Вести:

среда, 5. фебруар 2020.

Боцан-Харченко: Забрињава жеља за брзим решењем за Косово и Метохију

среда, 5. фебруар 2020. | Уреднички колегијум 0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко каже да не верује да постоји брзо решење за косовско питање, "осим ако се не ради о наметању оног које није прихватљиво за Београд, попут признања независности Косова".

#Aleksandar #Bocan #Harčenko #ambasador #Rusija #Kosovo #Metohija #Srbija #Rezolucija1244 #UN #pregovori
Александар Боцан-Харченко



"Забрињава жеља за брзим решењем. То личи на успостављање фамозних временских оквира који су били разлог за то што претходни разговори о Косову нису били успешни. Мислим на Ахтисаријеве преговоре и разговоре тројке", рекао је Боцан-Харченко за "Блиц", упитан како гледа на настојање САД да у кратком року реши питање односа Београда и Приштине.

Он је нагласио да је Русија увек била за наставак разговора и да, "ако бисмо имали више времена, дошло би до осетног напретка и компромиса".
Боцан-Харченко је поновио да је неопходно да се хитно испуни захтев Београда да се укину таксе албанских сепаратиста из Приштине на робу из централне Србије.

На констатацију да из САД стижу захтеви да Србија у том случају мора да престане са лобирањем против независности Косова, Боцан-Харченко оцењује да то не одговара међународном праву.

"Не постоје никакве везе између та два питања. Самосталне, суверене земље повлаче признања једнострано проглашене независности Косова, разумејући да Косово није држава, да то кршење међународног права има последице не само по регион већ и по оштру међународну ситуацију, па и по њих саме. И овај процес одговара Резолуцији 1244", наводи амбасадор.

Он додаје да ће се Москва укључити у преговоре ако је Београд позове, али да "договор не долази у обзир без Русије и одобрења Савета безбедности".

"А све док нема компромиса, Резолуција 1244 је ту. Дејтон је, рецимо, резултат разговора. Дуготрајних, интензивних и тихих. Зато и кажем да је ван реалности да се дође до брзог решења за Косово", поручује руски амбасадор.

На питање да се могу чути критике да Русија не жели решење, не би ли кроз Србију задржала свој утицај на регион, Боцан-Харченко одговара да то није тачно и наглашава да је интерес његове земље "увек био и остао наставак, у овом случају, обнављање разговора".


Он додаје да целокупни разговори морају да буду враћени на темељ Резолуције 1244.

Упитан како гледа на то што је део решења и инфраструктурно повезивање Београда и Приштине, успостављање авионске линије и пруге, а руске железнице су активне у Србији, Боцан-Харченко каже да "вероватно превладају политичка размишљања".







ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

др Марко Јакшић: Преговори са укусом издаје - КМ Новине

За време посете Косову и Метохији као и касније на Хепи телевизији Александар Вучић ме је оба пута поменуо, нормално, у негативном контексту. На Хепи телевизији је рекао да сам водио преговоре са Тачијем у Бечу импутирајући ми да сам и глумио НАТО четника што ми је остало конфузно и нејасно несхватајући шта је председник желео да каже.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Харченко: Решење за КиМ у оквиру Резолуције 1244 - КМ Новине

Харченко: Решење за КиМ у оквиру Резолуције 1244 #Александар #Боцан #Харченко #КМновине #Косово #Метохија #Србија #Резолуција1244 #УН #Решење #Русија Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко, иначе изванредни познавалац традиционалних историјских, а изнад свега политичких збивања и кретања у Србији и на Балкану, говори о поводима, узроцима и последицама агресије НАТО на Србију крајем минулог века, дуплим стандардима и косовском проблему.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЕКСКЛУЗИВНО Боцан-Харченко: У америчком ставу о Косову не видимо шансу за дијалог - КМ Новине

ЕКСКЛУЗИВНО Боцан-Харченко: У америчком ставу о Косову не видимо шансу за дијалог #Kosovo, #Metohija, #Ambasador #Rusija #Harčenko #Izdaja, #Vučić, #Laž, #Šiptari, #Albanci, #Ekstremisti, #Srbija, #Separatisti, #kmnovine, У више наврата смо наглашавали да, пре свега, треба анализирати став САД о Косову и преговорима. Засад не видимо у том ставу промене које би давале бољу шансу за дијалог.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине