Вести:

недеља, 19. јануар 2020.

Србија достигла швајцарски стандард - али само за покојнике

недеља, 19. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Од првог јануара у Србији важи другачији начин усклађивања накнаде за погребне трошкове него што је то било до сада. Наводно усклађен са швајцарским законодавством.

#Švajcarska #Standard #Život #Srbija #Smrt #Pokojnici #Sahrana





Накнада погребних трошкова за породице преминулих пензионера од ове године усклађује се на исти начин као и пензије - по тзв. швајцарском моделу. То значи да је на почетку 2020. године износ накнаде трошкова сахране утврђен на 41.650 динара и важиће све до нове индексације чекова а примаће га сви у Србији, без обзира на стварне трошкове сахране.

Како стоји у изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, "швајцарски модел" подразумева да ће пензије, а самим тим и ова накнада, расти два пута годишње и то по обрасцу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и исто толико раста просечне зараде. "Таквом рачуницом" су пензиони чекови од 1. јануара порасли за 5,4 одсто, те је и децембарска накнада за трошкове сахране са 39.516 повећана на 41.659 динара. По досадашњим прописима ова накнада се усклађивала на свака три месеца.

- Основ за исплату накнаде погребних трошкова је оригинал рачуна и фискални исечак, које Фонду ПИО треба да достави особа која је и платила испраћај корисника пензије - стоји у "Гласу осигураника".

 - Без обзира на износ трошкова са рачуна, исплаћује се износ у висини накнаде погребних трошкова према датуму издавања рачуна.

Рачун који се доставља Фонду требало би да садржи назив и адресу онога ко га издаје, име и презиме особе која је платила, као и умрлог корисника, врсту и количину плаћених услуга, као и висину ПДВ. Уколико издавалац рачуна није обвезник фискалног исечка неопходно је да о томе обавести Фонд посебном изјавом. Поред рачуна требало би доставити и број текућег рачуна, на који ће накнада бити исплаћена.

Поједини градови и општине у Србији пружају новчану помоћ породицама преминулог, а постоји и велики број осигуравајућих друштава који такође дају могућност наплате погребних трошкова. Како би олакшали својим наследницима у време сахране, неки грађани се одлучују да бригу о свом погребу унапред обезбеде тако што плаћају чланарину посебним удружењима. Ова удружења се обавезују уговором да ће када за то дође време преузети потпуну бригу о сахрани иако правници саветују висок опрез у тим ситуацијама.

Према рачуници ЈКП "Погребне услуге" у Београду, просечни трошкови сахране и погребне опреме у престоници су око 80.000 динара. Уколико се ради о новом гробном месту неплаћује се и његова изградња у износу од око 16.500 динара, што не улази у просечне трошкове.


Власт се побринула да се у Србији живи бедно и сиромашно али ће бар моћи да се сахрањује "као у Швајцарској".





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Јово Вукелић: Много сте претерали у обманама и пљачкама - КМ Новине

Јово Вукелић: Много сте претерали у обманама и пљачкама Ретко се и у дужем животу среће лицемерје и ругање какво је према грађанима испољио председник Србије овaквим безобразним, печобразним писмом пензионерима Пензионерима је отето укупно 800 милиона евра за четири године без камата Изјава Вучића Карла Фридриха Минхаузена: „Пензије ће у будућности бити увек веће од раста трошкова живота" Председник се руга нама, грађанима од прве до последње реченице у овом писму!




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

❝ Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes❝ * - КМ Новине

Док посматрам призоре гужве и редова људи у Јагодини, не могу да се отмем утиску да је, без сумње, беда највеће зло. Ништа не квари морал и дух човека као тешко сиромаштво. Онај ко заиста жели добро човеку, неће га доводити у понижавајући положај. Неће од њега правити просјака, већ ће му омогућити да заради.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Србин са КиМ се убио у избеглиштву због сиромаштва и дуга за струју (ВИДЕО) - КМ Новине

Србин са КиМ се убио у избеглиштву због сиромаштва и дуга за струју (ВИДЕО) Мирослав С. (44), расељено лице са Косова и Метохије са боравиштем у нишком селу Јелашница, извршио је самоубиство у уторак увече, а само неколико сати након што му је струја искључена због дуга од 22.000 динара.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине