Вести:

среда, 11. март 2020.

Света гора - центар православља и духовности

среда, 11. март 2020. | Уреднички колегијум 0

Најисточнији од три “прста” грчког полуострва Халкидики крије у себи најсветије и највредније тајне.

#СветаГора #Атос #Atos #Meteora #Метеора #Монах #Монаштво
Света Гора / Фото: АирПано

Ту се налази Атос - кршевита и тешко проходна планина и полуострво, окружена плаветнилом Егејског мора, која представља срце православља читавог света.

Манастири Свете Горе јесу светиње које представљају и историјске, културне и верске споменике, најлепше примере византијске архитектуре. Године 1988. на заседању UNESCO-а, Атос је (сасвим заслужено) проглашен за светску баштину, као природно и културно добро.

Хиландар

Данас се на Светој Гори налази 20 великих манастира, 12 скитова, као и велики број келија и осталих монашких насеобина. На њеној територији не постоје друга насеља сем монашких, а то је уједно и једина држава на свету, у којој се људи не рађају, већ искључиво умиру.

Како је Света Гора постала центар православља?

Према црквеном предању, након што је примила благодат Светог Духа, Мајка Божија пошла је на Кипар. Међутим, лађу којом је путовала захватила је бура, због чега је она пристала уз обалу Атонске горе. Примили су је многобошци, слушали су њену проповед, те су се крстили, а она је ту учинила бројна чудеса. Пре одласка, Мати Божија је на гори поставила једног од Апостола, као учитеља и старешину, и благословила је народ.

Током владавине Римског царства, хришћански свет се налазио у веома неповољном положају. Када је цар Константин донео Милански едикт 313. године, прогласивши верску равноправност и обуставивши даљи прогон хришћана, монаштво на Атосу је већ било значајно развијено. Појавили су се и манастири.



Уређење Свете Горе: духовно и цивилно

Управа Свете Горе Атонске је двострука: духовна и цивилна. Сваки од ових облика управе даје извесна права и намеће обавезе које се морају поштовати. Ред је овде јако битан, а људи који се ту срећу су изузетно вредни и посвећени, са јако мало времена које им преостаје за одмор. 

Цивилна управа Свете Горе

Када је реч о овом облику уређења, Света Гора представља аутономни део Грчке, те политички припада њеном Министарству иностраних послова. Сви који ту монахују, добијају грчко држављанство чим постану искушеници или монаси.

Света гора подељена је на 20 аутономних области. Њиховог цивилног управитеља, гувернера (као и његовог заменика), поставља министар иностраних послова, а њихово седиште је у Кареји (монашком градићу, који се може сматрати престоницом Свете Горе).






Духовна управа Свете Горе


Света Гора се налази под директном јурисдикцијом Васељенске Патријаршије. Њоме управља двадесет Светих Манастира, чија је територија неотуђива. Ових двадесет манастира, подељено је у 5 група, од по 4 манастира:


  1. Велика Лавра (Први је у хијерархији, а уједно и главни манастир Свете Горе. У X веку га је основао свети Атанасије Атонски. Овој групи припадају следећи манастири: Дохијар, Ксенофонт и Есфигмен.)
  2. Ватопед (Један је од највећих и најбогатијих манастира овог подручја и чине га манастири: Каракал, Кутлумуш, Ставроникита.)
  3. Ивирон (Налази се на самој обали, а подигнут у X веку, чине га манастири Пантократор, Филотеј и Симонопетра.)
  4. Хиландар (Основан је од стране српског архиепископа Саве и његовог оца светог Симеона, као српски манастир. Чине га следећи манастири: Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат.)
  5. Дионисијат (Смештен је на високој стени, окружен високим зидинама, подсећа на средњовековни замак и чине га манастири: Зограф, Пантелејмон и Констамонит.)


Метеоры, монастыри на скалах

Метеоры, монастыри на скалах. Наша команда специализируется на сферических панорамах высокого разрешения, которые снимаются с воздуха. Мы также увлекаемся и классической фотографией.


Данашња хијерархија манастира датира још из XVI века, и остала је непромењена до данас. Свештеничку администрацију која се налази у Кареји и која се састоји од 20 монаха (који су представници манастира), бира Света заједница. Сваки манастир има по једног представника који управља канцеларијом, а почетком Нове године он бива замењен.
Поред свега наведеног, предвиђена је и судска власт коју треба да спроводе манастирске власти у сарадњи са Свештеном Заједницом

Шта је Авато и зашто је донет?

Једноставно речено, Авато представља закон по коме је особама женског пола забрањен приступ на Атос. О оправданости оваквог закона се воде бројне расправе, а најчешће се оне тичу чињенице да се тиме фаворизује мушки пол.

Авато је донет око 442. године, након посете принцезе Плакидије (ћерке Теодосија Великог) манастиру Ватопед. Том приликом се из иконе Пресвете Богородице зачуо глас који јој је рекао да мора да одступи. Од тада, Авато се примењује до данашњег дана, иако су постојали бројни покушаји да се он прекрши.

Поред манастира, на Светој Гори се налазе и бројна монашка станишта, груписана у облику скитова, келија и испосница. Осим њих, ту је и посебна група коју зову пустињаци. Они су уз благослов манастира, отишли у осаму, те се придржавају изузетно строгог живота: мало једу, мало спавају и сконцентрисани су на индивидуалну молитву.

Манастир Симонопетра

Природа и положај Свете Горе одишу светошћу и посебношћу. Густе шуме, брда, природна богатства невероватне лепоте... само су мали део онога што се може видети. Чини се да нема потребе помињати мир и спокој који се осети чим се крочи на ово свето место. Све то узето заједно, чини га толико невероватним и вредним посете.



https://avokado.rs/








ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Светски савет цркава захтева укидање аватона на Светој Гори Атонској - КМ Новине

Порука да Светски савет цркава (ССЦ) позива да се укине забрана уласка на Свету Гору Атонску, изазвала је разочарање међу православним хришћанима. Светски савет цркава (ССЦ) изразио своју позицију у односу на Свету Гору, и понаша се као супер-црква. Да ли је могуће да би такав захтев могао бити задовољен?





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Џејмс Џатрас: Српска Црква је победила америчку агенду у Украјини али не и у Србији - још увек - КМ Новине

Џејмс Џатрас: Српска Црква је победила америчку агенду у Украјини али не и у Србији - још увек #Ukrajina #Srbija #Kosovo #Metohija #NATO #Vladika #Artemije #uegzilu Дакле, неуспех пројекта Порошенка, Стејт департмента и Патријарха Вартоломеја у Украјини је победа не само за православну цркву у целини, већ и за Српску цркву.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Исповест - Будизмом себи погубила душу - КМ Новине

Волела бих да моје искуство неком, барем једном човеку, буде упозорење: да не лута у својим тражењима Бога на небезбедним местима! Потичем из породице интелектуалаца и веру нисам добила уз васпитање и образовање. Жеља за „мистичним" и „духовним" води је у будизам, где, уместо среће и пунине, открива бездану празнину.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине