Вести:

петак, 21. август 2020.

У уторак расплет „битке” за пројекат „Кошаре”

петак, 21. август 2020. | Уреднички колегијум 0

Снимање филма и телевизијске серије „Кошаре” је прекинуто, али је  започета нова битка ван филмског сета.

#Битка #Кошаре #Србија #Филм #Косово #Метохија #Биковић
Са снимања филма


Након што је прекјуче редитељ и један од сценариста Балша Ђого на својој фејсбук страници објавио да су двојица продуцената, Немања Мићић и Владан Анђелковић, на неколико дана прекинули снимање „Кошара”, тражећи да се промени сценарио, огласили су се и продуценти објашњавајући како су одлучили да прекину сарадњу са Балшом Ђогом и захвалили му се на досадашњем раду.

У међувремену, стигао је позив из Филмског центра Србије да се спроведе медијација која би, како је кратко за „Политику” рекао Балша Ђого, требало да се одржи у уторак. Шта се ваља иза брега још није најјасније, али почетак ове друге „битке” означио је Балша Ђого објавом на својој фејсбук страници у којој је објаснио да су продуценти од њега захтевали да промени сценарио и да га учини „лакшим”, да могу да се сниме и филм и серија за четири-пет дана по епизоди.

Балша Ђого је у својој објави навео: „Драги пријатељи, борци са Кошара, припадници 53. Граничног батаљона и осталих јединица (знате ви који сте), официри полиције и војске, глумци, и сви остали моји сарадници у екипи: 23. јула двојица мојих продуцената, Немања Мићић и Владан Анђелковић су прекинули на неколико дана снимања филма и ТВ серије „Кошаре” док, по њиховим речима, не појачају екипу. Појачања су у наредним данима стигла и наставили смо да радимо, али ми је у исто време стигао њихов ултимативни захтев да променим сценарио и да га учиним „лакшим” да може да се сниме и филм и серија за четири-пет дана по епизоди, а сви у нашем послу знају да је то темпо рада бржи него на ситкому у студију.”

Додао је да су за осам дана снимили 32 добра минута, између осталог, једну велику акциону сцену, и да су тај материјал измонтирали и показали.

Дан касније, преко медија, огласили су се продуценти Немања Мићић и Владан Анђелковић, изјавом: „Наша идеја да се сними филм о битки на Кошарама настала је пре седам година, и током целог периода темељно смо је развијали, трудећи се да угледа светлост дана и да буде нека врста уметничког споменика на жртве, на борце и на једну од најхеројскијих прича у скоријој српској прошлости. Прошле године, наша продукција, ‘Омега продукција’, победила је на конкурсу Филмског центра Србије са пројектом ‘Кошаре’ чији је аутор Ђорђе Милосављевић. Доживели смо то као велику част и обавезу да истинито и верно испричамо причу о јунаштву бораца са Кошара”, навели су у писаној реакцији двојица продуцената.

Додали су и да су „нажалост, у процесу рада наишли на тешкоће и изазове који су расли и поред наших напора да их превазиђемо. Као неко ко је директно одговоран за успех и реализацију овог пројекта, нисмо желели да допустимо да било чије одлуке и понашање угрожавају процес рада и крајњи резултат. Због тога смо одлучили да не наставимо даљу сарадњу са редитељем, чији смо хонорар у потпуности исплатили и коме се захваљујемо на досадашњем раду”, цитирамо наводе Мићића и Анђелковића. Они су најавили да ће у наредних неколико дана јавности представити новог редитеља и наставити да раде на пројекту „на који ћемо сви да будемо поносни”.

Међутим, Балша Ђого опет преко „Фејсбука” поручује да ће тужити сваког ко буде радио по његовом сценарију.

„Свака страница сценарија је заштићена у Ауторској агенцији и у мом уговору са Омега продукцијом стоји да тај сценарио могу радити само ја као редитељ. Не дозвољавам ниједном другом колеги да ради по мом сценарију и обавештавам га унапред да ћу га тужити суду за повреду ауторских права, јер увек неко хоће да ради, а чујем да продуценти увелико траже таквог. Дакле, можете да радите ако хоћете филм по оригиналном Ђорђевом сценарију, али наше не дирајте. И серију не можете снимати без мене”, објавио је Ђого на „Фејсбуку” подсећајући и да је почетни сценарио Ђорђа Милосављевића, који је, како каже, он редитељски образлагао комисији Филмског центра Србије сат времена објашњавајући како ће га унапредити, остављен да буде део неких будућих епизода.

Огласио се и Филмски центар Србије изражавајући спремност да посредује у разговорима између редитеља и двојице продуцената. Шта се дешава није најјасније ни глумцима који су ангажовани за овај пројекат, многи од њих нису вољни да причају. За наш лист пристала је да говори Милена Радуловић, објашњавајући како је о неорганизацији на сету чула од колега.

– Међутим, не могу о томе да причам јер нисам била ангажована. Нисам још почела снимање па нисам укључена ни у атмосферу нити у ова тренутна дешавања. Али, пошто сам са Балшом већ сарађивала, и у серији „Пет” и у још неким пројектима, знам да је Балша честит, поштен и искрен човек који никада не лаже. Претерано је добар и код њега нема ни предумишљаја нити тактичких потеза што некада може да буде и мана за њега а за мене је врлина. Балша се овом темом бави годинама и она за њега има и лични значај а не пословне амбиције јер је и сам био у рату – рекла је Милена Радуловић.

Њен колега Милорад Капор сматра да је за филм вешто написан сценарио, на врло осетљиву тему, који избегава замке митоманије, као и продубљивање међунационалних подела чему смо као народ склони.

„Врло талентована и надахнута екипа која је окупљена око редитеља и сценариста обећава да ће споменик у виду филма и серије страдалницима са Кошара барем у уметничкој вредности, бити на трагу њихове херојске величине. Увидом у већ одлично снимљени и измонтирани материјал остаје ми нада да ће редитељ и продукција наћи заједнички језик са или без медијатора”, каже Милорад Капор који је такође члан глумачке поставе у филму и телевизијској серији „Кошаре”.


Милош Биковић: Ова тема не сме да се упропасти

Милош Биковић

– Балшу познајем од када смо заједно радили „Монтевидео”. Знам га као човека који даје сву своју снагу и срце за пројекат. Због њега сам пристао да будем део пројекта. Продуценте Владана и Немању познајем површно и не желим да стајем ни на чију страну. Ова прича је већа и од Балше и од продуцената и од мене и ради се о људима који су дали своје животе за наш дом. Ова тема не сме да се упропасти. Зато полажем наде у медијацију Филмског центра Србије. Надам се да ћемо се удостојити да направимо причу о нашим јунацима. Ја сам свој став о сећању на јунаке већ изнео –истакао је Милош Биковић, који је такође део глумачке екипе филма и телевизијске серије „Кошаре”.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Хероји са Кошара питали “ко нас мења?”

Када се сутра на истоку зажути сунце, биће то само почетак једног деветог априла, дана који ће мамити на излет, на шетњу, необавезне разговоре у испуњеним летњим баштама... Пролеће шири добро расположење, а ипак, нека ће уста сутра занемети, неке ће мисли притиснути успомене, нека ће срца задрхтати.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Списак свих погинулих јунака са Кошара

хероји су сви који су те године дали животе за Србију. А зашто се онда Кошаре посебно спомињу? Караула Кошаре била је најтежа тачка за одбрану Косова и Метохије од продора Ослободилачке војске Косова (ОВК). А на њу су послати младићи који су те године служили редован војни рок.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Кошаре, симбол јуначке одбране од НАТО агресије

Кошаре, симбол јуначке одбране од НАТО агресије - Навршило се 20 година од почетка једне од највећих битака током агресије на СРЈ 1999. године. У жестоким окршајима погинуло 108 припадника Војске Југославије. У РАНО јутро 9. априла 1999. године, падинама Јуничких планина и Проклетија загрмела је снажна минобацачка и артиљеријска паљба.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Политика    :: © 2014 - 2020 ::  Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине