Вести:

понедељак, 3. фебруар 2020.

Шпанија због сепаратиста са Косова не шаље премијера на Самит ЕУ-З. Балкан у Загреб али Србија шаље

понедељак, 3. фебруар 2020. | Уреднички колегијум 0

Шпански премијер Педро Санчес могао би отказати долазак у Загреб на мајски самит лидера ЕУ и Западног Балкана ако буду учествовали шиптарски сепаратисти са Косова и Метохије.

#EU #Samit #Zagreb #Španija #Kosovo #Metohija #ЕУ #Самит #Загреб

Ово је за хрватску агенцију Хина рекао извор из шпанског министарства спољних послова.
Као председавајућа ЕУ Хрватска ће 6. и 7. маја у Загребу бити домаћин самита ЕУ-Западни Балкан на који ће бити позвани лидери западнобалканске шесторке, укључујући и шиптарске спеаратисте са Косова и Метохије, преноси Бета.

„Шпанија би хтела да учествује на самиту, а хрватске власти знају за нашу позицију везану за ту тему. Верујем да је наша позиција разумна”, рекао је извор из шпанског министарства спољних послова.

Шпанија је једна од пет држава ЕУ које нису признале илегалну и злочиначку "независност Косова" коју су на инсистирање Америке Шиптари једнострано прогласили 2008. године мимо Међународног права.

„С хрватском владом смо још раније разговарали на различитим нивоима па она зна какав је наш став по том питању, не само везано за предстојећи самит. Засад нема новости”, навео је тај извор.

На последњем самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији 2018. Шпанија није послала премијера јер су учествовали представници шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије са којима шпански премијер није желео да се нађе заједно чак ни на фотографији. Занимљиво је да су српске власти слале свог представника и да нису уложиле протестну ноту али је Вучић лицемерно изјавио како је захвалан Шпанији због свог става јер разуме позицију Србије!

Тадашњи шпански премијер Марјан Рахој је вече уочи самита дошао у Софију на вечеру лидера земаља ЕУ и тадашњем бугарском премијеру Бојку Борисову објаснио зашто наредног дана неће присуствовати скупу са лидерима западнобалканске шесторке. Медији данас то прећуткују али, понављамо, разлог је био ризик да се рахој нађе на заједничкој фотографији са вођом шиптарских терориста Хашимом Тачијем.


Марјан Рахој, бивши премијер Шпаније.

На тај састанак Мадрид је послао амбасадора Шпаније при ЕУ Хуана Пабла Гарсију-Бердоја.

Шпанија је тада била једина чланица ЕУ која није била присутна на састанку шефова држава, а декларација тог самита била је неутрална по питању шиптарских сепаратиста са Косова па ју је оценила „прихватљивом”, навела је Хина.

Нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел који је до јуна 2019. био министар спољних послова Шпаније рекао је уочи напуштања функције да се позиција Мадрида о сепаратистима са Косова и Метохије неће променити без обзира ко дође на његово место. Али, упозорио је, уколико власти Србије то учине, учиниће и Шпанци. Дакле издаја коју води и спроводи Александар Вучић поприма све веће и катастрофалније размере!

Застава Шпаније
„Позиција ће бити иста. То је позиција државе. Нисмо једини на свету који не признају независност Косова.... Но, нисмо веће папе и од самог папе, па ако Србија и Косово постигну споразум ми ћемо му се прикључити”, рекао је Борел у јуну у интервјуу за Хину.

Амерички "Радио Слободна Европа" (РСЕ) објавила је 29. јануара сазнања „из поузданих извора у Мадриду, Загребу и Бриселу” о томе да Шпанија прети бојкотом Самита у Загребу због учешћа шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије.

Позивајући се на информацију из Сталног представништва Шпаније при ЕУ портал EWB је 31. јануара објавио да „Шпанија неће бојкотовати Самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу” али да ће „зависно од конфигурације Самита, бити одређен ниво репрезентације”.

„Шпанија остаје при ставу да не признаје Косово као државу, који дели са још четири државе-чланице ЕУ и 80 земаља и територија у свету, у складу са међународним правом и оквиром Уједињених нација”, навели су за EWB у Сталном представништву Шпаније при ЕУ.

Међутим, ову чињеницу су режимски и водећи медији искористили како би променили суштину шпанског бојкота и приказали стање као прихватљиво, односно сасвим регуларно.

Ипак, Шпанија остаје једина земља која ће због присуства сепаратиста послати делегацију нижег ранга на овај Самит.

Уочљиво је да српски медији, они под контролом режима и "водећи" такође на државним јаслама, не истичу ињеницу да Шпанија неће послати свог премијера (Педра Санчеза), као што ће то учинити остале државе ЕУ.А по том питању српски медији избегавају прецизирање да је шпански извор потврдио да по том питању "засад нема новости".

Педро Санчез, актуелни премијер Шпаније

Разлог овој медијској манипулацији јесте чињеница да држава Србија шаље своју делегацију у највишој званичној поставци и то је неопходно образложити и оправдати српској јавности. А како објаснити у чему је државни и национални интерес издаје?

То ће бити, подсећамо, премијер(ка) Србије Ана Брнабић иначе Хрватица и лезбејка која се чак није ни кандидовала на изборима, нити била члан било које странке, те године када је проглашена за премијера. Њу је, по налогу америчке Владе, Вучић именовао на изненађење свеукупне јавности у Србији. Још је гора чињеница што ни сама Брнабићева није имала појма да ће постати премијер(ка) Србије. Ово је показатељ понижавајућег положаја у које је Србију довео Александар Вучић настављајући издајничку политику својих претходника али запањујим  интензитетом и жестином.

Дакле, Србија ће послати своје представнике на Самит у Загребу који ће Шпанци бојкотовати због присуства шиптарских терориста и послати делегацију ниског ранга. Вероватно би бојкотовали и цео Самит али ни они нису, како рекоше, "веће папе од папе" па ако то Србија чини, Шпанија вакако води рачуна о својим укупним интересима.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шпанска села и бугарски возови - Како је пропала Вучићева коалиција са Албанцима - КМ Новине

Упркос свим напорима које је учинио, не би ли "сопственим примером" показао шпанском премијеру Марјану Рахоју, да признање албанске републике на Косову није ништа страшно, Вучићу је план пропао. Тај поносити и одлучни човек није хтео да дође на самит балканских земаља у Софији и да пружи руку некажњеном ратном злочинцу Хашиму Тачију.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како Србија не може а Шпанија може да забрани лажну заставу шиптарских сепаратиста? - КМ Новине

Како Србија не може а Шпанија може да забрани лажну заставу шиптарских сепаратиста? #Kosovo #Metohija #Srbija #Laž #zastava #Španija #Takmičenje #Sport Шпаније је одлучила да не дозволи да се на њеној територији унесе и рашири застава шиптарских сепаратиста која означава лажну државу на тлу српске покрајине, коју та земља не признаје.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шпанија забранила истицање заставе шиптарских сепаратиста са КиМ на такмичењу у Мадриду - КМ Новине

Шпанија забранила истицање заставе шиптарских сепаратиста са КиМ на такмичењу у Мадриду Шиптарски каратисти с Косова и Метохије на Светском првенству у каратеу у Мадриду учествују без обележја своје зликовачке и лажне творевине.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине