Вести:

среда, 15. април 2020.

Одлазим часно!

среда, 15. април 2020. | Уреднички колегијум 0

Од последица Корона вируса преминуо је лекар Клиничког центра у Нишу прим. др Миодраг Лазић, чувени ратни хирург који је спасао хиљаде рањених бораца и цивила на Банији и у Сарајеву 1991-1996. и 1999. године на Косову и Метохији.

др Миодраг Лазић

За оздрављење овог хероја у рату и миру молили су се сви људи који су га знали или макар чули о њему, сећајући се и како је оперисао по 20 сати са сломљеном ногом.

Др Лазић је прошле недеље објавио фотографију с маском с кисеоником на лицу, а његов колега је све охрабрио речима да није на респиратору. Нажалост, лекар херој изгубио је ову битку, што је предосетио и оставио за собом опроштајну поруку коју је објавила његова пријатељица на друштвеним мрежама.

„Данас нас је напустио прим. др Миодраг Лазић, хирург, велики човек, мој пријатељ, учитељ, други отац“, саопштила је тужну вест пријатељица преминулог лекара.


Она је пренела његове последње речи:

„Отишао сам часно и поштено. Као директор Ургентног центра, два месеца пред пензију, стајао сам испред својих људи, драгих доктора и сестара. Стајао сам на првој линији, нисам се крио. Напротив, био сам испред свих знајући да сам са свим својим болестима и годинама у великом ризику, али част и понос ми нису дозвољавали да се склоним. Такав сам био на Крајишком ратишту годину дана, на Сарајевском ратишту четири године, и за време нато бомбардовања.

Нећу да одем тихо, хоћу да одем онако какав сам био читав живот, а то знају моји пријатељи, колеге, породица.

Сви су ми говорили да се склоним, али ја то себи никад не бих опростио. Моји вољени Крајишници, пријатељи из Републике Српске за које сам жива легенда заувек, искрено ће плакати сви јер су увек веровали да сам неуништив. Колико сам ових дана добио порука подршке. Волим вас заувек.

Моји унуци и унука Мила остају без деде, а ћерке и син да не тугују него само напред. Будите поносни на мене. Вољеној Ани, ратном другу и жени порука: буди храбра и чврста због деце и унука, а горе на оној страни, једнога дана бићемо поново заједно.

Драге моје колеге, Марија, Боки, Брале, Кандо, Сунчице и Мацане, драге моје сестре које сте ми увек веровале, збогом.

У Нишу мојим пријатељима посебан поздрав.

Последња ми је жеља да ме испратите песмом „Марш на Дрину“.

Доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа.“






Најбољи српски син

Од др Лазића опростио се преко Фејсбука његов пријатељ др Бојан Јовановић.

„Отишао је најбољи међу нама. Велики човек за живота, од данас легенда о којој ће генерације приповедати. Најбољи српски син, човек који је задужио ову земљу и поколења. Прим. др Миодраг Лазић. Почивај у миру драги пријатељу. Жал је превелика“.


Српска неће заборавити великана

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици др Миодрага Лазића, нагласивши да је српски народ изгубио великог човека и доктора који је цели радни век посветио пацијентима, колегама и пријатељима.

„Веома ме потресла вест о смрти нашег хероја у белом мантилу, пожртвованог лекара и хирурга. Ми у Републици Српској никада нећемо и не смемо заборавити доктора Лазића, као ни чињеницу са којом докторском вештином, знањем, храброшћу и хуманошћу је спасавао бројне животе српских бораца у најтежим тренуцима одбрамбено-отаџбинског рата“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је доктор Лазић био велики патриота који је дао значајан допринос у борби за слободу.

„Смрт доктора Лазића је највећи губитак за његову породицу, али је велики губитак и за српски народ, његове колеге, пријатеље и здравство уопште јер смо сви остали без угледног лекара и великог борца. Нажалост, битку са корона вирусом, пошасти која хара у целом свету, наш легендарни доктор Лазић је изгубио“, навео је Додик у телеграму саучешћа.


Делио добро и зло

Др Лазић рођен је 1955. године у Земуну, а отац му је био војно лице, па је породица прешла у Ниш, где је завршио факултет. Хирургију је специјализовао на ВМА, па радио у Војној болници у Нишу, када је избио рат. Млади лекар пошао је као добровољац на Банију и у Двору на Уни, Костајници и Глинској болници био једини хирург на 200.000 становника.

Када је почео рат у БиХ, прешао је у Блажуј, на Илиџи, на два дана и остао четири године. Оперисао је по 20 сати дневно, и са сломљеном ногом, и оставио дубок траг за собом. Борци ВРС и народ, ти обични људи који добро не заборављају показали су на друштвеним мрежама колико га воле и цене, а он је читао њихове поруке и није их заборавио ни у својим последњим тренуцима.


Као што смо писали док је још било наде у оздрављење, др Миодраг Лазић у ратној болници Жица код Сарајева обавио је преко 3.500 операција под општом анестезијом у врло тешким ратним условима. Осим операција срца, изводио је све захвате којима се бави савремена хирургија. У ратном периоду, до фебруара 1996. године, написао је 16 стручних радова и узео учешће у три велика међународна конгреса, за шта је добио звање примаријуса. Написао је и ратни дневник који је објављен, а завршава се егзодусом сарајевских Срба после Дејтона:

„Одлазим са тугом и сетом. Поносан што сам се борио и делио добро и зло са херојским народом Српског Сарајева. Тужан сам и сломљен због њихове трагедије.“

А дневник је започео на Банији, па док је учествовао у најважнијој српској победи тог рата, Бици за коридор живота 1992. године.


Дневник страдања

Описи др Лазића сведочење су страхота које је српски народ прошао деведесетих година прошлог века. О доктору Миодрагу Лазићу, по његовој књизи, снимљен је документарни филм „Дневник ратног хирурга“ редитеља Синише Грабежа у продукцији Телевизије Републике Српске. За рад и подвиге у Републици Српској, Његова светост патријарх Павле одликовао га је Орденом Светог Саве, а награђен је и низом других признања.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Обележавање 19. година од страдања Срба из Возуће - КМ Новине

Милан Кнежевић и Далибор Јосиповић су ауторски тим који је снимио седам документарних филмова: „Љуби брата", „Сарајево логор(и) за Србе", Досије Сребреница", „Црна књига", „Средња Босна-протјеривање Срба", „Средња Босна-друга страна рата", „Рашћани, село којег нема". Документарни филм „Љуби брата", ауторског тима Милан Кнежевић и Далибор Јосиповић је произведен 2009 год., без посебне логистичке подршке у промоцији и дистрибуцији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кошаркашу пасош после 40 дана: Рус ратовао за СРБ и чека га 20 година! - КМ Новине

Кошаркашу пасош после 40 дана: Рус ратовао за СРБ и чека га 20 година! #Albert #Andiev #Pasoš #Kosovo #Metohija #Srbija #Košarka Док је некима много лакше да остваре свој циљ, они који заиста заслужују оно што траже немају толико среће и увек наиђу на потешкоће.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руски добровољци који су дали животе за Републику Српску - КМ Новине

Руски добровољци који су дали животе за Републику Српску #Руси #Русија #Добровољци #Босна #Рат #Rusija #Dobrovoljci #Rat #Bosna #Republika_Srpska Олег Валецки, Рус, припадник Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату је изјавио: Руски добровољци су ојачали српску војску не само бројно, већ и психолошки, давали су Србима велику моралну подршку и зато је непријатељска пропаганда настављала да тврди да у борбеним дејствима учествују хиљаде "руских плаћеника".



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Вести    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине