Вести:

уторак, 28. јануар 2020.

Српске светиње на Косову уврштене на УНЕСКО-ву листу светске баштине

уторак, 28. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Србија је земља која чува изузетно вредне средњовековне споменике у виду манастира и цркава, а оне најстарије су смештене управо на простору Косова и Метохије.

#Косово #Метохија #Срби #Вера #Црква #Православље #Баштина #УНЕСКО
Пећка Патријаршија / Фото: КМ новине - Иван Максимовић















Њихов духовни, историјски и културни значај препознат је и од стране међународних организација, између осталог и Унеска, који је три манастира и једну цркву са овог подручја уврстио на своју листу светске баштине под обједињеним називом “Средњовековни споменици на Косову и Метохији”. Због изостављеног префикса "српски" нопходно је да непрестано инсистирамо на томе да су то наше светиње. 

Зашто су толико важни и шта одликује најзначајније српске манастире и цркве са Косова и Метохије, прочитајте у наставку текста.



Манастир Грачаница - духовни светионик Срба на Косову

На левој обали реке Грачанке, надомак Приштине, смештен је још један споменик српске средњовековне културе, манастир Грачаница. Од првобитног манастирског комплекса, изграђеног по жељи краља Милутина 1321. године, данас је остала само црква посвећена Успењу пресвете Богородице.

Црква је изграђена као петокуполна грађевина са основном у облику крста и фасадом коју чине наизменични низови опеке и камена. Управо је ова црква највећим делом заслужна за то што се манастир Грачаница сматра градитељским ремек-делом средњег века.







Иконопис овог манастира, између осталог, верно осликавају родослов Немањића, као и сцене Страшног суда по којима је манастир познат. Међу фрескама се нарочито издваја она која приказује лик краљице Симониде, супруге краља Милутина, чија лепота и данас зрачи у манастиру, иако је фреска током година делимично оштећена.

Манастир Грачаница је данас женски манастир, мада су манастиру у време његовог оснивања и дуго након тога служили монаси.

Манастир Грачаница је претрпео велике губитке и оштећења током историје, што преостали, очувани садржај манастира данас чини још цењенијим. Овај манастир је у Унескову листу светске баштине уписан 2006. године.


Пећка патријаршија - духовно и политичко средиште Срба кроз историју

На улазу у Руговску клисуру у близини Пећи лежи један од најзначајнијих историјских, културних и верских споменика који је значајно обележио српску историју у њеним најтежим временима.

Манастирски комплекс Пећка патријаршија је вековима био стециште српских архиепископа, патријарха, теолога, па и књижевника и уметника, док је током турске владавине на нашим просторима био врло важно, уједно и једино средиште Срба.

Манастирски комплекс се састоји од четири цркве: црква Светих Апостола, црква  Св. Димитрија, црква Свете Богородице Одигитрије (путеводитељице) као и црква Светог Николе. Претпоставља се да најстарија од њих, црква Светих апостола, датира још из прве половине тринаестог века, док су остале цркве подигнуте током четрнаестог века.

По турској окупацији Балкана, Пећка патријаршија је у више наврата била озбиљно оштећена, али је сваки пут обновљења и поновно осликана како би одржала свој значај за Србе у том периоду.

Данас у манастир чини сестринство од више од 20 монахиња, а манастир је један од најпрепознатљивијих, и то због своје тамно црвене боје која га чини врло лепим и аутентичним верским објектом. Баш попут манастира Грачаница, и Пећка патријаршија је од 2006. године на Унесковој листи светске баштине од изузетне вредности.


Манастир Високи Дечани - вековна светиња несвакидашње лепоте
Југозападно од Пећи, у долини речице Дечанска Бистрица налази се једна од најстаријих српских светиња, несвакидашње лепоте и немерљивог значаја за српски народ. Задужбина је краља Стефана Дечанског и цара Душана, изграђена 1335. године, на чијим се фрескама радило и наредних петнаест година.






Објава коју дели Иван Максимовић (@ivan_maksimovic_photo) дана


Манастир Високи Дечани, који се вековима поносно издиже из подножја планинског масива Проклетије, највећи је очувани хришћански храм из средњег века на Балкану. Сваки кутак овог манастира прожет је снажном духовношћу на коју нису имуни ни страни туристи, посетиоци овог манастирског комплекса.


Дечански иконопис - најбогатија манастирска ризница у Србији

Ипак, оно што изазива највеће дивљење је чувена дечанска ризница - најбогатија међу манастирским ризницама у Србији. Овај манастир чува око хиљаду српско-византијских фресака са више хиљада ликова, као и најлепше иконе које су у манастир доспевале током векова.

Међу њима се издваја икона Богородице Пелагонитисе, насликана крајем четрнаестог века, као и велика икона Светог Стефана Дечанског коју је насликао и манастиру даровао познати зограф Лонгин. Манастир Дечани са свим својим фрескама и иконама представља вероватно највреднији иконопис којим српски народ може да се похвали, а његова вредност је препозната и широм света.

Манастир Високи Дечани је један од ретких српских сакрланих објеката средњег века који су током времена остало готово нетакнути. Да је реч о јединственом месту на целој планети, потврдио је и Унеско 2004. године, када је Високе Дечане сврстао на листу светске културне баштине.


Црква Богородице Љевишке - дом “заштитника” Призрена
Црква Богородице Љевишке, древна српска црква у Призрену, задужбина је краља Стефана Милутина, подигнута почетком четрнаестог века. Црква је посвећена празнику Успења Пресвете Богородице, а духовну вредност коју ово здање носи са собом није могла да наруши ни штета настала паљењем цркве 2004. године, након чега до данас није обновљена.

Богородица Љевишка










Ватра је током ових немилих дешавања прогутала олтар и најстарије фреске, док су оне које су опстале до данас само делимично очишћење и враћене у нормално стање. Међу очишћеним фрескама се налази Исус Призренац, који се сматра заштитником Призрена, заједно са “Богородицом Љевишком” по којој је црква добила име.

Црква Богородице Љевишке је уврштена на Унескову листу светске културне баштине, као део читавог ансамбла средњовековних споменика на Косову, који уједно важе и за угрожене споменике културе.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

''Косово је света земља натопљена српском крвљу'' - КМ Новине

"Ако се Косово посматра са верског гледишта, онда постаје јасно зашто је Србима тако важна та колевка српског хришћанства". Управо на тој земљи Срби су изложени свим могућим гоњењима", тврди руски научник Никита Бондарев, а преносе руски медији. - Косовско мучеништво је настављено бомбардовањем од стране НАТО-а.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Душановим градом ни Бистрица не тече - КМ Новине

Косовски Албанци свом снагом брутално фалсификују историју и мењају историјске чињенице. У Призрену оваквих чуда је напретек. Цео свет, па и ми, протестује када се скрнаве национални споменици културе у Авганистану, Јемену, Ираку, Ирану, Сирији, а када се то исто догађа од стране екстремних Албанаца на Косову и Метохији готово нико не подиже глас.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Подсећање: Ставови власти и ЕРП о ''Меморандуму о обнови цркава'' 2005. - КМ Новине

Радне група за обнову и заштиту српске културне баштине на Косову и Метохији, Епископа Артемија, свештенства и монаштва епархије рашко-призренске, поводом потписивања „Меморандума о разумевању о договореним општим принципима за обнову објеката Српске Православне Цркве", од стране Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, 24. марта 2005.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине