Вести:

уторак, 28. јануар 2020.

Новосадски основци дочекали другаре са Косова и Метохије

уторак, 28. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Седмодневни боравак 44 ђака шестих и седмих разреда с Косова и Метохије у Новом Саду започео је уочи Светог Саве, када су их вршњаци, а уједно и домаћини из основних школа „Жарко Зрењанин” и „Светозар Марковић Тоза” у част добродошлице дочекали пригодним програмом.

#Novi_Sad #Učenici #Deca #Drugari #Prijatelji


Тај боравак организује Удружење грађана „Нови Сад”, уз помоћ добрих људи, пријатеља и Града, већ шесту годину заредом, а у оквиру пројекта „Свим срцем за осмех детета”.

Ученици поменутих новосадских основних школа ће од 26. јануара до 2. фебруара у своје домове примити нове другаре с Косова и Метохије. Како су навели организатори, циљ пројекта је да се током седам дана кроз дружење и разне активности деца растерете тешке свакодневице која је, како истичу, већ дуже саставни део њиховог живота на Косову и Метохији. Председник УГ „Нови Сад” Горан Бајшански је за „Дневник” истакао да боравак деце желе да улепшају бројним активностима, а ове године програм подразумева и посету Београду.

За њих смо припремили спортске садржаје, садржаје забавног карактера, креативне радионице и посету културно-историјским знаменостима Новог Сада, Сремских Карловаца, Фрушке горе, а ове године први пут идемо и у Београд, тако да ће то свима бити једно ново искуство – казао је Бајшански, и додао да планирани догађаји подразумевају и присуство наставним и ваннаставним активностима у школама.





Директор Основне школе „Стаја Марковић” из општине Штрпце Чедомир Николић је за наш лист открио да је из њихове школе дошло 30 деце, док преосталих 14 долази из општине Пећ, која је, како каже, доста далеко од њих те су се и они сада упознали. Деца из њихове општине у Нови Сад путем поменутог пројекта долазе други пут, након паузе од четири године.

Жао ми је што је постојао тај период када деца нису била гости Новог Сада, али сада ћемо то све надокнадити и заиста ми је драго што смо овде и волео бих да дођемо поново – казао је Николић. – Нама из општине Штрпци је поготово драго јер живимо у српској средини с око 11.000 деце. Ми смо здрава средина јужно од Ибра која је опстала на нашим просторима и средина где људи живе нормално, колико се то може. Постоје разноразне активности, садржаји, институције, јер тамо где постоје деца – постоји и живот. Мени је заиста драго да и Српска Атина подржава ову акцију. Ја посебно волим Нови Сад јер сам овде био у војсци, у Петроварадину, и имам много пријатеља, тако да сам после 25 година дошао баш овде и много ми је драго због тога.

Када су деца јуче пристигла испред Основне школе „Жарко Зрењанин”, један загрљај трајао је дуже од свих осталих и привукао пажњу многих. То је био доказ да такви скупови могу заиста створити пријатељства која ће трајати годинама, попут пријатељства једне младе Новосађанке и Надице Бибић, која четврту годину средње школе похађа на Косову и Метохији. Наиме, она је прва генерација тог пројекта, када је пре шест година дошла у Нови Сад и добила пријатељицу за цео живот.


– Још од онда смо ступиле у јако пријатељство и ево, дошла сам опет код ње – казала је Надица. – Одржавамо то пријатељство, и она је била код мене на Косову два пута. Ова окупљања су добра управо због пријатељства која се склапају, а и зато што наша деца с Косова и Метохије могу да виде и доживе нешто ново и упознају се с нечим чега код нас можда и нема.


К. Ивковић Ивандекић
Фото: В. Фифа




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Гласајте да ученици у мајицама ''Косово је Србија'' победе! - КМ Новине

Гласајте да ученици у мајицама ''Косово је Србија'' победе! #KosovoJeSrbija #Majice #Maturanti #Elektrotehnička #Škola #Mihajlo #Pupin #NoviSad #Kosovo #Metohija #Srbija #kmnovine Mатуранти одељења Е45, електротехничке школе „Михајло Пупин" из Новог Сада, усудили су се да званично иступе, упркос цензури и притисцима, и да се фотографишу у мајицама са натписом "Косово је Србија" без да је иједан од њих то одбио!





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Изузетна хуманост ученика Републике Српске према вршњацима са КиМ - КМ Новине

Изузетна хуманост ученика Републике Српске према вршњацима са КиМ #Хуманост #Доброта #Косово #Метохија #Србија #Република #Српска Ученици Републике Српске показали пуно разумевање и велику солидарност са вршњацима са КиМ.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Основци певају ''Са Косова зора свиће'' (ВИДЕО) - КМ Новине

субота, 08. новембар 2014. | КМ новине Ученици четвртог разреда ОШ "Велика Дреново" постали хит на Јутјубу - певајући на часу веронауке песму "Са Косова зора свиће". Ученици су пратили свог наставника који је мелодију свирао на гитари и врло брзо је атмосфера постала усијана и еуфорична.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Дневник    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине