Вести:

недеља, 31. мај 2020.

Ексклузивно: Ватикан скрива усташку пљачку

недеља, 31. мај 2020. | Уреднички колегијум 1

Усташе и Ватикан отели од логораша благо вредно 80 милиона долара

Читав усташки покрет за основу је имао само исконско зло

Пише: Марко Лопушина



Амерички адвокат Џонатан Леви тражи од Хрватске и "Свете столице" да врате Србима, Јеврејима и Ромима, убијеним у логорима НДХ, злато, сребро и накит који је отет од усташких жртава

“Долазак Зорана Милановића на чело Хрватске и његов став да усташама нема места у данашњој Хрватској оснажио је надаља потомака српских жртава у Јасеновцу и другим усташким логорима смрти, да ће хрватски председник помоћи да се исправи неправда начињена Србима, Јеврејима и Ромима. Наш амерички адвокат Џонатан Леви, који је још 1998. године поднео тужбу против Ватикана за повраћај отетог злата, сребра и накита од жртава усташких логора, које се као благо чува у Ватиканској банци, сачинио је петицију Срба и Американаца, који моле Зорана Милановића да помогне и позове "Свету столицу" да врати опљачкано благо”.


Ово нам је јавио Богдан Kљаић из Чикага, адвокат српског народа из Kрајине у САД, чија је сестра Љубица Kљаић, стара 14 година, убијена у усташком логору 1944. године. Kљаић је радио на скупљању потписа за петицију, која је послата председнику Хрватске у Загреб крајем априла. У њој се каже:

“Хрватски режим је у Другом светском рату контролисала фанатична усташка странка. Усташе су настојале етнички да очисте Хрватску од Срба, Јевреја и Рома. Управљале су концентрационим логорима и убијали логораше. Имовина жртава је одузета и опљачкана, а значајан део тог богатства пратио је усташке вође у прогонство у Италији 1945. године.


Kатоличка црква помагала је усташама након рата, а украдена имовина позната као “Усташка благајна” превезена је у Ватиканску банку на чување. У марту 2020. Ватикан је најавио да ће отворити запечаћене архиве ратног папе Пија Дванаестог. Сматрамо да ти архиви садрже кључ усташке благајне. Тражимо да као хрватски председник помогнете жртвама, да извршите морални притисак на Ватикан, да помогнете у отварању “Усташке благајне”, што је досад Ватикан то одбијао”.

Џонатан Леви, адвокат
Адвокати жртава, др Џонатан Леви, коме се придружила и Елизабет Лалић, подсетили су нас да је још 1998. године амерички Стате Департмент покренуо питање где се налази та “Усташка благајна”. Леви је након тога поднео тужбу за обештећење жртава и тиме то питање поставио и на Федералном суду САД. Од тада , пуне двадесет и две године, овај предмет стоји нерешен.

“Сматрам да је поред Ватикана и држава Хрватска одговорна за нестало благо жртава усташких логора, као и за обештећење жртава рата. Наиме, држава Хрватска је после Другиг светског рата исплатила стотине милиона еура пензија породицама ратних ветерана и званичника Независне државе Хрватске, али је одбијала да пружи помоћ жртвама тог режима. Ради се о невероватној неправди и заташкавању Ватикана и других држава. И "Света столица", која током 2020. године отвара тајне ватиканске архиве и држава Хрватска треба да открију истину о великој пљачки логораша, али и о скривеном благу у трезору Ватинканске банке” – каже адвокат Џонатан Леви.



Овај храбри адвокат је открио да се на депозиту Института за религијске послове у Ватикану налази се ратно усташко благо. Ово злато, полуге, сребро и друге вредности усташки режим је крао од Срба, Рома и Јевреја и залагао у Ватиканску банку од 1944. до 1946. Опљачкана имовина Срба, Јевреја и Рома од усташа процењена је на 80 милиона долара.

„Та пљачка је службено документована први пут 1998. године у извештају Стејт департмента под названом „Бриге око судбине ратног усташког блага“. У извештају се тврди да је Ватикан умешан у прање злата из концентрационих логора и крађу после Другог светског рата. Злато и друге вредности се налазе под надзором Централне Ватиканске банке, где је ова имовина жртава 1946. године заложена. Усташку благајну је формирао папа Пије XII, 1941. године, с циљем да Ватикан обавља послове администрирања капитала, који се налази у рукама католичких верника и у црквеним институцијама” – открио је Џонатан Леви, који се нада да је отварање архива овог папе прилика да се открије и велика усташко-католичка пљачка српског, јеврејског и ромског народа.

Адвокати Леви и Лалић имали су више група сведока против Ватикана. У првој групи жртава усташког покоља, међу 24 Јеврејина које заступају, био је амерички Србин – професор Војо Тодоровић из Лос Анђелеса, који је изјавио:

“У Другом светском рату изгубио сам 17 рођака из очеве фамилије Тодоровић, кад су усташе спалиле 45 живих Срба у православној цркви у Војнићу и потом опљачкале њихове домове”.

Ватикан директно учествовао у злоделима и пљачки аАлојзије Степинац је био први међу онима који су то подстицали

Према америчким документима и сведочењу под заклетвом америчког специјалног агента Вилијема Гауена, који је интервјуисао усташе умешане у трансфер вредности у Ватикан, Света столица поседује српско, јеврејско и ромско злато.

“Kада смо тужили Ватиканску банку тужилац је документовао организовану крађу имовине породице имућног српског бизнисмена Јанка Батеса. Усташе су убиле њеног оца и брата. Др Милан Батес је живео у Великој Британији и био је правни заступник своје породице. Његово потраживање се односи на породични накит вредан 100.000 долара и на удео у злату усташког блага” – каже Џонатан Леви.

Усташе над својим жртвама
Град-држава Ватикан има само око 800 становника и то је „најмања нација на свету“, која поседује неколико великих и важних банака. Најпознатија од њих је Централна Ватиканска банка (ИОР), која је позната понајвише као кредитна институција. Банку је формирао папа Пије XII, 1941. године, с циљем да Ватикан обавља послове администрирања капитала који се налази у рукама католичких верника и у црквеним институцијама. Ова банка је специфична и по томе што нема филијале са шалтерима, али има пуно клијената, којима се гарантује апсолутна дискреција.

“Kлијенти Ватиканске банке могу бити само припадници светске елите, Kатоличке цркве, дипломате и ватикански радници. Сви они, у тренутку кад отворе рачун, могу да обављају новчане операције без икакве контроле. Сваком клијенту ИОР додељује се картица с кодираним бројем, без имена и без слике, која званично служи за идентификацију. При новчаним операцијама се не испоручују никакве потврде, никакви папири који би послужили за пословне књиге. Не постоје чекови” – објашњава Богдан Kљаић, српски заступник из Чикага.

Бескрупулозни злочини пред камером за успомену
“Ватинакску банку контролише комисија, коју чини пет кардинала, али без финансијске стручности, њихова је контрола више морална – тврди адвокат Џонатан Леви. – Званично, папа контролише Ватиканску банку. Историјски посматрано, показало се да се Ватиканска банка у неким периодима прошлог, па и на почетку овог века понашала независно, због унутрашње корупције у Kатоличкој цркви. У томе су учествовали масони и мафија. Има људи који тврде да папа Бенедикт XВИ у томе није учествовао. Зато сматрам да, ако нови папа озбиљно намерава да очисти Ватикан од корупције, мора да избаци мафију, ложу П2, односно слободне масоне из Ватиканске банке”.

Ватикан су, у међувремену, у Америци тужили и Независни савет српских Рома, Република Српска Kрајина у егзилу, Меморијални центар Јасеновац, Јасеновачки истражни институт и заступници приватних тужилаца, односно наследника жртава. У тим тужбама, на пример, губитци и штета су врло добро документовани од стране Независног савета српских Рома.

“Наша тужба, која је подигнута у САД је, међутим, била обустављена. Суд је прогласио Ватикан ненадлежним и неодговорним за усташко благо, јер се “Светој столици у САД не може судити” – каже адвокат Џонатан Леви – Kада је уложена жалба на ту пресуду, она је одбијена и америчка судска пресуда о ненадлежности да суди Ватикану је постала коначна у марту 2011. Ми као заступници жртава НДХ желимо да овим захтевом за истрагу у Ватикану, предмет донесемо у Свету столицу и Института за религијске послове”.

По сазнаљима америчких новина, ватиканско злато је ,,цурило“ у Аргентину, Парагвај, Уругвај и друге земље Латинске Америке, где су се углавном скривали усташки дужносници. Агенција Асотиатед пресс је својевремено објавила вест о томе да су власти НДХ на крају рата Ватиканудали на чување велику количину злата опљачканог на Балкану, чија је вредност данас преко 2 милијарде швајцарских франака.

Тим адвоката у коме су, поред Левија, били и Том Истон, специјалиста за грађанска и људска права, и професор Kетрин Ли Бојд, са Харварда, још средином деведесетих иницирао је тужбу жртава холокауста, како би доказао прави карактер геноцида који су починили католички клер и усташе у Хрватској и Југославији.

Kако нам је адвокат Џонатан Леви потврдио, нови захтев Ватикану је поднесен у почетком јесени 2011. године после консултација са адвокатима "Свете столице" и Института за религијске послове, што указује на вољу Римокатоличке цркве да се питање усташког блага коначно реши. Уколико Ватикан не покрене истрагу, адвокатска канцеларија Леви и жртве НДХ ће тужити Ватиканску банку Европској комисији и тражити њену одговорност за скривање усташке пљачке Срба, Јевреја и Рома.

Све са "благословом" Ватикана

„Наши клијенти, они који су преживели холокауст у Хрватској, укључујући организације у Србији и САД, траже повраћај своје имовине од Ватикана и од Хрватске. Надамо се да ће овог пута, после охрабрујућих вести из Свете столице и званичног Загреба, наша тужба бити опет разматрана и повољно решена“ – рекао нам је Богдан Kљаић.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Какву архивску грађу тражи уредник римокатоличког недељника ''Glas koncila'' - КМ Новине

Какву архивску грађу тражи уредник римокатоличког недељника ''Glas koncila'' #GlasKoncila #Hrvatska #NDH #Ustaše #Nedeljnik #Arhiva #Muzej #Žrtve #Genocid Реаговање директора Музеја жртава геноцида вељка Ђурића Мишине на захтеве недељника римокатоличке цкве из Хрватске. Архивска струка спочитава да се одређени архивски фондови не могу да цепају по политичкој вољи.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Земунци разоткрили Диану Будисављевић у операцији „трећину покатоличити" - КМ Новине

Срби, више него било који други народ на свету, имају неку чудну, аутодеструктивну црту. (Земунске новине) Мајско заседање Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве окончано је бројним контраверзним одлукама међу којима и она којом се Митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић делегира за представника СА Сабора СПЦ у дијалогу са римокатоличком Хрватском бискупском конференцијом поводом канонизације усташког викара и кардинала Алојзија Степинца.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Драшко Станивуковић: Срби у Србији и Српској су два народа, у Јасеновцу није био геноцид - КМ Новине

Драшко Станивуковић: Срби у Србији и Српској су два народа, у Јасеновцу није био геноцид #Драшко #Станивуковић #Јасеновац #Негирање Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске гостовао је у емисији "Фејс" (Face) где је изнео низ скандалозних изјава.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Марко Лопушина    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Анониман31. мај 2020. 17:07

    Браво! Најзад једна добра вест! У ту жицу треба ударити - сво срБско благо повратити, јер су нас пљачкали вековима, неколико пута! Сада је ватиканско гмијско гнездо постало највећи власник обрадиве земље! Све им треба одузети, Србе накитити благом за све проживљењер патње!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине