Вести:

недеља, 5. јануар 2020.

Од чега зависи будућност Србије - на примеру броја рођених беба на КиМ и централне Србије 1949-2017

недеља, 5. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Статистикама и фантастичним пројекцијама брзог економског развоја Србије почео сам да се бавим у 1986. Тада сам имао страх, визију, како када дођем у старе године нећу смети да долазим у Јагодину јер ће у њој живети 90% младих Албанаца и 10% мојих остарелих вршњака. Из перспективе приложеног графикона и тих година страх је био оправдан а визија тачна.

#Srbija #budućnost #beba #Opstanak #Život #Rađanje #Smrt


Пише: Мирослав Здравковић



И ствари би ишле и даље у том правцу да се нису догодиле две ствари: исељавање Албанаца из Албаније и наоружавање Албанаца са Косова и Метохије од стране чланица НАТО-а да се боре против државе Србије, њене војске и полиције. Агресија на Србију је извршена у релативно кратком року, војска и полиција су се повукле са Косова и Метохије, али су наоружани Албанци имали избор: да положе оружје и потраже посао, што је невероватан избор, или да наставе да га користе на профитабилан начин. Већина је изабрала ово друго и албанску мафију претворила у једну од најјачих у свету. Њена снага се заснива на окрутности и на крвним везама. Окрутност је последица кукавичлука, јер храбар човек нема порива да се иживљава над жртвом.

Шта нам кажу подаци?

Однос броја рођене деце у Централној Србији (ЦС) у односу на КиМ нагло је падао после Другог светског рата, што је више било последица пада фертилитета у ЦС, а мање раста фертилитета на КиМ. Број рођене деце у ЦС нагло је смањен са 120.796 у 1952 на 80.531 у 1962, док је на КиМ повећан са 35.619 на 41.336. Први минимум у Србији остварен је у 1966 када је рођено 75.780 беба да би онда наступио привремени опоравак до 84.762 бебе у 1976. Од тада је наступио нови пад броја рођене деце.

У 1986 је однос броја рођених био 1,36, у ЦС 73.997 а у КиМ 53.925, да би минимум био достигнут у 1990, када је однос био 1,22:1 (67 према 55 хиљада рођених беба.

Током 90-тих година однос је кренуо да се побољшава у корист ЦС, али овај пут услед брзог смањивања броја рођених на КиМ. Избеглице у ЦС из Хрватске, БиХ и КиМ имали су повољни ефекат на виталне статистике у Србији, док је на КиМ већ било започело исељавање становништва, по угледу на Албанију. Након бомбардовања Србије наступио је слом наталитета на КиМ. Осим што је етничким чишћењем Срба и других народа смањен број деце српске и других националности, напуштањем КиМ смањио се и број Албанки које су способне да рађају. А и што би рађале уколико се од стечене „слободе“ очекује раст материјалног стандарда а не борба за територију рађањем?

Однос броја рођених у ЦС и КиМ подигнут је на 2,02 у 2017, јер је у ЦС рођено 47.330, а на КиМ 23.402 беба. Овај однос је упоредив са 1961. годином, када се нагли пад броја рођене деце у ЦС приводио крају.




Будућност? Зависи од садашњих генерација младих, хоће ли формирати породице овде, или ће потражити срећу што даље одавде.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како одбити било коју дечију вакцину - КМ Новине

Представљамо вам чланове закона и Устава Србије на које се можете позвати приликом одбијања обавезне дечије вакцине. Затим примере образаца писменог захтева који су опробано успешни у одбијању вакцина. 1. Устав Републике Србије, усвојен 2006. године ***ВАЖИ НА ДАНАШЊИ ДАН*** Неповредивост физичког и психичког интегритета 2.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Фетус у кривичноправном смислу нема својство лица - нерођена деца ''нису жива''! - КМ Новине

Фетус у кривичноправном смислу нема својство лица - нерођена деца ''нису жива''! #Fetus #Život #Dete #beba #Ubistvo #Zakon Случај брачног пара са Уба који је изгубио бебу, а онда се судио дуже од деценије - отворио је стару дилему о правном статусу нерођеног детета.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Историја за понос: Село Азања дало је 800 хероја у Великом рату - КМ Новине

Током ратова од 1912. до 1918. године мала варош код Смедеревске Паланке заслужила је своје часно место у историји. Азање, доскора највеће српско село код Смедеревске Паланке, у Великом рату дало је 800 хероја борбе за слободу. Када се српска војска у Битољу борила за ослобођење земље 1915.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Макроекономија.орг    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине