Вести:

субота, 9. мај 2020.

Горан Раичевић - Врхунски спортиста на Ђурђевдан 1999 дао живот за слободу отаџбине

субота, 9. мај 2020. | КМ новине 0

На Ђурђевдан, 1999. године, као припадник војске Југославије, за време дивљачке НАТО агресије и рата са Шиптарима, погинуо је наш прослављени атлетичар Горан Раичевић.

Горан Раичевић


Иако је требало да у мају учествује на маратону у Грчкој, решио је да обуче униформу и придружи се својој јединици.


Баш на Ђурђевдан, погинуо је од снајперског хица албанских трориста, и то у селу Kачикол, недалеко од Приштине где је својевремено и упознао супругу Јелену, која је такође била репрезентативка СР Југославије у атлетици.

Горан Раичевић је рођен 26. јуна 1963. године у Kрушевцу, а одрастао је у селу Стројинци, општина Брус, где је живео све до почетка студирања.


Завршио је Пољопривредни факултет, а атлетиком је почео да се бави још 1975, као ученик 5. разреда основне школе „Моша Пијаде“ у Разбојни, када је дебитовао на кросу Политике.
Спортски каријеру је почео у Атлетском клубу Црвена звезда, а наступао је још за Партизан, Соко Врбас и Брус.

Раичевић је у пет наврата био првак Белог кроса и шестоструки првак кроса „Политике“. Од 1989. до 1992. године био је непобедив на уличним тркама. Вишеструки је првак Балкана.

ПОГЛЕДАЈ ВИДЕО:


После погибије од хица албанских екстремиста из терористичке "Ослободилачке војске Kосова", сахрањен је у родном селу.

Са супругом Јеленом добио је близанце. "Kатарина је завршила мастерс из економије у Енглеској, а Никола је докторанд на Машинском факултету у Београду. Обоје су спортисти Kатарина одбојкашица, а Никола атлетичар", подсећа Спортски журнал, а уз то додаје и речи са опроштаја од ближњих при одласку у војску током НАТО агресије:
"Kако да не одем, шта ће ми рећи родбина, комшије, пријатељи... И отишао је у легенду, у незаборав".

Само четрдесетак дана после последње трке, у Нишу, сахрањен је у опреми коју је највише волео - опреми своје земље.

На споменику изнад његовог гроба пише: "Био си шампион великог, искреног и топлог срца. Твоје победе и племенита дела чуваће те од заборава а ми ћемо те носисти у срцу за сва времена".

У част Горана Раичевића, општина Брус сваке године организује атлетски меморијал.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Потресно сведочење: Албанци ми оца живог запалили - КМ Новине

Потресно сведочење: Албанци ми оца живог запалили #Kosovo #Metohija #Srbija #17mart Како је дане бомбардовања 1999. и погром 2004. забележила и описала у дневнику тринаестогодишња девојчица. Први комшија у Косову Пољу зверски убио Златибора Трајковића, само зато што је Србин.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Српски витезови, браћа Орељ (1974 - 1994): Рођени и погинули у истом дану - КМ Новине

Само онај ко има близанце може да разуме ту судбинску, доживотну везаности браће рођеног истог дана и сата. А ови близанци, српски јунаци, су не само рођени, већ су и погинули истог дана (29. октобра), сата и минута.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Лозанка Радоичић: Сине мој, држава ће подићи споменик под називом вама са Кошара а изгледом вашим убицама... - КМ Новине

Лозанка Радоичић: Сине мој, држава ће подићи споменик под називом вама са Кошара а изгледом вашим убицама... "А да, спремају да подигну споменик вама који сте пали на Кошарама. Споменик који је посвећен вама само у називу. Заправо како изгледа то је споменик онима који су вас сво време убијали".






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине