propaganda #Vesti #Srbija #Đorđe #Vukadinović #kmnovine Народни посланик г. Ђорђе Вукадиновић дао је изјаву дневном листу „Блиц", у којој је излазак на парламентарне изборе 2020. определио као „најмање лошу опцију" и најавио могућност да изађе на изборе у оквиру „озбиљног суверенистичког блока".





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Јадовно    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине