Вести:

уторак, 15. септембар 2020.

Трамп и Помпео лажу да је Кина крива за КОВИД-19

уторак, 15. септембар 2020. | Уреднички колегијум 0

Оптуживање Кине за разна наводна злодела постало је свакодневна пракса америчке администрације.

#Трамп #Помпео #Лаж #Русија #Ковид #Ковид_19


Пише: Бошко Мијатовић


Једна од њих је повезана са КОВИДОМ-19, односно о наводној одговорности Кине како за настанак епидемије (из кинеске лабораторије) тако и за касније прикивање епидемије и одговорност за невоље целог света.

На сајту Quillette Филип Лемоан (Philippe Lemoine), француски филозоф и амерички ђак, објавио је детаљну и уверљиву анализу целог случаја у четири наставка и закључио да Кина није крива. У наставку преносим Филипове закључке, уз упитаност шта је уопште тачно из арсенала тврдњи америчке администрације о Кини. Како, на пример, веровати тврдњама администрације о наводној претњи националној безбедности од стране Хуавеија када ниједан доказ није дат и када се види да им је лагање омиљена политика?

Ево Лемоанових закључака:

„У овој серији есеја детаљно сам испитао оптужбе изнете против Кине у вези са пандемијом КОВИД-19. Закључио сам да постоји зрно истине за неке од њих - грешке су сигурно почињене у првим данима кризе и кинеске власти нису увек имале информације о епидемији. Ипак, пажљив преглед доказа сугерише да је већина навода или претерана, неутемељена или бесмислена, а понекад све три. Конкретно, тврдња да је Кина некако одговорна за неуспешан одговор на пандемију у већини западних земаља не подноси чак ни површно испитивање. Ипак, ову тврдњу и даље износе - не само владини службеници жељни да жртвују Кину због властитих јадних неуспеха, већ и новинари и грађани који би требали бити више забринути због тога колико су власти лоше управљале властитим земљама током ове ванредне ситуације у јавном здравству.

Истакао сам неколико случајева у којима су западни званичници и новинари погрешно представљали или искривљавали доказе. То може бити последица пристрасности у анализи, страха од оптужби за помагање Кини или прећутне претпоставке да, будући да је кинески режим зао и омражен, нема ничег лошег у прикривању како би изгледао лоше. Али, без обзира на разлог, ово занемаривање тачности је опасно, посебно од стране новинара, који би требали бар да теже истини без обзира на своје личне идеолошке склоности. И то је допринело повратној спрези коју сам приметио током последњих неколико месеци - људи криве Кину за пандемију јер усвајају ниске стандарде доказивања када су у питању оптужбе против Кине, што их чини хистеричним у вези с Кином, што их заузврат доводи до даље снижавају своје доказне стандарде, што их тера да верују у још бесмисленије оптужбе против Кине, итд. Ако би људи само застали да размисле да ли оптужбе против Кине имају смисла или не, могли би схватити да многи од њих немају.

Као што сам написао у уводу ове серије, постоји много разлога за невољење и неповерење према кинеском режиму. Али када несклоност и неповерење онемогуће способност рашчлањивања доказа и јасног размишљања, они унаказе наше разумевање стварности. Мржња према кинеском режиму постала је толико снажна и раширена на Западу - посебно у САД-у, где се на Кину гледа као на главног геополитичког непријатеља - да ствара подстицаје који омогућавају неутемељене наводе да се шире углавном неконтролисано. Заиста, не само да ова предрасуда значи да људи усвајају нижи доказни стандард да би испитали такве наводе, већ свако ко укаже на неутемељеност ризикује да буде оптужен да је кинески наивко. Како расте ривалство између САД-а и Кине, требало би очекивати да дезинформације о Кини постају све чешће. То је посебно тачно с обзиром да, као што смо у више наврата видели у овим есејима, јастребови у америчкој администрацији очигледно покушавају да утичу на јавно мњење о Кини пропуштајући обмањујуће информације. Кинески режим је застрашујући на много начина, и разумљиво је да људи не осећају симпатије према њему, али ова чињеница не би требало да нас натера да прихватимо сумњиве тврдње само зато што одговарају нашим предрасудама. Супротно томе, знајући да се тако осећамо и да ће нас то несвесно учинити мање опрезним када оцењујемо тврдње које на Кину бацају тамно светло, требали бисмо бити посебно опрезни пре него што прихватимо такве тврдње. Улог не може бити већи.“



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Бранко, отац министра Небојше Стефановића, лажирао сопствену смрт!? (ФОТО)

Пре четири дана медији су јавили да је отац Небојше Стефановића, Бранко, умро од Корона вируса, међутим то изгледа није тачно! Лажи бескрупулозног диктатрског режима у Србији не познају граниу! Видели смо да властодршци не презају не само од најгорих бруталности већ ни од најгнусјнијих лажи!



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Синдикат запослених у полицији: немате обавезу да носите маске ни да плаћате казне

Синдикат запослених у полицији издаo je проглас којим обавештава народ да не постоји законка обавеза ношења маски ни плаћања казне због непоштовања мера Кризног штаба.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Јово Вукелић: Сан мизантропа да буде филантроп

Главна опсесија америчких милијардера већ цео век је да се покажу и представе у јавности, не као успешни пословни људи, већ као филантропи, несебични дародавци који помажу сиромашне, болесне, гладне... То им је главни циљ, а Бил Гејтс је имао прилику од најмлађих дана да учи од најмоћнијих како да у јавности своје агресивне и нехумане пројекте представи као хуманитарне акције, донације за добробит људи.


 

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине