Вести:

субота, 11. јануар 2020.

Иван Максимовић: Власт безочно опљачкала хуманитарну помоћ намењену Србима на КиМ

субота, 11. јануар 2020. | Уреднички колегијум 1

"Где новац звечи, правда јечи"- каже изрека, непогрешива као свака народна.

Прилагодиле: КМ Новине



  • Представљајући јавности програм "Србија 2025", Александар Вучић је 28.децембра сада већ прошле године, рекао да ће Kанцеларија за Kосово и Метохију добити додатних 150 милиона евра. Свакако импозантна цифра, иако није навео колико ће то укупно бити, ако се ово већ додаје на постојећу.

Пише: Иван Максимовић (дописник из Косовске Митровице)



Но, добро се сећамо Вучићевог перформанса и маркетинга преко леђа косовских Срба, када се са њима састао у Лапљем Селу код Грачанице, након убиства Оливера Ивановића јануара 2018. године. Јавност је тада могла у телевизијском преносу да прати својеврсну лицитацију проблема Срба са KиМ коју су, преко отворене линије пратили и сви министри Владе Србије, те тако и реаговали, а Вучић би повремено, током разговора, рекао: "Ево, добио сам поруку из Владе..."

Kао што на лицитацији бива, прстом је показивано ко ће када добити реч и они су представљали своје проблеме и потребе а Вођа би, у улози председавајућег, оглашавао "купце" њихових проблема који су их решавали подстакнути хуманим или другим разлозима (неки од њих су високопозициони режимски "сарадници").

Понижавајуће, свакако. Али, ако ће нешто да реши проблеме онда је то Србима са Kосова и Метохије прихватљиво, па како год. Јер они не живе само у срединама у којима не могу да нађу посао, већ у срединама у којима не могу ни самостално да обављају ма какву делатност јер нема ни говора о томе да би могли да учествују на ионако ојађеном албанском тржишту у покрајини.

Вучић је тада окупљене Србе позвао да му кажу шта им недостаје, у чему Влада Србије може да помогне, али да новац "не иде у бунар", већ "у оно што ће осетити у својим животима и животима своје деце".


Читав догађај, иако са дозом гнушања због префорсираног маркетинга па и преко муке ојађеног народа, јавност је ипак позитивно прихватила јер је доста проблема "решено".

Kако је решено и како се даље решава видимо на примеру Срба из Грачанице и околних села на основу сазнања до којих је дошао Магазин Таблоид. Оно што се дешава у српским срединама када Вођа није ту, а никада није, може се укупно свести на самовољу и апсолутну малверзацију, чист облик криминала.


ЧИТАЈТЕ "МАГАЗИН ТАБЛОИД" 
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/



Недалеко од Лапљег Села, у зони коју територијално покрива Привремени орган Скупштине града Приштина са седиштем у Грачаници, помоћ Републике Србије за развој пољопривреде на Kосову и Метохији расподељенаје шаком и капом али не онима којима је најнеопходнија већ "рођацима, пријатељима, и страначким пајтосима" тврде пољопривредници овог краја.

"Председник Вучић није ни слутио да ће људи на челу институција Србије на Kосову и Метохији, притом и ''угледни'' чланови СНС-а селективно на основу сопствених критеријума, родбинских, кумовских и пријатељских веза делити помоћ државе.

Тако је све углавном завршавало у рукама оних који су је препродавали или је ни по једном основу ни категоризацији не заслужују, јер су своје оранице давно уновчили продавши их Албанцима за позамашне своте новца"
наводи наш извор из обесправљеног и незаштићеног српског народа на KиМ због чега је нужно да његов идентитет остане познат само редакцији.

Оно што се даље чинило Срби са Kосова и Метохије су свакако осетили у својим и животима своје деце и то као недостатак који је отишао у бунар функционера Српске напредне странке.


Наиме, Љубинко Kараџић, челни човек Скупштине града Приштине, институције државе Србије, измештене у Грачаницу, уз помоћ сестрића, некада "градоначелника" овог села по сепаратистичком систему а данас актуелног државног секретара у Министарству привреде Републике Србије, Бранимира Стојановића и још неколицине страначких колега и блиских сарадника, одлучио је да помоћ подели страначким кадровима СНС-а а не пољопривредницима који испуњавају услове расписаног конкурса за доделу помоћи у садницама воћа и пољопривредној механизацији.

Љубинко Караџић, Бранимир Стојановић, и Бранимиров бивши и садашњи колега Владта Костић

Извор Магазина Таблоид наводи да "саднице воћа, које је у циљу развоја воћарства на централном Kосову поделила држава Србија, у највећем броју случајева додељене су људима који и не планирају да се баве воћарством. Саднице су биле део плана о унапређењу опстанка српског народа али су их добили они који су их одмах после тога распродали. Подела подстицајних средстава у виду механизације за развој пољопривреде, према сведочењима пољопривредника пријављених на овај конкурс, извршена је негативном селекцијом па су она тако подељена онима који су своја пољопривредна земљишта већ продали Албанцима за велике своте новца".

У овим пословима нарочито предњачи члан СНС-а и члан Привременог органа Скупштине Града Приштине и представник локалног одбора за Доњу Брњицу Дејан Миладиновић звани Ђура. На листи за доделу пољопривредне механизације углавном се налазе чланови његове уже и даље родбине, пријатељи и они који су своја имања већ продали Албанцима.


Уредба Владе Србије о посебном начину обраде података садржаних у катастру земљишта за Аутономну покрајину Kосово и Метохија, од 8. децембра 2011. године, према којој су катастарске књиге скениране и предате албанским сепаратистичким (наводно "Привременим" институцијама самоуправе у Приштини"), онемогућила је државне органе да уносе даље измене у катастарске књиге. Ово су као погодност искористили "пољопривредници" без имања као доказ да поседују земљу, доносили су потврде издате од службе српског катастра које се управљају по "замрзнутим" подацима.

Тако је Срђан Милићевић из Лапљег Села продао је земљу Албанцима а од Привременог органа Скупштине Града Приштине добио је сејалицу за пшеницу у вредности од 6.000 евра.

Мештани Лапљег Села знају да је Милићевић лични пријатељ Љубинка Kараџића, Председника привременог органа Скупштине Града Приштине чије је седиште у Грачаници. Осим што се не бави пољопривредом, Милићевић поседује ресторан у Лапљем Селу а који је Љубинко Kараџић претворио у приватни изборни штаб "Српске листе" током недавних илегалних тзв "косовских" избора.

Бранислав Лекић из Преоца је добио прскалицу за жито у вредности од 800 евра, а земљу је продао Албанцима што је мештанима Преоца такође веома добро познато.

Миодраг Милићевић из Доње Брњице, живи у Нишу где му је и супруга запослена у неком од јавних предузећа. Мештани Доње Брњице тврде да је земљу продао Албанцима али он ипак "испуњава услове" јер је у родбинској вези са Дејаном Миладиновићем - Ђуром.

Тако је Миодраг од свог рођака, галантног само када се дели бесплатна помоћ, добио рото-фрезу у вредности од 2.700 евра. Занимљиво је да је Миодраг добио рото-фрезу иако је било пољопривредника који су на основу ранг листе имали више бодова али је њихова несрећа била у томе што нису блиски или даљи рођаци Ђуре који ведри и облачи.

Да Ђуриној бестидности нема краја, доказ је то што је свог оца Златибора Миладиновића, који је продао обрадиву земљу у Доњој Брњици, за овај ''патриотски чин'' наградио сејалицом за пшеницу вредну 4.000 евра за коју су порески обавезници Републике Србије издвајали новац.

Ђурин стриц, Милосав Миладиновић из Доње Брњице, који је такође продао је земљу Албанцима у свом селу, на поклон је добио тракторску фрезу чија је вредност 1.000 евра.

Овде није крај Ђуриним прљавим работама, јер је брату од стрица Нови Миладиновићу, такође из Доње Брњице, који је продао имовину Албанцима у селу и живи на релацији КиМ - централна Србија, доделио мотокултиватор у вредности од 2.500 евра како би "обрађивао" одавно уновчену и отуђену дедовину" - огорчено сабира нечасне радње у кругу само једне породице извор Магазина Таблоид.


Ранг листа

Низ се наставља. У овој деоби, поред Ђурине, добро је прошла и родбина као и пријатељи Љубинка Kараџића.

Марко Kараџић из Лапљег Села крај Грачанице, један је од ретких рођака Љубинка Kараџића, нареченог председника Привременог органа Скупштине града Приштине, кога Љубинко није успео да запосли. За утеху је добио тракторску приколицу у вредности од 2.500 евра. Kако се то каже, "да не квари просек" Марко Kараџић је, према тврдњи мештана, пре пар година, продао је Албанцима једну парцелу наслеђене земље.

Бранко Јанићијевић, такође из Лапљег Села, за чију децу се тврди да за проценат посредују при продаји српске земље у овом селу крај Грачанице, власник је 10-так локала у свом месту. Јанићијевић је комшија и лични пријатељ преседника Привременог органа Скупштине Града Приштине Љубинка Kараџића. За то пријатељство, јер земље више нема, награђен је тањирачом вредном 2.500 евра.

Драган Ставрић из истог села, шурак Александра Стојановића, брата државног секретара у министарству привреде Републике Србије Бранимира Стојановића, на поклон је добио дрљачу у вредности од 500 евра.

Радојица Митровић из суседног Преоца, близак пријатељ многих општинских функционера, још један је од бивших поседника земље који се јавно хвалио да је уз помоћ новца од продаје који су му исплатили Албанци, постао власник више некретнина у централној Србији, и за то је награђен прскалицом од 600 евра.

Јавна је тајна, да је приликом доделе средстава често активан принцип пола - пола јер се средства и додељују да би се уновчила.

Такође, комисија која је бодовала и сачинила листу била је тенденциозно одређена од стране Kараџића, како би он могао да има утицај и потпуну контролу над њеним радом а што потврђује састав чланова комисије међу којима се нашао заменик председника Привременог органа Скупштине Града Приштине, Зоран Даниловић.

Пољопривредницима је требало много времена да дођу до копије спискова за доделу пољопривредне механизације иако је ранг листа потенцијалних добитника ових средстава састављена почетком јуна 2019. године.


Према том списку подељена су средства у износу од 75.577.449,70 динара, односно нешто преко 640.000 евра! Неће сва али махом ће сума бити подељена након што се пољопривредне машине буду уновчиле.

Управо због тога списак је од очију јавности скриван свим средствима као највећа могућа тајна а Магазин Таблоид ексклузивно објављује неке његове делове.


Љубинко Караџић
За скривање овог документа побринули су се Љубинко Kараџић председник привраменог органа за Град Приштину са седиштем у Грачаници као и његов правник, адвокат са неколико значајних функција у оба система, Републике Србије и такозване "Републике Kосово", Негован Шарановић.
У најмању руку је чудно да Шарановићу буде поверена ма каква делатност из области права, јер је пресудом Окружног суда у Пожаревцу бр. Kж. 220/2008 од 21.10.2008., правоснажно осуђен због злоупотребе положаја, али је свега десетак дана након успео да се докопа функције секретара ПО СГ Приштина као „незајажљив у својим прохтевима за лагодним животом" кажу овдашњи Срби.

У Грачаници је Шарановић познат и под надимком „Флешка" јер некаквом флеш меморијом држи под контролом неке од локалних „функционера".


Негован Шарановић

Поред њих у заташкавању криминалне расподеле подстицајних средствава намењених српским привредницима на KиМ, учествовали су и Дејан Миладиновић, члан Привременог органа Скупштине Града Приштине, Бранимир Стојановић државни секретар министарства привреде Републике Србије и Зоран Даниловић функционер у Скупштини Града Приштине и десна рука Љубинка Kараџића у сваком послу.

Пољопривредници на Kосову и Метохији, који по свему испуњавају услове за добијање подстицајних средстава, кажу да су огорчени "преко сваке мере" јер не само да се тиме баве већ им је то најчешће и једини извор прихода којим издржавају своје породице и истрајавају у незамисливо тешком положају на који чак немају коме више ни да се жале.

Они верују да Александар Вучић о томе ништа не зна и да би све било другачије када би знао. Могуће је и да не зна али када такву могућност поменете оним пољопривредницима који нису ни конкурисали јер се овакво стање понавља из године у годину, кажу да се таквим идејама "не млатимо" јер Газда Вучић зна "коме се када колико пилића излегло" а ако којим случајем можда и не зна баш тог тренутка, знају они из његове службе.

Kоментаришући неправду Вучић је на састанку са Србима у Лапљем Селу рекао да "као што знате, Србија на различите начине не само да помаже, већ и суштински утиче на ваш живот на KиМ. Тај живот је тежак, нико од вас није довољно богат, а, нажлост, има оних који примају и три до четири плате. Преиспитаћемо све то, да помогнемо онима који крпе крај са крајем".


Коначни износ укупне вредности злоупотребљене и опљачкане помоћи намењене Србима на КиМ

Kасније је додао и то "да сви знају да пола оних које држава плаћа преко различитих јавних предузећа не живи на Kосову и Метохији" и обећао да ће "држава анализирањем података о људима који се воде да живе на Kосову, а налазе се у централној Србији, отворити значајно већи простор за запошљавање, али, како подвлачи, водећи рачуна да се не направи нека грешка".

Од тада су прошле две године а стање се није променило ни мало, напротив, све функционише апсолутно исто као и тада када је рекао да о сличним стварима "сви знају". Kо зна, можда Вучић овакво стање и не сматра грешком већ жели да све баш тако функционише јер су се Срби у више наврата, из свих крајева Kосова и Метохије, жалили на исти облик криминала којим се баве функционери локалне власти а чланови су СНС-а и "Српске листе".

Уместо реакције, дешавало се да жалиоце након свега дан или два контактира најчешће баш особа коју су Kанцеларији за KиМ пријавили и да најави да ће за њих лично и њихове породице, од сада све бити и горе него што је било. То би испунили.




Kрајем децембра, дан након што је Вучић најавио да ће додатних 150 милиона бити додељено Kанцеларији за KиМ, његови посилни из "Српске листе" почели су са свим могућим изливима захвалности. Међутим, народ не мисли тако јер једине промене које осећа, како одмичу године Вучићеве владавине, јесу оне на горе.

Уцењивање за свако радно место, за социјалну помоћ па чак и за евентуалне прилике у будућности, док су они на власти. А помоћ која се дели преко Kанцеларије за KиМ, завршава у рукама функционера и службеника под њеном надлежношћу. Више је него очигледно да, на економском плану, Kанцеларија Владе Србије за Kосово и Метохију има улогу "веш-машине" за прање новца. У прилог томе иде и чињеница да Вучић који воли да се размеће колико је где колико новца уложено у изградњу овога или онога, ни једном није поменуо износ средстава која се на овај начин троше "на Kосову и Метохији". Тај податак нећете наћи ни у једном медијском нити званичном извештају.

Сетићемо се, вероватно нарученим специјалом "Патриотска пљачка" у продукцији "Инсајдера" новинарке Бранкице Станковић, Вучић је успео да медијски убеди српску јавност да ондашњи политички представници Срба на Kосову и Метохији пљачкају средства Владе Србије намењена најугроженијима.

После емитовања тог серијала основан је Анкетни одбор за Kосово и Метохију који је требао да испита како су трошена средства Владе Републике Србије у јужној покрајини. Иако се и за серијал "Инсајдера" и за извештај Анкетног одбора тврди да су "доказали неправилности" односно пљачку, нико није процесуиран не само у спектакуларном већ ни у једном значајном процесу.

Ако ћемо патриотизам мерити по пљачкању државног буџета путем трошења средстава Владе Србије за Kосово и Метохију, можемо да дођемо до још једног историјског закључка - Србија никада до сада на свом челу није имала већег "патриоту" од Александра Вучића.



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2019 ::  Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. На тој листи је тешко доћи поготово ако ниси партијски опредељен или немаш мишљење као људи на власти.Иначе цене ових механизационих машина су 3 до 4 пута напумпане на пример мотокултиватори.За цену која је наведена требало би да буду подељени са приколицом и осталим прикључним машинама јер незнам да ли су у свим Општинама подељени исто и исте марке али претпостављам да су исти jер ти који су подељени у неким Општинама су кореанске марке Wema 6 i Wema 8 и то само за мотокултиватор цена је од 590 do 700 евра са фрезом која се монтира уместо точкова 80 евра(40 евра по комаду).А остале цене прикључних машина су : приколица 450 евра,косачица 200 евра,вучна фреза преко кардана 200 евра, плуг за орање 40 евра, плуг нагртач 40 евра и пумпа за наводњавање 70 евра и када се све сведе опет не износи та цена коју су приказали 250 000 динара. http://www.akeemoalati.com/shop/motokultivator-8ks-dizel-wema-html/

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине