Вести:

понедељак, 11. мај 2020.

Зоран Влашковић: На српско-албанској граници уништенo 25 караулa Војске Србије! (ФОТО)

понедељак, 11. мај 2020. | Уреднички колегијум 0

Само је караула Врбница код истоименоног граничног прелаза Србије са Албанијом, код Призрена према Куксу, остала читава.

#Косово #Метохија #Граница #Албанија #Караула #Одбрана #НАТО #агресија
Срушена караула ''Морина'' према Албанији код Ђаковице


















Пише: Зоран Влашковић



Граница Србије са Албанијом је дуга 111 километара и пружа се од тромеђе Србије, Северне Македоније и Албаније код места Рестелица у Гори, до тромеђе Србије, Црне Горе и Албаније на планини Богићевици (2.092 мнв). Ово је најкраћа државна граница Србије и на њој постоје два друмска прелаза: Ћафа Прушит (Морина, код Ђаковице) и Врбница (код Призрена). Граница према Албанији од 10. јуна 1999. г. није под контролом Републике Србије, иако Резолуција 1244 предвиђа да српско особље задржи контролу над кључним граничним прелазима.

Караула "Дева"

У 78 – дневном бомбардовању НАТО алијансе Југославије 1999. године уништене су све, 26 караулa Војске Југославије на српскоалбанској граници. Kaрауле на Проклетијама, преко Јуничких планина, Коритника до Шар планине, до крајње границе на југу између Србије, Македоније и Албаније на Шар планини, изнад Рестелице, буквално су нестале под НАТО бомбама.

Оно што није срушено НАТО бомбама албански екстремисти су опљачкали и докрајчили накнадним минирањима и рушењима.

Истурена караула Ђеравица, уништена 1999. г
На територији Горе, од Врбнице до Брода, постојало је девет караула : ''Брод'', ''Драгаш'', ''Бродосавце'', ''Милорад Стојановић'', ''Глобочица'', ''Крстец'', ''Орчуша'', ''Крушево'' и ''Рестелица''. Све до једне су срушене.

Између караула „Кошаре“ и „Морина“, налазиле су се у зони одбране 53. граничног батаљона, која се простирала, на западу од тромеђе на планини Богићевици до Карауле ''Ликен'', на истоку, у дужини од 70 километара. Овако велику зону браниле су две граничне чете Војске Југославије, са посадама на девет сталних караула : „Генерал Павле Илић“, „Кожњар“, „Кошаре“, „Морина“, „Митар Војиновић“, „Дева“, „Ћафа Прушит“, „Годен“, „Дејан Радановић“ и „Ликен“, и на три летње карауле: „Бошко Жиловић“, „Ђеравица“ и „Маја Чобан’’.

Летња караула Богићевица
Сталне карауле према Албанији су биле и ''Горожуп'', ''Честак'', "Данило Јауковић" и ''Врбница''.

У НАТО агресији је срушено укупно 25 караула на српскоалбанској граници. Само је караула ''Врбница'' код истоименоног граничног прелаза Србије са Албанијом, код Призрена према Куксу у Албанији, остала читава.

Сада према Албанији на овим местима нема никог да контролише пролазе са једне на другу страну?

На сваку од ових караула изучено је неколико стотина килограма НАТО бомби а неколико десетина српских хероја, браниоца отаџбине Србије, положило је животе на овим граничним караулама. Само у реону карауле Кошаре погинуло је 108 војника Војске Југославије.

Морина и Врбница данас су једини гранични прелази према Албанији.


Срушена караула ''Рестелица'' у Гори на Шар планини
Због никакве контроле на Шар планини између Горе и Албаније учестале су пљачке Албанца који упадају у горанска села на Шари и пљачкају их, нарочито лети.

На другој страни од 55 албанских караула према Србији (Косову и Метохији) само десет није опљачкано, срушено и запаљено у немирима који су избили у Албанији у пролеће 1997, када су, између осталог, опљачкани магацини албанске војске а онда то оружје је илегално преношено на Косово и Метохију за терористе тзв. ОВК. У походу на граничне карауле, као и на касарне и друге војне објекте у унутрашњости, народ је најпре износио наоружање, муницију, војну опрему, а потом храну и све остало.

Уништена караула Крстец у Гори

Данас на граници Албаније и Србије, према Косову и Метохији, има само три сталне албанске карауле карауле.

Албанија наоружавала терористе ОВК

Бивши премијер Албаније Сали Бериша је признао још 2017. године да је Тирана слала велике количине оружја терористичкој "Ослободилачкој војсци Косова".

Да су албански терористи на српске војнике, полицајце и цивиле на Косову и Метохији пуцали из пушака и ракетних бацача дотуреним уз помоћ званичне Тиране, две деценије касније, признао је бивши албански премијер Саљи Бериша. Тиме је развејана свака сумња да је, уз ОВК и НАТО, и Албанија била нескривени актер насилне агресије на СР Југославију.

Пре разбуктавања сукоба у јужној српској покрајини постојао план да се косовски Албанци наоружају.

- После пада комунизма у Албанији, одлучили смо да отворимо врата војних складишта. Један од разлога био је да наоружање пошаљемо на Косово. Ми смо се, као партија, организовали да дајемо бесплатно оружје, иако је било и случајева продаје. Отворио сам војна складишта да се наоружа ОВК - признао је Бериша.

Велики логиста и донатор терористима, Сали Бериша

Процене говоре да је на таласу хаоса из војних складишта у Албанији однето више од 700.000 комада оружја, као и више од 1,5 милиона метака.

Војне и политичке структуре тадашње СРЈ биле су обавештене о пребацивању наоружања преко границе. Њиме су Албанци током 1997. извршили низ терористичких напада на полицију, а касније и подигли оружану побуну у Дреници.

Караула Кошаре,11. фебруара, 2011.г. поклекла под товарима НАТО бомби

Конвоји војне помоћи Тиране учестали су нарочито 1998, када се већ водила отворена борба са терористима ОВК. Планинским путељцима шверцовано је углавном пешадијско наоружање - пушке "калашњиков", ручне бомбе, муниција, али и ручни ракетни бацачи, тешки митраљези и минобацачи.





author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине