Вести:

понедељак, 1. јун 2020.

Нови напад на повратнике у Љубожди! (ФОТО)

понедељак, 1. јун 2020. | КМ новине 0

За непуних недељу дана ово је други напад на Србе у селу Љубожда а већ двадесет и неки од забележених од фебруара месеца.

#Ljubožda #Srbi #Povratnici #Napad #Zaštita #Prepušteni #Sami
Фото: ИЛУСТРАЦИЈА


Срби из Љубожде су јутрос уочили да је поломље прозор на кући једног од повратника у овом селу. Они су се после више година вратили на своју земљу са жељом да ту наставе живот.

Напад је авероватније почињен синоћ а Јован Ристић, чија је ово кућа, који се као повратник вратио у ово село 2017., није се налазио у њој с обзиром да се због ванредних мера, затекао у централној Србији.

Поломљен прозор на кући Јована Ристића у Љубожди

Весна Маликовић, која је у контакту са Србима овог краја, за КМ новине каже да се напад догодио на исти начин као и претходни када су у 26. маја у 23.55 часова напали кућу Жарка Зарића. У тренутку нападана кућу Зарића са њим се налазио још један повратник.

С обзиром да су институције Владе Републике Србије угашене након парафирања Бриселског споразума и да више не постоји ни једна која би адекватно помогла и заштитила Србе на КиМ, они су препуштени себи. Весна Маликовић је уложила напор да санира претходну и већ сутрадан ће санирати и ову штету "али све о није важно колико то како овај зулум и примитивизам издржати" каже она.


У сличном тону говоре и остали Срби са КиМ, нарочито јужно од Ибра. Они не позивају никога да им помогне или их заштити јер знају да то нико неће, не да не може већ неће, и уздају се једино у своје трпљење и наду да ће једном престати оно што више деценија траје - прогон и напади на Србе.

Жарко Зарић, представник повратника у овом селу чија је кућа каменована пре неколико дана, показује Маликовићевој новонасталу штету након последњег напада и са задивљујућом одлучношћу додаје "весело је у нашем селу".

У серији нових напада на Србе на Косову и Метохији, који су већ достигли двоцифрени број, дешавају се и они које нико не бележи. То пре свега јер Срби знајући да не постоји систем који би их заштитио најчешће нападе не пријављују или то чине само тзв "косовској полицији" која до сада иако је привела неколико осумњичених за нападе, функционише у оквиру сепаратистичког сиситема који никога од напада није санкционисао чиме се шаље јасна порука свим Србима.

Исто тако, неактивност и потпуно одсуство сваке реакције српских надлежних оргаана такође упућује поруку Србима да их нико неће заштити. Ово не утиче много на оне који су се већ вратили али постиже погубан ефекат на све који размишљају о повратку.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Нови напади на Србе на КиМ: Повратнику каменована кућа, обијена српска школа (ФОТО) - КМ Новине

Нови напади на Србе на КиМ: Повратнику каменована кућа, обијена српска школа (ФОТО) #Vesti #Kosovo #Metohija #Napadi #Srbi #Albanci #Šiptari Кућа Србина који се међу ретким прогнаним лицима одлучио да се врати на своје имање у Љубожду код Истока, каменована је јуче.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Ораховац: Шиптари (накратко) скинули таблу улице "Словена Радића" - КМ Новине

петак, 29. мај 2020. | Уреднички колегијум У Ораховцу је јуче улица "Словена Радића" накратко остала без натписа о којој се улици тачно ради. Табла која неколико деценија показује да је у тој улици рођен и живео младић који је трагично настрадао на једној од радних акција ,,Братства и јединства" 1984.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Шиптари напали и повредили повратника у Дреновцу код Клине - КМ Новине

петак, 29. мај 2020. | Уреднички колегијум Миодрага Сташића (86) из Дреновца код Kлине напало је и повредило неколико шиптарских чобана пошто су претходно пустили стоку на његово имање. Ове среде за нама (27. маја) Миодраг Сташић је покушао да истера стоку из свог воћњака што је албанске чобане "испровоцирало" и након чега су га напали.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине