Вести:

петак, 3. јануар 2020.

Кућа у Орахoвцу изгорела вероватно из жеље Албанаца за забавом (ФОТО, ВИДЕО)

петак, 3. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

"Лично мислим да то није узрок пожара, већ да се ради о намерном паљењу кућа, којом су Албанци, у еуфорији славља Нове године, из хира, зачинили весеље, како би новогодишњу ноћ додатно себи учинили узбудљивијом".

#Пожар #Ораховац #Кућа
Кућа се дуго димила након, како се сумња, подметнуго пожара / Фото: (детаљ) Дејан Баљошевић



















Пише: Дејан Баљошевић



У новогодишњој ноћи, нешто после 03:00 часа, нестала је струја у горњем, српском делу Ораховца. Грађани су помислили да је разлог томе преоптерећеност електричне мреже због прославе Нове године у граду, да би их сутра ујутру дочекала вест да су запаљене две напуштене српске куће и да су због тога ватрогасци искључили струју.

Запаљене су куће Сретане Баљошевић и Љубише Баљошевића. Прво је ватра избила у кући покојне Сретане Баљошевић, да би се затим проширила и на суседну – са њом спојену кућу Љубише Баљошевића, који са породицом, након рата, од 2000-те године, живи у Јагодини.

Дејан Баљошевић
По сазнању за пожар отишао сам на лице места и затекао ватрогасце како приводе крају гашење пожара и косовску полицију, која је на улици постављала жуте траке упозорења, затворивши је за даљи саобраћај због опасности од рушења једног од зидова куће Сретане Баљошевић и кидања електричних водова са оближње бандере. Један од вотрогасаца, кога сам питао за дозволу да фотографишем кућу Љубише Баљошевића, претходно му се представивши да сам рођак власника куће и да је фотографишем како би га обавестио шта му је остало од куће, рекао ми ја да сумњају да су куће запаљене од дечје ракете (пиротехничке направе), која је случајно пала на кућу током прославе Нове године.

Лично мислим да то није узрок пожара, већ да се ради о намерном паљењу кућа, којом су Албанци, у еуфорији славља Нове године, из хира, зачинили весеље, како би новогодишњу ноћ додатно себи учинили узбудљивијом.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



Дописница „ЈЕДИНСТВА“ из Ораховца, г-ђа Оливера Радић, која је међу првима посетила место пожара, овако је на свом  Фејсбук профилу, прокоментарисала овај инцидент:„Запаљена куца Сретане Баљосевић у горњем делу Ораховца. Хитром интервенцијом ДВОЈИЦЕ ватрогасаца који су негде око 04:15 стигли на лице места, дакле, само 75 мин им је требало да пређу 1,5 KМ (ЈЕДАН ИПО KИЛОМЕТАР) притом су прикључивали црево 10 мин које је после 30 секунде, неким чудом, пукло па су и њега мењали 10 минута... за само 20 мин су прикључили ново црево али на том цреву шмрк није радио па су и њега мењали и успели да га промене за само 12 минута... после свега 107 минута почели су акцију гашења...гасили су је неколико минута али се цистерна испразнила па су ишли да је напуне пошто другог камиона наравно није било нити су намеравали да позову. А и што би, то је ипак само још једна српска кућа у низу која нестаје... Чекајући колегу са цистерном ватрогасац ми прича причу како је вероватно кућа запаљена непажњом неког детета са ватрометом који ју је случајно погодио, јбга играју се деца пиротехником у 3х ујутру..... 5:57мин., кућа и даље гори али је све под контролом само је она изгорела остале ће неком другом приликом...

Срећна вам нова година!“


Фото: Дејан Баљошевић





Фото: Дејан Баљошевић




Фото: Дејан Баљошевић




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лазарице у Ораховцу (ВИДЕО) - КМ Новине

Лазарице у Ораховцу (ВИДЕО) #Kosovo #Metohija #Običaj #Lazarice #Tradicija #Orahovac #VelikaHoča Лазаричке песме које се у Ораховцу певају вековима уназад, део су овдашње традиције која се одржала до данас а певају се о Лазареву суботу. Уочи празновања Лазареве суботе пред врата сваког православног домаћина у Ораховцу и Великој Хочи, запеваће група деце која се дуго припрема за тај дан.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље - КМ Новине

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље #Kosovo #Metohija #Srbija #Orahovac #17mart #Pogrom2004 Што су нам Албанци више наносили неправду, ми Срби, постајали смо свеснији да смо на праведном Божијем путу, путу страдања.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Тежак живот у енклавама на КиМ: Деци и младим Србима у Великој Хочи интернет једина веза са светом - КМ Новине

Тежак живот у енклавама на КиМ: Деци и младим Србима у Великој Хочи интернет једина веза са светом Заштита живота важнија младим Србима у Великој Хочи од безбедности на интернету и друштвеним мрежама. Велика Хоча је село у јужном делу Метохије, недалеко од Ораховца, у винородном крају.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине