Вести:

субота, 7. новембар 2020.

Задушнице у Љубожди, срцу разваљене Метохије (ФОТО)

субота, 7. новембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Задушнице у Љубожди, срцу разваљене Метохији (ФОТО)

У село Љубожда у општини Исток, неколико повратничких породица обележило је Задушнице на гробљу у том селу.

#Задушнице #Љубожда #Косово #Метохија #Исток #Фото #Вести
Гробље у селу Љубожда и обновљене куће за повртнике у позадини.



Мештани села Љубожда од свог повратка на своја имања и згаришта 2017., непрестано се срећу са провокацијама, нападима, разбојништвима од стране Албанаца који махом живе у том крају. Оно са чиме се сусрећу Албанци од Срба повратника, јесте неуморна обнова, изградња кућа, уређивање животног простора и свог дела села.

Они су данас изашли на гробље и молитвено се сетили својх упокојених. Ово гробље, на коме се налазе неки од најстаријих надгробних споменика у покрајини, није мимоишла судбина других српских гробаља и светиња, порушено је, оскрнављено, разорено... Годинама су га "посећивали" само коров и животиње које су Албанци ту доводили на испашу. Ових неколико српских породица је гробље очистило, оградило га сопственим трудом и залагањем игноришући општину Исток и локалну власт, како српску тако и албанску, и показало да када постоји воља, када има одлучности, ништа није тешко.

Зато су данас са нарочитим поносом и достојанствено као ретко ко на Косову и Метохији, посетили гробље и упалили свеће за покој душе својих упокојених.































Ако сте стигли довде, онда треба да знате и ово:

КМ новине су једини потпуно независни медиј са Косова и Метохије
и то са поносом истичемо. Али... слобода ипак кошта, као и борба.

Да би смо могли и даље реално да извештавамо о ономе што други искривљено представљају или прећуткују, потребна нам је ваша
подршка јер све што ради у корист истине о Србији и њеном народу, данас је препуштено себи. Тако је и са нама.

Кликом на поље испод, износом који сами одређујете, помажете да наставимо да трајемо!




Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Шиптарски коњи пасу и погане старо српско гробље у Љубожди (ФОТО)

На једном од најстаријих српских гробаља у Метохији, Шиптари напасају стоку која погани светињу наочиглед малобројних Срба повратника, сазнају КМ Новине! Српско гробље у селу Љубожда, општина Исток, једно је од најстаријих српских православних гробаља у Метохији. Неки од мештана за њега кажу и да је "миленијумско" али до прецизних података је тешко доћи.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Нови напад на повратнике у Љубожди! (ФОТО)

За непуних недељу дана ово је други напад на Србе у селу Љубожда а већ двадесет и неки од забележених од фебруара месеца. Напад је авероватније почињен синоћ а Срби из Љубожде су јутрос уочили да је поломље прозор на кући једног од повратника у овом селу.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Претња у Љубожди прилика за злоупотребу Срба повратника у политичке сврхе (ФОТО)

Неколицини повратника у селу Љубожда код Истока, нема мира ни после више месеци од повратка. Овај пут увредљиви графит у близини куће у којој живе, подсетио је још једном на то али и омогућио злоупотребу њиховог тешког живота у политичке сврхе. У овом селу у општини Исток вратило се почетком године неколико, углавном старијих, Срба.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине