Вести:

Wednesday, April 29, 2020

Дејан Мировић: Одговор Вучићевим лобистима у Русији који се залажу за поделу Косова

Wednesday, April 29, 2020 | Уреднички колегијум 0

Неколико дана у руској јавности се појављују текстови који имају за циљ да оправдају такозвану поделу Косова, односно договор између Трамповог изасланика за Косово и директора Националних обавештајних служби САД Ричарда Гренела и председника Србије Вучића.

#KM_novine #ruski #lobi #Kosovo_i_Metohija #Dejan_Mirovic

Пише: Дејан МировићУ лобирању за договор о подели Косова предњаче господа Пјотр Искендеров и Олег Бондаренко. Чудно је да они, иако руски наводно експерти за Балкан, подржавају план који заступа Гренел - директор Националних обавештајних служби САД и бивши амбасадор у Немачкој, човек који се неуморно борио против Северног тока. Као професора међународног права на Правном факултету у Косовској Митровици чуди ме
др Дејан Мировић
да се руски држављани залажу за непоштовање српског Устава? Вучићева идеја о подели Косова је у супротности са српским Уставом из 2006. Границе Србије и правни систем могу да се мењају само ако се обезбеди 2/3 већина у Народној скупштини и подршка народа на обавезном референдуму.
Господин Вучић није у стању то да обезбеди па се зато нетранспарентно и незаконито договара са Американцима. Да ли руски Вучићеви лобисти смеју такав незаконити и штетан став да изнесу везано за своју земљу? У Русији се поводом промене и примене устава поступа онако како је уобичајено у правној и сувереној држави. Устав се мења у Думи и на референдуму.

Србија ће договором о предаји територије добити само једну једину целу општину на северу Косова - општину Лепосавић. Вучић галантно даје делове две општине на северу - Звечан и Зубин Поток, укључујући и економске гиганте Трепчу и електро-систем Газиводе, као и део општине у централној Србији Прешево.

Коначно, даје и оно што Милошевић под НАТО бомбама није хтео формално да потпише - све општине јужно од Ибра укључујући 1.600 сакралних објеката и најпознатија 4 српска православна манастира под заштитом УНЕСКА - Грачаницу, Дечане, Богородицу Љевишку и Пећку патријаршију. Дакле, Србија Вучићевим неуставним планом добија 1 општину, а предаје око 100.000 својих сународника, око 1.600 црквених објеката и око 15% своје територије.

С обзиром да је у међународном јавном праву одавно напуштена доктрина екстериторијалности (то знају и студенти на првој години правних наука за разлику од господина Бондаренка) губитак Пећке патријаршије би био трајан.

Пећка Патријаршија / Фото: КМ новине - Иван Максимовић

Вучић ће тако, предајом договореном на 800 година аутокефалности СПЦ, успети да натера Србе на оно што ни моћна Османска империја, ни комунистички диктатор Хрват Јосип Броз Тито, ни најмоћније НАТО државе 1999. нису успели - да се добровољно одрекну Пећке патријаршије, вековног седишта СПЦ. Тако би Вучић довршио оно што је почео закључивањем Бриселског споразума 2013. којим је прихватио 2/3 Ахтисаријевог плана, плана којег је бивши српски премијер Коштуница у много тежим околностима 2007. године одбио. На основу Бриселског споразума и допунских споразума, Србија је у периоду 2013-2020. укинула све оно што је уз велике муке сачувала и изградила на Косову након бомбардовања 1999. Српски МУП на Косову од 1.200 припадника, Цивилну заштиту основану 2006. од 800 припадника - углавном прекаљених војника, канцеларије МУП у предграђу Приштине и јужно од Ибра, српско правосуђе јужно и северно од Ибра, српске општине, управне органе.

Горак укус у устима изазива сваки помен Брисеског споразума због велеиздаје која је тиме почињена.

Србија је након доласка Вучића на власт применила споразум о граници који Приштини омогућава присвајање 35 милиона евра прихода годишње, предала је сецесионистима и енергетски систем и телекомуникације и међународни позивни број +383. Вучић је јавно позивао српске судије 2017. да се прикључе албанским сецесионистичким судовима. Такав позив од стране централне власти на кршење важећег Устава и изградњу сецесионистичких институција није забележен у модерној правној историји…

Вашингтон је очигледно већ почео да испуњава свој део договора Гренел - Вучић тако што је организовао смену такозваног премијера Косова Куртија у марту 2020. Да ли ико ко није лобиста или нема лични интерес заиста мисли да Американци дају бесплатне уступке?

Потписивањем договора о подели у Белој кући и тиме формалним признањем Косова, Београд ће фактички ставити ван снаге Резолуцију 1244 СБ УН. 

Амерички амбасадор Ричард Гренел (у средини) један од вођа шиптарских УЋК теророриста, данас сепаратиста, Хашим Тачи (у позадини лево), несрећни председник Србије Александар Вучић (у позадини десно), посматрају потписивање споразума о железници и градском уређењу између "Србије и Косова" у Минхену, 14. фебруара2020. године (Фото: THOMAS KIENZLE/AFP via Getty Images)Односно, исту ону Резолуцију која гарантује суверенитет Србије и коју званична Москва жестоко брани у Интерполу, УНЕСКУ, афричким, азијским и америчким земљама које повлаче признање независности Косова (17 држава у протеклих неколико година).

Тако ће главни дипломатски адут Москве на Балкану бити стављен ван снаге и нарушен међународни углед Русије.

Да је један од елемената Гренеловог договора потискивање Русије из Србије показује и следеће. Након састанка Гренел - Вучић у Вашингтону, српски председник се све до 3. априла није обратио руском председнику за помоћ поводом Короне иако је Србија процентуално у односу на број становника имала највећи број заражених у региону. У међувремену је упутио поруке Меркеловој, Сију, Трампу, Џонсону и шеицима из УАЕ. Када је Русија у року од 24 сата послала Србији 11 великих транспортних авиона и 90 лекара, Вучић их чак није ни дочекао на аеродрому, иако је неколико дана пре тога уз помпу дочекао један једини кинески авион. Вучић, иначе носилац руског ордена, се за руску помоћ која је убедљиво била највећа „захвалио“ тако што је 15. априла на државној РТС више пута у ударном термину емитован антипутиновски и антируски филм „Путинови сведоци“, аутора Виталија Манског. Више су него смешне тврдње да је то урађено без Вучићевог знања. РТС се финансира из државног буџета и држава у потпуности контролише управни одбор РТС-а. Директору РТС је 2019. продужен мандат иако је стекао услове за пензију.

Дакле, за поделу Косова су директор националних обавештајних служби САД Гренел, који је на то место дошао и због доприноса заустављању Северног тока, и Вучић.Против поделе Косова је српско јавно мњење, што показује Вучићево неуставно избегавање референдума. Против поделе је и СПЦ - показује саопштење Сабора СПЦ из маја 2019. Подела је противна међународном праву, односно Резолуцији 1244 као и Уставу Србије из 2006. Ономе ко није пословно везан за Вучића, више је него јасно шта је исправно.

На крају, нека лобисти поделе у Србији и Русији дођу на КИМ да објасне народу зашто је боље да живе у албанској сецесионистичкој творевини и по албанским законима, а не у српској држави по српским законима.

РЕГНУМ
27. април 2020.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Марко Јакшић - Дa ли су Руси безгрешни? - КМ Новине

Нажалост, и само одвајање Црне Горе није могло да прође без подршке Русије. Претпостављам да је руска страна сматрала да ако се Црна Гора одвоји од Србије да ће она моћи лакше да је контролише. Са ове дистанце видимо да је таква политика била апсолутно погрешна.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Марко Јакшић: Руске подршке: Јуче Милу, данас Вучићу - КМ Новине

"Политика на Балкану актуелне власти у Београду је строго германофилска, зато ми не иде у главу да таква политика може да одговара и Москви". Сутрадан, после референдума о изласку Црне Горе из Савезне Републике Југославије, примљен сам у кабинет ондашњег председника Владе Србије др Војислава Коштунице. Разговарали смо о протеклом референдуму.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Kоначно - Руси предлажу план за спречавање Вучића да призна Kосово и Метохију! - КМ Новине

Kоначно - Руси предлажу план за спречавање Вучића да призна Kосово!

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.