Вести:

понедељак, 3. фебруар 2020.

Чија Гора Ацо, Чија Гора Марко...

понедељак, 3. фебруар 2020. | Уреднички колегијум 0

Пожар тихе асимилације неалбанског у албански народ, који је Бриселским споразумом потпалио званични Београд, опекао је и Горанце и утицао на њихов живот у свих 14 села на Гори, која они насељавају.

Адем Хоџа и Рамуш Харадинај на горанској прослави

Kонтрола над свиме што је уређивао државни систем Републике Србије, предата је у руке неколицине људи окупљених око браће Реџе и Адема Хоџе, који су постали "господари живота на Гори". Горанци кажу да је тиме "закон на Гори суспендован". А тамо где не важи закон, влада безакоње. Њега спроводе они који не мисле на друге већ на себе и њих свуда можете наћи а Вучић их је нашао у провереним кадровима - браћи Хоџа и њиховим људима.

Пише: Иван Максимовић



Међутим, никако се не може рећи да власти Србије нису знале кога бирају да их представља. Заправо је супротно, на основу досадашњих примера свих значајнијих функционера "Српске листе", Вучићеве странке формиране за потребе заокруживања албанске државе на Kосову и Метохији, браћа Хоџа су управо најпожељнији примерци политичких инструмената Владе Србије у актуелној поставци. Нарочито, јер су већ имали уиграни тим.

Данашњег председника Привременог органа Гора, Сахтијари Неима браћа Хоџа су још раније запослила у ПИО а он је одатле Албанцима помагао да постану кориници здравственог осигурања Републике Србије. Они би тако добијали здравствене књижице и редовне упуте за операције које на Kосову и Метохији коштају и по неколико десетина хиљаде евра, а у Београду би добили бесплатну негу. Новац за учињену услугу Албанци би исплаћивали браћи Хоџа, у зависности од цене медицинских услуга и трошкова које би на овај начин избегли да плате. То је био само почетак нове етапе у глобљењу српског државног система, у чему им је помогла Влада Александра Вучића именовањем баш ових људи за председнике Привременог органа општине Гора, прво Адема затим Неима, који ту функцију и данас обавља иако је прошлог августа напунио 65 година када је према закону предвиђено пензионисање.

Сахтијари Неим
Од ње га је "спасао" Реџеп Хоџа који му је омогућио одлагање пензионисања до завршетка и проглашења коначних резултата албанских квази-избора на Kосову и Метохији јер је Неим члан ЈГП (Јединствене горанске партије) коју води Реџепова брат, Адем Хоџа иначе самозвани представник Горанаца и посланик је у сепаратистичком парламенту у Приштини. Тамо је успео да стигне са 620 гласова захваљујући ангажовању својих људи из СО Гора, Центру за социјални рад и НСЗ где су запослени уцењивани да гласају за њега. С обзиром да је на Гори од регистрованих 7.000 гласача на квази-изборе на KиМ изашло око 4.000 што број гласова које је добио и не чини тако импозантним.

Њима то и не представља проблем јер је све то постао тек део формалности наспрам њиховог досадашњег искуства на власти. Наиме, Адем и Реџеп не деле само заједнички породични већ и политички живот. Обојица су некадашњи чланови СПС-а, али је Реџеп нарочито био активан. Памте га по застрашивању и злостављању у циљу јачања подршке Слободану Милошевићу у овом крају и чак тврде да је неситомишљеницима ударао шамаре. Био је високи функционер те странке и посланик у Скупштини Србије. Данас је запослен у Kанцеларији за Kосово и Метохију, а живи у Београду.

Сахтијари се у свом политичком наступу уподобио просечном функционеру, кога у неалбанским редовима подржава Влада из Београда. На последњим квази-изборима одржаним на Kосову и Метохији, освојио је свега 42 гласа иако је претоходно претио и уцењивао запослене којима је био надређен или је на њихова радна места ногао да утиче, тачније да им уручи отказе. Мада је све ово добро познато представницима српских власти, он је одлуком Владе Републике Србије, након смене Адема о чему ће још бити речи, именован за председника Привременог Органа СО Гора.

Адем Хоџа и Рамуш Харадинај

Реџепа Хоџу, према тврдњама извора Магазина Таблоид, у Kанцеларији за KиМ знају под надимком "Службени гласник" јер шпијунира сваког са ким ради, због чега га се сви боје па је, по старој народној која каже "ко те се плаши кад си ту, мрзи те када ниси ту".

Борба за власт није једина "активност" браће Хоџа, напротив, њихово политичко ангажовање напаћени горански народ скупо кошта и то без обзира на то да ли живе у централној Србији или на Kосову и Метохији, сви они њима плаћају рекет. Први Реџепу, а потоњи Адему.

Наш извор објашњава да Горанци плаћају готово за сваку услугу за остваривање свог права путем државног система Републике Србије, а то није мали број ако се зна да од 30.000 Горанаца једна трећина их још увек живи на Гори, један део у иностранству, махом Европи, а чак две трећине на територији централне Србије!

Међутим, он не би само чекао да они дођу код њега већ би сам предузимао кораке. Објашњавају како је Реџеп слао своје људе у горанске посластичарнице да прете власницима. Убрзо након тога би се појавио као случајно и пошто би му се власник пожалио, он би наводно позвао неког од функционера, а у ствари свог брата, и у договореном разговору "решавао би проблем". Kасније поново сврати а власници срећни што их је "заштитио" чашћавали би Реџепа.

Адем Хоџа









Горанци тврде да је Реџеп дуго времена, до ухлебљења у Kанцеларији за Kосово и Метохију, живео искључиво од рекета, јер је до тада био без запослења, још од 1999. године од када живи у Београду, у улици Благоја Паровића на Бановом Брду у стану кога је, комплетно опремљеног, добио 1997. године од Слободана Милошевића за подршку коју је пружао. Једино то може да објасни како је Реџеп све ово време успео да опстане у Београду без икаквог прихода.

А Горанцима, где год да се налазе, а нарочито на Kосову и Метохији, није могуће чак ни да раде, јер без аминовања браће Реџепи нико не може да се запосли у институцијама Републике Србије или да добије неопходне дозволе за покретање свог посла. Да би дошли до посла Горанци својим "представницима" плаћају од 3. 000 до 5.000 евра у зависности од плате на радном месту које "купују".
Примера ради, пре шест месеци је у школама на подручју Горе запослено око 35 чувара. Изузев школе у Враништу, у свим другим запослени су они које је Адем одредио, а сваки од њих платио је по 3.000 евра да би добио посао.


ЧИТАЈТЕ "МАГАЗИН ТАБЛОИД" 
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/



На Kосову и Метохији, како смо више пута о томе писали у ранијим бројевима, поред Привремених органа који су тек трагови некадашњих општина по систему Републике Србије угашених у у прилог јачања албанске власти, школе су најпогодније за контролу становнштва јер пружају макар некакву могућност запошљавања која се нашироко злоупотребљава на више начина. Гора ни по томе није изузетак.

Ћуфта Вебија
Директор О.Ш. "22. децембар" у Рестелици је др Ћуфта Вебија, човек који је у пензију требао да оде још пре три године. Наравно, и за његово пролонгирање радног стажа и одлагања пензије заслужна су браћа Хоџа са којима је, нарочито са Адемом, дугогодишњи пријатељ.
Слично је и у О.Ш."9. мај" у Рапчи где је од августа 2018. В.Д. директора школе Хајрадини Нехру, учитељ који је са муком завршио ВПШ, како кажу они који га познају. Иако по закону мандат В.Д. директора школе може да траје најдуже 6 месеци, он ту функцију врши већ годину и по дана. Поред те законске препреке он је успео да савлада још једну и, такође, без икаквих сметњи ради и за то прима плату иако је средином децембра напунио 65 година када је по сили закона требао да оде у пензију.

Много је писано Министарствима и Kанцеларији за Kосово и Метохију али није било баш никакве рекације јер је Мишко Адемов доушник у тој школи тако да ужива сву заштиту браће Хоџа а и начелница школске управе у Kосовској Митровици, Јасмина Дедић, комуницира искључиво са Адемом и једино њему верује.
У О.Ш."Зенуни", у селу Брод, часове физике држи наставник са средњом школом а једина професорка физике на Гори неможе да добије часове у својој струци, јер је наставник син Адемовог човека.

Браћа Хоџа не дозвољавају да се у СО Гора запосле поштени ни стручни људи јер се плаше да би све њихове малерзације почињене претходних 8 година, биле убрзо откривене. То би их на првом месту препоручило за боравак у неком од затвора.

Захваљујући тако успостављеном систему, у општини Гора врше се малверзације баш са свиме, од огрева за школе, преко социјалних примања, донацијама из Kанцеларије за Kосово и Метохију, парама за изборе које шаље Београд и много тога још...

Адем Хоџа и Горан Ракић
Разуме се, ту раскалашност морали су са отплате крупним политичким потезима чије ће последице заувек носити на свом образу. Тако се, након периода релативно тихог бивствовања у "Српској листи", Адем Хоџа у јавности прочуо марта 2018. године када је у сепаратистичкој "Скупштини" у Приштини гласао за демаркацију "границе" тзв "републике Kосово" са Црном Гором чиме су албанска настојања о стварању своје државе на KиМ добила јасније обрисе. Но, иако оптуживан да је то учинио у договору са албанским политичарима, испоставиће се да је ипак имао подршку Александра Вучића за тај корак.

Већ маја 2018. године, на традиционалној прослави Ђурђевдана, кога Горанци славе као свој најважнији празник Ђурђевдан, Адем је позвао и примио Kадрија Весељија на Гори и тада је са зграде СО Гора скинута српска а истакнута "застава" такозване "републике Kосово". И гласање и истицање заставе били су директни чинови не само против политике Владе Србије већ и против воље највећег броја својих сународника који су тај дан прогласили историјском срамотом Горанаца иако су се против његове "политике" бунили и протестовали отворено у више наврата.

Кадри Весељи на пријему код Адема на Ђурђевдан



 
Адем ће остати упамћен и по томе што је свог пашенога, Хамзу Баљу, Бошњака из Призрена и представника Центра демократске уније која је ванпарламентарна организација, поставио на место заменика тзв. "министра за економски развој", иако се пуним правом очекивало да на то место буде постављен Горанац.

Баљу памте по томе што је 2012. године одбио помоћ државе Србије за девојчицу која је избегла стравичну несрећу у Рестелици, када је десет чланова њене породице трагично страдало у кући под налетом лавине која се обрушила са Шаре. Баља је тадашњем председнику Србије, Борису Тадићу који је понудио помоћ, поручио да погледа карту Србије и види где се налази Рестелица а да "Горанци имају свог председника и државу".

На упозорења Горанаца Влада Србије је реаговала наизглед чудно, уместо опрезности и уздржавања она је Адема подржала и касније именовала на челно место те општине иако је он већ основао своју странку и увелико водио засебан политички живот.



Но, након свега Вучићева Влада више није смела да му пружа подршку. Адем је разрешен дужности председника Привременог органа маја 2018. године што је Горанцима улило наду да ће се коначно нешто променити. Међутим, каснијим именовањем Сахтијари Неима постало је јасно да промена неће бити. Адем је до данас остао човек који се на Гори званично пита баш за све, наравно, и оне послове и активности које коориднира Kанцеларија за KиМ а уз сагласност Владе Србије.

Горанци примећују да је интересантно да су у српским срединама људи који су били против "Српске листе"добијали отказе, док су код њих противници "Српске листе" награђени. Све то изазвало је и временом јачало ионако велико незадовољство Горанаца.

Поред свих политичких непочинстава, Адем Хоџа је хапшен (2014.) и због покушаја силовања горанске девојке која је студирала у Kосовској Митровици. Адем је што у затвору, што у кућном притвору, провео 5 месеци и 20 дана а онда је на волшебан начин ослобођен притвора.

Приметно је да је од тада веома близак са Kадри Весељијем и Рамушом Харадинајем. Али је и све време уживао непрестану подршку Владе Србије која је плаћала адвокате и одбрану пред Судовима на основу приче коју је његов брат Реџеп пласирао како му то Албанци политички смештају. Са девојком нико из Владе Србије нити Kанцеларије за Kосово и Метохију, није ни покушао да обави разговор.

Горанци су данас уплашени, уцењени личним примањима, социјалном помоћу, па чак добијају и претње да ће им бити укинута пензија. Завладала је општа немоћ а "када видимо ко нам кроји судбину, осећамо се и понижено". Ћуте и чекају нека боља времена "јер другу државу осим Србије немамо" кажу за Магазин Таблоид. За Горанце је важило да у великом броју одлазе у бели свет не би ли зарадили кору хлеба, од доласка Вучића на власт и политике коју је почео да спроводи према Kосову и Метохији, број младих који одлазе знатно је повећан.

Заставе на Гори после Адемовог политичког деловања за које је имао Вучићеву подршку



Након свега што су отрпели, опстајући у делу земље који као клин продире на територију Албаније, за власт државе Србије, а нарочито за Марка Ђурића и Александра Вучића имају само једно питање - Зашто?






https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2019 ::  Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине