Вести:

четвртак, 28. мај 2020.

Церница: 20-та годишњица убиства српског дететa (ВИДЕО)

четвртак, 28. мај 2020. | Уреднички колегијум 0

Данас се навршава 20 година од терористичког напада на село Церница код Гњилана када је убијен четворогодишњи Милош Петровић са још двојицом старијих мештана, а нападачи и убице никада нису пронађени јер за то није постојала воља.

#Cernica #Kosovo #Metohija #Srbija #Ubistvo #Žrtve #Srbi #dečak #Miloš_Petrović
Милош Петровић



У мешовитом селу Церница, надомак Гњилана, 28. маја 2000. године албански терористи су испалили рафалну паљбу из аутоматског оружја и убили тројицу Срба, међу њима и четворогодишњег Милоша Петровића. Током напада рањено је још неколико мештана.

На данашњи дан убијени су:

Војин Васић (57), Тихомир Симијоновић (43), Милош Петровић (4), док је Петко Јанковић (35) тешко рањен.


Убица је испалио рафал у људе који су седели испред сеоске продавнице.

Неколико дана касније УНМИК полиција ухапсила је Шиптара из овог села, Африма Зећирија, који се сумњичио да је извршио напад. Међутим, по уобичајеном сценарију, Зећири је убрзо пуштен на слободу "услед недостатка доказа".

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Неколико младих из овог села прошле године је самоиницијативно изградило спортско игралиште на коме је одржан турнир у знак сећања на Милоша Петровића. Посећеност је, с обзиром на околности и услове живота, била неочекивано велика. Пријавило се чак шенаест екипа.

Улазак КФОР-а у Церницу и одушевљени дочек од стране Шиптара

Од 1999. до 2003. године у Церници је убијено седморо Срба, а десетак рањено. Материјална штета на српским имањима причињена од старне појединих албанских комшија је огромна док страдања није поштеђена и црква Св. Илије.

Убијени су: Петровић Милош – 1996. – 2000. ; Божидар Стојановић – 1946.-1999. ; Благица Васић – 1957.- 1999. ; Војин Васић 1942. – 2000. ; Тихомир Симијоновић – 1955. – 2000.; Трајан Трифуновић – 1963.- 2002.; Миомир Савић – 1968. – 2003.

Церница је мешовито село у околини Гњилана у коме данас Срби живе у три сеоске махале између Албанаца, који су углавном непријатељски насторојени према својим православним комшијама.







ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

За Србином убијеним пре 16 година у Церници на КиМ, остало писано сведочанство о страдању - КМ Новине

Након окупације КиМ од стране Кфора и међународнме мисије УНМИК, у селу Церница код Гњилана, 1. септембра 2003. године убијен је седми по реду Србин, Миомир Савић (35), а неколико Срба теже је рањено. Због неадекватне и неблаговремене медицинске помоћи, Миомир је издахнуо у америчкој војној бази Бондстил код Урошевца.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Хоће ли почетак нове школске године означити крај постојању Срба у Церници код Гњилана? - КМ Новине

Почетак школске године Срби из Цернице дочекали као најаву свог нестанка #Церница, #Гњилане, #Окупација #Жртве #Убиство #КФОР #Косово #Метохија #Србија #Kosovo #Metohija Међутим, првог дана септембра ове године њихов опстанак доведен је страховито у питање! У улици у којој су живели Срби, један од њих Зоран Симић, продао је своју кућу Шиптару по имену Сулејман!



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

У Церници традиционално обележене Беле покладе (ФОТО ВИДЕО) - КМ Новине

Народни обичај покладе, који представља сеоско весеље уочи великих постова, обележен је и традиционално и ове године у селу Церница у Косовском Поморављу. Беле покладе, се одржавају у Сиропусну недељу односно задњег дана када се у исхрани користи бели мрс. Следећег дана почиње тримирје а након тога се једе искључиво и строго посна храна.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине