Вести:

среда, 1. април 2020.

Обележене 24 године од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић граду

среда, 1. април 2020. | Уреднички колегијум 0

У Мркоњић Граду данас су обележене 24 године од ексхумације масовне гробнице у којој су пронађени посмртни остаци 181 српског борца и цивила који су убијени у нападу Хрватске војске, Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на ову западнокрајишку општину.

Локација масовне гробнице у Мркоњић граду

Тим поводом служен је помен за страдале, те положени венци код Спомен-обележја масовне гробнице на православном гробљу.

Председник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић нагласио је да обележавањем ових стратишта упућују поруку целом свету да ови злочини неће бити заборављени и да ће се стално борити за истину и правду.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


“Највише нас боли што су ови злочини планирани, што се одвијају у континуитету у цијелом 20. вијеку, а наредбодавци и извршиоци нису кажњени – што значи да их свјетски моћници одобравају”, рекао је Милекић новинарима, преноси СРНА.Секретар општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравко Караћ, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао брата Недељка и ташту Милеву, нагласио је да су призори приликом есхумације били стравични и да их никад не може заборавити.

“Било је хладно и кишовито вријеме тог априла 1996. године. Катастрофално је било гледати прве призоре и моменте, жртве измасакриране различитим и тупим предметима, сви су на свиреп начин убијени”, присетио се Караћ и додао да не зна да ли ће правда икад бити задовољена.


ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



Караћ је објаснио да су данас, због тренутне епидемиолошке ситуације, овај скуп организовали уз присуство малог боја људи.
Tоком агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са својих вековних огњишта протерано је више од 120.000 Срба.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу је пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом зверски убијених Срба.

Међу њима је било 10 жена, 71 цивил, 97 припадника Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тела.


Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


Иако се знају починиоци и наредбодавци за ове тешке злочине још нико није одговарао.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зоран Влашковић: У Косовској Митровици нема масовне гробнице, ископана албанска лаж! - КМ Новине

У северном, српском делу Косовске Митровице, на месту где је била џамија до 1999. године, ископавањем терена 16. фебруара, потврђено је да нема масовне гробнице. На локацији ископавања није пронађено ништа од људских остатака. Полиција је траком обележила простор који се ископава и планирано је да, уколико се наиђе на људске остатке, претрагу терена, по службеној процедури, наставиће специјализоване судско медицинске екипе.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Крематоријум Клечка и масaкр у Радоњићком језеру - датуми избрисани из сећања (ВИДЕО, ФОТО) - КМ Новине

Крајем августа навршило се шеснаест година од откривања шиптарског крематоријума у селу Клечка и толико од откривања масовне гробнице у Радоњићком језеру две недеље касније .Нико у Србији није писао о томе. Ти догађаји, дан и датум у новој српској историји потпуно су заборављени.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

За четири месеца партизани су стрељали око 60.000 грађана Србије, половину без икаквог суда - КМ Новине

За четири месеца партизани су стрељали око 60.000 грађана Србије, половину без икаквог суда #Komunisti #Zločini #Masovna #Ubista #Srbi #Streljani #Ubijani #Sud #Tito #Partija #kmnovine Од септембра 1944. године до фебруара 1945. партизани су стрељали чак 59.554 грађанина Србије. Толико их је пописано, а верује се да је тај број и много већи.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине