Вести:

понедељак, 24. август 2020.

Ужице: оскрнављен споменик 1300 каплара

понедељак, 24. август 2020. | Уреднички колегијум 0

Часне ужичане је јутрос згрозио призор оскрнављеног споменика посвећеног 1300 каплара, најмлађим војницима Првог светског рата.

#Каплар1300 #Споменик #Ужице #Сркнављење #Комунизам #Злочин #Први #Светски #Рат #КМновине
Оскрнављени споменик у Ужицу






На главу бронзане фигуре, која представља младог српског војника из Првог светског рата, остављена је кора од лубенице, део одеће обешен је испод врата као портикла, у једној руци се налази флаша сока док је у другој метла, а најупадљивији детаљ су канте црвене боје.

Поједини медији су јавили о овоме а "Телеграф" је чак окривио "породицу и родитеље" што је преузето са Фејсбук странице града Ужица који такође криви "децу" за овај срамотни акт.

Није јасно на основу чега су окривљена "деца"
иако су починиоци непознати? Зар у Србији немамо свакодневно насртање и насиље над свим српским обележјима и вредностима?Свакако да имамо а иза тога, чак се уопште и некрију, стоје разне НВО које за разарање српског идентитета имају разрађене пројекте, систем, праксу и буџет да то непрекидно чине и шире антисрпску идеологију.

Ако се само мало пажљивије погледа накарадност са којом је ово урађено, више је него јасно да је реч о промишљеном потезу.

#Каплар1300 #Споменик #Ужице #Сркнављење #Комунизам #Злочин #Први #Светски #Рат #КМновине

Неко је морао да осмисли све то јер тешко да било ко иде улицом и сам једе лубеницу, јер около нема више ни једног комада осим тог, па да му се баш у том тренутку кора нађе при руци. Такође, део одеће је морао да буде донет или остављен али у сваком случају портикла представља асоцијацију на бебу, дете, што већина од 1300 каплара и јесте била! Таква асоцијација се тешко може протумачити као некаква случајност. Такође, требало је набавити и обезбедити метлу и летве што је мало вероватно да се све то нашло баш на том месту у том моменту.

Ипак, оно што највише упада у очи јесу канте црвене боје. То понајвише упућује се овде ради о "црвенима", потомоцима комунистичких бандита који од свега на свету највише презиру управо све што је српско а 1300 каплара су један од највећих поноса Србије и српског народа.

#Каплар1300 #Споменик #Ужице #Сркнављење #Комунизам #Злочин #Први #Светски #Рат #КМновине
 

Ово исто мисли и Милош Јаковљевић, ужичанин који је испод ове фотографије написао:

"Ово ми личи на бољшевички испад а зна се добро шта нам је Брозов бољшевизам дао и колико је недужних људи страдало у време бољшевичких ликвидација од стране Брозевих бољшевика."

У коментарима се још може прочитати да су они који су јајима гађали Вучићев билборд, ухапшени урекордном року, као и да су около постављене камере те да изгредници могу лако да буду пронађени уколико власт то жели.

Тако ће најбоље бити показано да ли власт у ствари подржава овакве идеје будући да је и сама антинационална и да посредно подржава нарушавање правих вредности, чему смо свакодневно изложени кроз све водеће медије, али и других националних вредности, достојанства и поноса.

...


Хиљаду триста каплара је назив за још недошколоване официре који су послати као појачање Првој армији у Колубарској бици. 

Млади школовани људи који ће бити носиоци друштвеног, научног и политичког живота у Србији морали су да буду прикључени у недостајући подофицирски кадар.

Неки су прекинули студије на најпрестижнијим европским универзитетима да би помогли својој отаџбини. Било је ту синова сељака и занатлија али и министра, професора, официра.

У царском граду Скопљу. 14. септембра 1914. године, формиран је скопски Ђачки батаљон.

Од око хиљаду и по ђака и студената пристиглих у Плаву касарну у Скопљу и након лекарских прегледа, њих укупно 1.321 је прошло обуку и добило подофицирски чин. Обука је трајала само два месеца. Задојени патриотизмом, једва су чекали да се придруже биткама. Грађани Скопља су 02. новембра 1914. године испратили воз са младим војницима уз песму и цвеће.


До краја рата погинуло их је две трећине. Између 1916. и 1917. године, група од 500 каплара упућена је на наставак школовања у Француску. Након чега су се вратили и учествовали у пробоју Солунског Фронта.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Србин прва, Канађанин задња жртва Великог рата

Пре 101 годину, у шуми Компијењ крај Париза, потписано је примирје које је значило и крај Првог светског рата. Он је однео око 17 милиона живота, од чега је само у Србији страдало више од 1,2 милиона људи. "У спомен на редова Џорџа Лоренса Прајса, припадника 28.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Ни 40 година након Титове смрти, комунисти не посустају!

Алтернативна телевизија синоћ у ударном термину од 21-23ч приказује документарни филм о сахрани Тита под називом "Сахрана." Иако његов живот и није био ништа друго него пут према смрти а сам назив овог дугометражног документарног филма у ствари је на месту у овом времену у коме живимо, главну улогу је ипак тумачио погрешан лик.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  

Логор Плав: Заборављени албански логор за српске цивиле, жене, децу и старце

На североистоку Црне Горе, у Плаву, 4. јула 1941.албански балисти и вулнетари под надзором италијанских окупационих власти основали су концентрациони логор. У овај казамат смрти су довођени православни Срби из околине Плава, процењује се преко 500 цивила, од којих највећим делом жене и деца. У самом логору је уморено преко 30 малишана млађих од 10 година.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине