Вести:

уторак, 14. април 2020.

Штрпце: Током полицијског часа поново оскрнављен споменик стрељаним Србима (ФОТО)

уторак, 14. април 2020. | Иван Максимовић 0

На путу између Штрпца и Брезовице, на месту званом Раканац, поново је оскрнављен споменик Србима стрељаним 1944. године, међу којима је било  и деце.

#Spomenik #Streljani #Srbi #Rakanovac #Štrpce #Brezovica #kmnovine #vesti #kosovo #metohija #SrbijaСпоменик пре скрнављења / архива

Како КМ новине сазнају, претходних дана а током периода забране кретања, односно "полицијског часа", споменик који је честа мета напада, поново је оскрнављен.

Јарбол на коме се над местом страдања сиринићких Срба, уздизала тробојка као обележје националне припадности жртава стрељаних на Видовдан 1944. године од стране бугарских фашиста, порушен је а застава је нестала.

#Spomenik #Streljani #Srbi #Rakanovac #Štrpce #Brezovica #kmnovine #vesti #kosovo #metohija #Srbija
Најновије скрнављење споменика српским жртвама - под окриљем полицијског часа.









Нема много места сумњи да су нападачи Шиптари јер бројни напади у протеклом периоду указују управо на то.

Ово место је такође на идентичан начин оскрнављено септембра прошле године, и тада је порушен јарбол а застава бачена недалеко одатле. Само месец дана пре тога на стубу испред споменика, исписан је графит "УЋК".

Графит у непосредној близини споменика, јун 2019. године













Током претходних година споменик је оскрнављен десетину пута. Наравно, као ни за један други злочин над Србима, ни за ове варварске чинове, починиоци нису пронађи нити се то и овај пут очекује.

Споменик у Ракановцу је подигнут у знак сећања на 46 Срба овог краја које су на Видовдан 1944. године бугарски окупатори стрељали у знак одмазде због убијеног бугарског војника у саставу фашистичких снага. Међу стрељанима је било и дванаесторо деце старости од 3 до 9 година.

Још увек се чува успомена на овај злочин који би био много већих размера да се није догодило нешто несвакидашње. Како је бугарска одмазда трајала неколико дана намеравајући да, по фашистичком науму, број стрељаних буде 100 због једног припадника окупационих снага, та вест је стигла и до породице убијеног војника. Када је то сазнао његов отац је кренуо пут Брезовице кроз врло немирне и ризичне крајеве у којима су се водиле битке за ослобођење, и стигавши до команде на овој планини захтевао да се прекине са одмаздом и тако је коначан број уместо замишљеног 100 достигао честрдесет шест.

Након прошлогодишњег скрнављења

Човек је човек ма на којој страни у рату био, тако је и са нечовеком. Хоће ли се наћи човек и у наше време да заустави скрнављење обележја страдања на месту и поводом који се никако не може довести у везу са Шиптарима? Досадашња пракса нам говори да неће, али наду у добро не треба губити а сећање на невине жртве се мора очувати кроз ово а за време које ће тек доћи.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НП ''Отаџбина'': Ако Шиптари овако пребијају Србе сада, шта ће бити ако им Вучић да столицу у УН? - КМ Новине

НП ''Отаџбина'': Ако Шиптари овако пребијају Србе сада, шта ће бити ако им Вучић да столицу у УН? #Kosovo #Metohija #Srbija #Štrpce #Otadžbina #Vučić #Elektrana Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина" најоштрије осуђује брутално пребијање Срба и бацања сузавца на њих у насељу Готовуша општина Штрпце од стране РОСУ полиције из Приштине.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Штрпце: Народ се на Преображење масовно заклео да неће дозволити изградњу МХЕ (ВИДЕО) - КМ Новине

Изградњу мини хидро-електрана на најлепшој српској планини, Брезовици, до сада је једино народ покушао да спречи. Издани од свих, на Преображење су масовно положили заклетву у овдашњој цркви.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (ВИДЕО) - КМ Новине

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (ВИДЕО) #Бујица, #Цеви, #Мини_хидроелектране, #МХЕ, #Србија, #Брезовица, #Штрпце, #Шар-шланина, #Косово, #Метохија, Река Лепенац на најлепшој српској планини, Брезовици, чији је ток сабијен у цеви за експлоатацију мини-хидролекетране у изградње, избацила је јуче цеви из свог корита и променила ток.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине