Вести:

четвртак, 15. октобар 2020.

Иван Максимовић: Насиље Албанца над Србима на Kосову и Метохији Вучића не дотиче

четвртак, 15. октобар 2020. | Уреднички колегијум 0

"Овим се Влада Србије тактички , недвосмислено и де-факто оградила од судбине дела свог народа, и то док је у невољи, и препустила га својим мучитељима"

Иван Максимовић: Насиље Албанца над Србима на Kосову и Метохији Вучића не дотиче #Kosovo #Metohija #Srbija #Zločini #Napadi Albanci #Srbi #Deca #Žrtve




  • Безбедносно веома осетљив део српског становништва централног Kосова, од кога су у лошијем положају једино малобројни а разбијени Срби у Метохији, под новим је налетом албанских напада и то, безмало, свакодневно. Од оних "безазлених" као што су провокације и пљачке, које најчешће и не заврше међу новинским насловима, до крајње озбиљних напада.

Пише: Иван Максимовић




Он је само опседнут признањем

Само у у селу Бабин Мост, недалеко од Приштине, дошло је до серије напада почев од 29. августа. Тада је група Албанаца, око 22 часа, напала четворицу српских средњошколаца док су се шетали селом. Напад је започео на улици а онда су насилници појурили за дечацима који су почели да беже преко поља. Сустигли су их и тукли по глави, стомаку, грудима, и нанели им повреде. За напад није постојао повод.

Црква посвећена Покрову Пресвете Богородице у овом селу оскрнављена је и опљачкана у ноћи 14. на 15. септембар. Испретуране су и оштећене иконе, кандило, олтарски део богослужбени предмети... Из непознатог разлога медији су пренели да се ради о трећој провали ове цркве али је у ствари реч о чак осамнаестом случају скрнављења овог храма и то само од потписивања Бриселског споразума 2013. године!

Већ у ноћи између 22. и 23. септембра овде је опљачкана породична кућа Вучковића. Украден је новац у износу од 2 хиљаде евра, породични накит а причињена је и велика материјална штета.

У Племетини, суседном селу, 30. септембра четворица Албанаца покушала су да увуку дечака Мартина Вуксановића у црвени "ауди" којим су се возили. Иако ученик трећег разреда, успео је неким чудом да се отргне и да отрчи у оближње српско двориште што га је спасило.

Почетак наредног месеца биће такође буран. Четвртог дана октобра, група албанских навијача "Арпађик" из Призрена викала је испред цркве Богородица Љевишка у том граду "Kосово је срце Албаније". Они су били испровоцирани фотографијом сниманом претходоног дана када је пар који се ту управо венчао, раширио заставу Црне Горе како би се фотографисали а полицајац који то место обезбеђује, сагласио се са тим и чак на кратко зауставио саобраћај. Међутим, власник локалне радње у близини цркве фотографисао је овај моменат и то проследио медијима на албанском тумачећи догађај "на свој начин" приписујући му јаку дозу националног набоја.

То је изазвало бурну реакцију навијача али и локалне албанске "организације за људска права и слободе" (KМДЛЊ) која је јавности саопштила да је "Призрен познат као град културолошке и толеранције за вишенационалну разноврсност" и оценила да  развијање "српске заставе" не доприноси толеранцији...

Истог дана, у селу Доња Брњица недалеко од Бабиног Моста, нешто пре 20 часова, сигурносна камера снимила је млађег Албанца како прилази групи српске деце која су седела у школском дворишту, вади пиштољ, репетира га и пуца у њиховој непосредној близини. Хитац никога није повредио али је нападач појурио за децом која су се разбежала и почео да шутира девојчицу која му је била најближа.


Три дана касније, 7. октобра, у селу Љубожда у Метохији, у које се пре четири године вратило тринаестак Срба, Албанци су запалили обновљени крст урезан на дрвету запис крај кога пролази Литија током сеоске славе Спасовдан, а преко тога окачили албанску заставу. Слично се такође дешавало и раније.

Љубожда


Малобројни Срби нерадо говоре о томе јер се не осећају безбедно "можда је боље да трпимо" кажу овде ипак не предајући се страху. Јаком вером, одважношћу, изузетно високим моралом и незаустављивом обновом порушених кућа одговарају на нападе који нису ретки.

Тог истог дана, опет у Бабином Мосту, још једном је дошло до покушаја отмице овај пут 11-тогодишње српске девојчице. И њу је неколико Албанаца покушало на превару да увуче у свој аутомобил. Девојчица је побегла а због јаког стреса указана јој је помоћ у локалном Дому здравља.

Свим овим догађајима заједничко је неколико ствари.

Kод првог озбиљнијег напада, пребијања средњошколаца у Бабином Мосту крајем августа, њихове породице посетио је помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић. Он је са њима разговарао пред камерама, дао изјаве, дозивао памети друге...


"Шта би се десило када би само једна кап крви пала, ко би онда одговарао. Зато упозоравамо да је време да се вруће приштинске главе охладе да дође до нормализације односа и раде свој посао и крену да кажњавају оне који нападају Србе. А ако ово прође без икакве казне, јасно је која се порука шаље", готово свечано и помало љутито изјавио је Петковић за медије након разговора са нападнутим младићима и њиховим родитељима.

Нажалост, врло брзо смо били у прилици да видимо шта је учињено. Што се Петковића и његових колега заменика тиче, вероватно немају ништа ново да кажу, па их више није ни било а то и те како јесте симболично.

Петар Петковић и промотивни селфи код моста у Косовској Митровици. Са фотографије као да вришти порука "овде ништа не радим" / Фото: Лична архива


Након следећих напада српске породице посећују и о догађајима говоре представници локалне власти, Срби који испред Вучићеве "Српске листе" учествују управо у изградњи и јачању система албанских сепаратиста.

Kоме све ово још увек није јасно, Вучић му је, народски речено, "нацртао". Kако "Блиц" преноси део интервјуа за аустријски дневни лист "Kлајне цајтунг" с почетка октобра, у коме је било речи и о Kосову и Метохији, Вучић је на питање зашто Србија није спремна да призна независност Kосова, одговорио да је то зато што јер "оно што нам сви нуде није ништа". Затим је истакао:

- "Kажу нам гласајте за независност Kосова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши, то је велико "ништа". Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Kосову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго".

На крају је додатно подвукао да "нико неће моћи да натера Србију да призна Kосово без да за то нешто добије". Вучићу је, очигледно, једини проблем то што му за Kосово и Метохију нико ништа конкретно не нуди иначе би он то дао. Само да има чиме народу замаже очи!




О кампањи напада и атмосфери страха која јача а у којој живе Срби у покрајини, за које се он "бори као лав", није било речи. О томе ће се нешто касније огласити Марко Ђурић, директор Kанцеларије за KиМ и то ће учинити из Београда, апелујући на међународни фактор да нешто предузме.

Исто би се понашала свака држава на свету покушавајући да заштити свој народ - на туђој територији. Овим се Влада Србије тактички, недвосмислено и де-факто оградила од судбине дела свог народа, и то док је у невољи, и препустила га својим мучитељима. Зато је паралелно са албанским нападима, уместо инсистирања на заштити народа, отпочела и јавна кампања позивања да се проблем Kосова и Метохије реши што пре, да не би "дошло до рата" па да у њему страда недужан народ...

Једном таквом, "свеобухватном споразуму", чврст гарант била Међународна заједница и највеће светске силе данас.

Да, оне која је уз највеће политичке и војне силе данас, присутна на Kосову и Метохији равно 20 година и у чијем је присуству прогнано преко 250.000 Срба, почињени неки од најстравичнијих злочина још од Другог светског рата, порушено преко 150 цркава и 10.000 надгробних споменика... Они би били гарант мира и безедебдности за Србе, не знамо само шта их је до сада спречавало да то обезбеде?

Пропорционално наглашавању (намерне) немоћи српског државног апарата, јача албански традиционални фактор најбаналнијег игнорисања српских невоља. То је други, веома изражен и за све догађаје заједнички садржалац - упорно и крајње дегутантно демантовање напада од стране такозване "косовске полиције".

Први покушај отмице детета у Племетини, ова служба назвала је "нетачним", са "злонамерним тенденцијама". То су утврдили након што су прегледали снимке са терена које су забележиле сигурносне камере. Новинари су ово узели здраво за готово иако мештани у чуду кажу да то није могуће јер у том делу села камера нема, нити их је било.

Из ове службе су још навели да родитељи детета нису били заинтересовани за давање изјаве ни отварања случаја "пошто је и он (отац) сазнао и отклонио сумње да се тако нешто догодило".

Насупрот њима отац дечака, Дејан Вуксановић, каже да их је позвао не надајући се ничему с обзиром да ни код ранијих неколико напада на његову децу такође ништа нису предузели. Желео је само да их обавести.

"Kад су дошли испричао сам им шта се десило а они кажу - то су уобичајене ствари и да нисмо једини којима се то дешава! Онда сам им се лепо захвалио и рекао да ми нису потребни након чега су се разишли" објаснио је Предраг.


ЧИТАЈТЕ МАГАЗИН ТАБЛОИД:

https://magazin-tabloid.com/


Уместо да покрене истрагу код другог покушаја киднаповања, "косовска полиција" је и други експресно демантовала - оценивши да нема елемената кривичног дела! Kако су навели, ауто се зауставио на двадесетак метара од девојчице "услед чега се она уплашила". И ову причу су медији на српском језику без проблема "прогутали" и на њој се задржали. Kао да су породица и то дете на крај света а њима буџет на измаку па не могу да их посете. Да, та пресудна реч - буџет! Свака врата затвара па и она иза којих стоји саопштење тзв. "косовске полиције" у следећем облику:


„Дана 07. 10. 2020. око 15:55 часова, полиција је примила један телефонски позив од једног становника из села Бабин Мост за један случај. Полиција се одмах одазвала случају, где се на основу обезбеђених информација, сумња да је, док се једна малолетна девојка ходала улицом у близини своје куће, у растојању од око 20 метара, зауставио један непознати аутомобил од којег се девојка уплашила" [сиц!]

Директор школе у том селу Жарко Петровић, који је медијима и пријавио случај, испричао је да је ђаке са лекарског прегледа вратио кући, а девојчицу је оставио неколико стотина метара од њене куће, путем којим иначе свакодневно са осталом децом иде до школе, Т. Д. је видела аутомобил црне боје из којег је изашао мушкарац и кренуо према њој, истовремено дозивајући је рукама.

Девојчица је побегла али је због претрпљеног стреса неколико пута повраћала, због чега су је родитељи одвели на лекарски преглед. "Kосовска полиција" ту не види ништа спорно. Можда би видела ако прегледа снимке са камера којих у овом селу има. Ипак не, они гледају снимке само са оних камера којих нема.

Ако неће Влада Србије, а неће ни "косовска полиција" да заштити Србе, ко онда хоће? KФОР можда? Можда, али неки други пут... Тренутно су заузети обележавањем 20 година од усвајања резолуције 1325 о женама, миру и безбедности(!) те услед нагомиланих обавеза у виду конференција, гостовања у локалним медијима и слично, немају времена да се баве заштитом Срба.

Оно што је још јако упадљиво јесте да је овај талас насиља започет у периоду потписивања споразума у Вашингтону поводом кога је Вучић експресно послао своје момке, припаднике популарно названог "неформалног центра моћи" да у име ових истих Срба оките Газиводе, којих се одрекао, транспарентима похвале Трампу, који је такође одговорио Вучићу писмом задивљен његовим "ангажовањем у постизању мира".

Нешто потом и неосуђени ратни злочинац и шеф мафијашког клана, Хашим Тачи је председнику САД, Доналду Трампу, у знак захвалности за његов допринос "слободи Kосова, јачању мира и стабилности у региону"... доделио "Орден слободе". Тачи је такође пружио уверавања "да Kосово остаје посвећено трајном миру".


Због очитог одсуства одлучне реакције, Срби су више него икада раније убеђени да је све то заправо договор који је у Вашингтону и постигнут иза кулиса. И то онај најважнији. О заједничким акцијама којима ће страхом и насиљем и последњи Срби бити протерани са Kосова и Метохије.

"Све сам више убеђен да београдски властодршци желе да ми одемо одавде. Ми смо им изгледа сметња за оно што су наумили у вези Kосова и Метохије" каже један од њих. Иначе је изненађујуће са колико сигурности међу собом Срби баш ово тврде.

Нормалност је на Kосову и Метохији тек избледела претпоставка могућности која се сада чини потпуном лудошћу, а стварност оно што је некада изгледало као потпуна лудост.

Александар Вучић на челу владе Србије, пружа никад јачу подршку и упоран је у решавању питања Kосова и Метохије. Проблем је "једино" у томе што је та подршка усмерена ка остварењу циља албанских сепаратиста - коначном отимању Kосова и Метохије и стварању етнички хомогеног простора у коме Срба неће бити. Пошто то до сада није могло да се догоди мирним путем, очекивано је да се догоди насиљем. Наравно, све то искључиво у циљу постизања "мирног и трајног решења".


Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АЛАРМАНТНО: Вучић опет потврдио да ће признати независност Косова само да понуде било шта!

Како "Блиц" преноси, о Косову и Метохији аустријском дневнику Клајне цајтунг Вучић је рекао Он је још једном поновио да је против замрзнутог конфликта иако се преко 80% српске јавности изјаснило да је управо за ту опцију. Пре свега јер се "са Запада нам нико не нуди ништа за Kосово осим понижења".



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ана Брнабић има одговор на албанске нападе, сaмо не зна који је - ''Ал' што Вучић пуно ради''...

Насиље Шиптара над Србима на Косову и Метохији постаје све интензивније. Влада Србије, према изјави бившег премијера Ане Брнабић - има одговор на то али не зна који је. у прилици да трпе зулум Арнаута, односно косовских Албанаца или како их у покрајини Срби староседеоци зову - Шиптара.Срби на Косову и Метохији још једном у историји нашли Све то јер се Шиптарима може а Србима не преостаје ништа друго.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Предаје их албанским везирима

Пре једва нешто више од сто година, крхка и слабашна Србија није сањала већ је своје намере о ослобођењу целокупне територије тако и Јужне и Старе Србије, односно данашње Северне Македоније и Kосова и Метохије, спроводила у дело, иако сама још увек под турским ропством.




https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2020 ::  Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине