Вести:

недеља, 26. април 2020.

Нацизам државне телевизије: РТС славио Тачија па се извинио читаоцима - славећи га опет!

недеља, 26. април 2020. | Уреднички колегијум 0

Страница "Времеплов" РТС-а подсетила нас је да се "на данашњи дан", 24. априла, родио Хашим Тачи и то уз све почасти које доликују знаменитим личностима.




Између осталог, о овом злочинцу осуђеном за убситво више полицајаца СР Југославије у неколико терористичких напада током 90-тих, писало је: "1968. - Рођен Хашим Тачи, косовски политичар, вођа Ослободилачке војске Косова, премијер и председник Косова"

Овакав натпис изазвао је бурне реакције домаће јавности и негодовања усмереног ка уређивачкој политици РТС-а која без икаквог устручавања пере биографију једног од најтежих злочинаца са овог простора који је, између осталог, одговоран за концентрационе логоре Ликошане, и други, у којима су били заточени Срби али и за рад једне од најстрашнијих и најсвирепијих масовних гробница - крематоријум Клечка.

РТС не чини по први пут овако нешто. Један од нарочито провокативних момената био је када су анкетираном младићу замаглили натпис "Нема предаје - Косово је Србија" а у више наврата се догодило је РТС приказао мапу Србије без Косова и Метохије.

Последњи пут то се догодило 8. априла у Дневнику 2, уочи обележавања почетка битке на Кошарама, када је прорачунато и добро осмишљена илустрација приказана успутно не како би била уочљива већ како би подсвесно оставила снажну поруку о томе да Косово и Метохија нису у саставу Србије.

РТС је после неколико сати уклонио са свог портала ову информацију али извињење које је уследило не разликује се суштински од објаве којом је Хашиму Тачију, малтене честитан рођендан.





Извињење гласи:

"У издању рубрике Времеплов за 24. април на непримерен начин забележен је дан рођења једног од лидера УЧК Хашима Тачија.

Будући да се тај садржај аутоматски уноси на портал РТС-а и да током година никада није било примедби на ту рубрику ова грешка није примећена док нису реаговали читаоци портала.

Поменути пост је избрисан, а РТС се извињава свима које је оваква објава узнемирила".

Овде је опет поменуто име Хашима Тачија као лидера и организације која није означена ни наводницима као лажног назива, јер она није била ослободилачка већ терористичка. Ни један од придева - терористичка, бандитска, злочиначка и слично, РТС није сматрао да треба да нагласи! Дакле суштинске разлике нема. Осим тога, у свакодневним извештајима РТС Хашима Тачија представља као председника Косова, дакле уз пуни "лгитимитет" и "важећу" функцију. Наравно, како је то главни сарадник, преговарач и партнер Александра Вучића, не треба постављати додатна питања зашто је то тако.

Даље, РТС наводи да се садржај уноси аутоматски. Ако је то тако, а по свој прилици мора да постоји извесна контрола, питање је одакле се тај садржај уноси?! Где се налазе тако срочене информације о Хашиму Тачију па је РТС то "повукао" на свој сајт? Наравно, у питању је лаж која је повезана са дубљим смислом свега овога.

А то је да РТС не жели да казни никога за све ово што се дешава, да није навео - ко је сачинио мапу Србије без КиМ која је објављена у Дневнику, ко је замаглио мајицу са натписом "Косово је Србија"? Никада нисмо сазнали ништа од тога и, вероватно, никада нико није одговарао за овакве и сличне, не називајмо их пропустима већ смишљеним социолошким експериментима и пробним балонима да се издајничка политика Владе Србије на челу са Александром Вучићем - озваничи, прихвати од свих и наметне као природно решење. А ако нико није кажњен онда то недвосмислено значи да такве ствари представљају званичну политику редакције РТС-а која грађанима без икакве сагласности узима огроман новац да би отворено радила против њих!

Овај гест критиковали су чак и режимски медији назвавши извињење које је затим објављено - млаким.

Изненађује али и охрабрује да је врло енергично и сасвим правилно реаговало и Министарство културе и информисања које је саопштило да са жаљењем констатује да је у петак на сајту РТС "дошло до озбиљног уређивачког пропуста који је оправдано узнемирио јавност", када је објављена вест о рођендану Хашима Тачија.

Наводи се још да је у рубрици "Времеплов" објављена вест о рођендану Хашима Тачија, уз податке који "нису наведени на историјски и политички коректан начин, а тичу се терористичке тзв. ОВK и помињања појмова 'председник Kосова', без придева такозвани или лажни".

"Овај скандалозни текст у тишини је склоњен тек после неколико сати, након што је изазвао буру негодовања. Такође, РТС је реаговала тек након интервенције министра и државног секретара и накнадно објавила штуро извињење", наводи се у саопштењу.


Министарство је додало да очекује да руководство РТС обавести јавност какве је мере предузело против особа одговорних за "овај груби нехат и политички скандал без преседана".

Овакав расплет очекује и јавност Србије али не само овим поводом већ и у свим другим случајевима а који су све учесталији. Али свакако оваква рекација Министарства културе и информисања представља охрабрујући почетак контроле и спречавања пропаганде у служби сепаратиста што је такође кажњиво и важећим Кривичним законом Републике Србије.

Најделотворније би бил ода се сви одговорни са РТС-а, од уредника до новинара и техничара смене и на њихова места довед људи који ће свакодневно подсећати да су Косово и Метохија срце Србије и активније извештавати о животу Срба на Косову и Метохији!



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Александар Вучић: ''Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није истина''. Истина је да је Вучић бедна кукавица и велеиздајник - КМ Новине

Александар Вучић: ''Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није истина''. Истина је да је Вучић бедна кукавица и велеиздајник Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није равно истини. Имали смо проблема, увек се борили за тај простор и увек губили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како ради пропаганда- 'Срби не би ратовали за Косово' - КМ Новине

Ово је један поприлично школски пример манипулације свешћу људи, који има за циљ да створи један новопечени и српском националном бићу несвојствени дискурс „губитника, кукавице и издајника". Тринаестог фебруара 2017. године освануо је „ексклузиван" наслов у `Блицу` који гласи: „Срби не би ратовали за Косово".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Слободан Рељић: Време је да се зачује глас 80 одсто грађана за које ''Косово је Србија'' - КМ Новине

Слободан Рељић: Време је да се зачује глас 80 одсто грађана за које „Косово је Србија" #Kosovo #Metohija #Srbija #80 #odsto #građani #Anketa Пре непуну годину дана објављено је да је 81 од сто грађана Србије против признања Косова. Чак ни ако би било тачно оно што нам крајње неодговорно обећава брљиви Јоханес Хан, да ће некад Србија бити чланица ЕУ.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине