понедељак, 10. фебруар 2020.

Српски витезови, браћа Орељ (1974 – 1994): Рођени и погинули у истом дану

Само онај ко има близанце може да разуме ту судбинску, доживотну везаности браће рођеног истог дана и сата.



А ови близанци, српски јунаци, су не само рођени, већ су и погинули истог дана (29. октобра), сата и минута.

Горан и Зоран Орељ (презиме које асоцира на руску ријеч за орла) су били заједно у свему, од самог почетка па до заједничког им краја. Од рођења у Славонском Броду (одакле су морали да оду, у Инђију, протерани од својих суграђана Хрвата, у трећем разреду гимназије), преко војног рока у Сомбору и Приштини, па до одласка, по командној заповести, у војску Републике Српске Крајине (као инструктори за кориштење минобацача) и, затим, у Бањалуку, где су обучавани за млађе официре…

А када је злогласни муслиманско-бошњачки Пети корпус кренуо на овај поносни српски град, они су по први пут – опет заједно – одбили наређење (да не учествују у борбама, као близанци или да се раздвоје) и отишли на свој последњи положај, очи у очи са непријатељем и смрћу.

Тог 29. октобра 1994-те су заједно и положили животе на олтар српске слободе и отишли у легенду. Наша „браћа Југовићи“, косовски витезови са крвавим божуром на грудима уместо ордена.

Па да их се сетимо и помолимо се за спас њихове орловске душе!

Да нас вечно инспиришу на херојски подвиг у одбрани српства и наше отаџбинске части и слободе!


П. С.
Да допуним ову заједничку, близаначку биографију двојице Ореља.


Они су, као припадници Школског батаљона (Студентске бригаде), учествовали у биткама за Бихаћ. И, колико знам, ухваћени су живи и масакрирани.

Када су камиони довезли тијела побијених војника, међу којима и искасапљене лешеве Горана и Зорана, генерал Рајко Балаћ, командант њихове бригаде, је био најдубље погођен. Неки помињу и да се убио. Кажу да није могао да поднесе тај језиви призор са оним што је остало од мртвих војника те јединице (други, опет, пишу да је погинуо на борбеном задатку). Како год, страхота страдања српске Студентске бригаде је погодила у срце сваког ко га је имао.

А остало је и страшно сведочење једног српског доктора из војног санитета, како се „преливала крв преко црквеног прага“ храма у који су пренијети побијени младићи.

Толико је било мртвих, да су њихова још „свеже страдала“ тела испуштала крв свуда по цркви и дословно је натапала, као на бојном попришту.

Бог да им, мученицима, опрости све њихове грехе, а нас још живе подари снагом вере и воље да верно наставимо заветну борбу против зла и Злога (у свим његовим облицима)!




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Алберт Андиев: Не постоје ''хероји са Кошара''. Зашто? - КМ Новине

Добровољац Андреј Андијев, који је из Осетије дошао на Косово и метохију да се на српској страни бори против шиптарских терориста оком НАТО агресије, позвао је на очување јединства међу борацима. "Никада ми не би пало на памет да због деловања моје групе у подручју Паштрика, а нема ни једног критичног дела током одбране Србије у коме нисам учествовао са својим борцима, називам моје саборце херојима са паштрика.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Није мртав борац који је умро, мртав је онај који је заборављен - КМ Новине

Није мртав борац који је умро, мртав је онај који је заборављен #Споменик #Пали #Борци #Лесковац Уз звуке војничке трубе, после 20 година од завршетка рата на Косову и Метохији, који је и последњи рат наметнут Србији после током распада Југославије, откривен је први споменик палим ратницима.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лозанка Радоичић: Сине мој, држава ће подићи споменик под називом вама са Кошара а изгледом вашим убицама... - КМ Новине

Лозанка Радоичић: Сине мој, држава ће подићи споменик под називом вама са Кошара а изгледом вашим убицама... "А да, спремају да подигну споменик вама који сте пали на Кошарама. Споменик који је посвећен вама само у називу. Заправо како изгледа то је споменик онима који су вас сво време убијали".




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Нема коментара:

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.