Вести:

петак, 1. новембар 2019.

Миодраг Зарковић: ''Данас'' злонамерно ''брине'' о КиМ

петак, 1. новембар 2019. | Уреднички колегијум 0

Интернет издање листа "Данас" покренуло је други циклус текстова, како они то воле да кажу, "о животу обичних људи са Косова" а у ствари је реч о мањини која свој став агресивно намеће огромној већини. Разлика између њих је што jе мањина за то плаћена док већина износи своја искрена осећања.

#Miodrag_Zarković #Kosovo #Metohija #Srbija #Danas #List #Redakcija #Laž #Zlonameran #BIRN
Ретко написана истина испод наслова "Данас" - #FakeNews (лажна вест)






 
Ипак, не треба потценити моћ чак ни релативно минорних медија какав је управо лист "Данас". Непрестаним понављањем одређене мантре која не наилази на значајнији отпор, свакако ће  оставити свој траг или залудети млађе који нису упућени у суштну проблема. Природно је да човек тежи миру, а управо под маском да ће доћи до трајног мира ако српска страна призна илегалну "независност" косовских сепаратиста, овај лист лукаво намеће идеју која се слободно може назвати антидржавном и издајничком јер она то и те како јесте већ самим насловом текста "Готово 60 одсто људи из Србије у последњих 20 година није било на Kосову" у самом уводу "екипа Данаса" пише:

"Свакодневни живот обичних људи на Kосову, упркос снажном политичком притиску и актуелности тренутка у којем се питање статуса и нормализације односа две државе доводи до самог краја, односно, надамо се, новог почетка – за грађане Србије, готово је потпуно непознат."

Да се ради о врсти обмане која осим што обилује криминалним елементима, никако није за потцењивање, тврди и српски новинар из Београда Миодраг Зарковић, аутор популарне емисије Спин.њет на Јутјубу а такође одличан познавалац прилика на Косову и Метохији и пресликане западне пропаганде којом се сатанизује становништво руског порекла у подручјима захваћеним ратом у бившој Украјини.

За КМ Новине он хируршки прецизно разлаже елементе западне пропаганде у пројекту листа "Данас".

"Свака манипулација везана за Косово и Метохију, па и ова да наводно Србе заправо и не занима јужна покрајина јер у њу и не иду, опстаје само зато што се у јавности нико и не усуђује да макар мало размисли критички о њој. Јер ко год би размислио, неминовно би увидео неоснованост не само закључка, него и саме претпоставке.

Пре свега, какве везе би могао да има број Срба који су посетили КиМ, са чињеницом да је покрајина окупирана и да Западне силе на нас врше притисак да признамо њену ”независност”? Никакве под милим Богом, ако посматрамо ствар логички. Јер, постоје делови Србије који су и мање посећени него КиМ: да ли то значи да треба и њих да се одрекнемо? Постоје читави делови Београда у које ретко ко залази јер су забачени, или пак слабо повезани са остатком престонице. И? Како тај податак утиче на припадност тих насеља Србији или Београду? Никако, наравно. Зашто би онда са КиМ било другачије?

Застрашујуће је неозбиљно када се у расправама о тако важним питањима као што је целовитост државе, посећеност одређеног подручја уопште па прихвата као огледна чињеница" каже Зарковић.

Наравно, текст није аматерски нити тако склопљен из неукуса или одсуства новинарске вештине већ представља осмишљени покушај неутрализовања осећаја и свести код Срба да су Косово и Метохија део српске земље. Због тога, сматра Зарковић, не може се говорити ни о "неозбиљности" оваквог приступа:

"Ово иде и много дубље од пуке неозбиљности" каже он за КМ Новине и додаје: "врло је често да исти они који галаме да Срби ”не иду на Косово” и тиме правдају спремност да се ”Косова” призна као ”независна држава”, на другој страни заговарају што блискију сарадњу и повезивања са на пример Хрватском, у коју Срби углавном и не залазе, што због тога јер их не занима, а што због учесталих, безмало обавезних напада којима су намерници из Србије изложени у ”лијепој њиховој”. То што хрватско приморје сада посећује неупоредиво мање српских туриста него у доба заједничке државе, не спречава многобројне глумце, певаче, режисере, писце, новинаре, па и политичаре и аналитичаре, да се бесрамно залажу за ”помирење” и ”пријатељске односе” са државом у којој се људска права Срба крше свакодневно. Штавише, директор новосадског ”Егзита” је, кад је са породицом био нападнут усред Загреба претпрошле године, чак одбио да поднесе и кривичну пријаву против напасника, а цео испад је оценио као изоловани инцидент који никако не одражава присне односе две државе и два народа.

Ту видимо двострук приступ једној истој појави: ако Срби ретко одлазе на Косово и Метохију, онда се покрајина има одстранити, али ако Срби не путују у Хрватску, онда се блискост са Хрватима мора јаче промовисати" објашњава Зарковић.

Миодраг Зарковић








 

Наш саговорник истиче да би "наравно било одлично када би грађани Србије масовно посећивали Косово и Метохију, и то из пуно разлога – сами они би од тога имали корист, зато што се управо у окупираној покрајини најјасније виде заиста високи домети српске нације: како у десетинама српских светиња које сведоче о вековима српске снаге и славе, тако и у додиру са преосталим српским становништвом у покрајини, чија жилавост није ништа мање постојана него што су Грачаница или Дечани велелепни. Али узроци због којих не долази до масовнијих одлазака Срба на КиМ могу да буду крајње једноставни, тј. условљени околностима које немају никакве везе са тренутном угроженошћу покрајине.

Србија као целина је ужасно лоше унутрашње повезана. Железнички саобраћај је једна од ретких ствари која нам је у јаднијем стању чак и од фудбала. Аутобуски саобраћај је нешто очуванији, али ни он није предалеко одмакао од ”Вози Мишко” слике и прилике. Путовање аутомобилом врло често прераста у пустоловину, јер никад не знате да ли ћете на неком путу налетети на рупе, одроне, или пак на Вучића који ”отвара” пред камерама Јавног сервиса ”нову деоницу”.

Шалу на страну, инфраструктура у Србији је разорена, и то не само немаштином, него и бомбама оног милозвучног удружења званог НАТО, ка чијој нас припадности и вредностима уредно гурају управо они који из неодлазака Срба на КиМ извлаче катастрофичне закључке. Живот просечног грађанина Србије се, у доброј мери и због темељно нарушене инфратруктуре, свео на колотечину из које се и не назире излаз, макар краткотрајни. Некада су се рођаци међусобно посећивали и по неколико пута годишње; данас се једва чују и телефоном, па и кад живе у истом граду. Нажалост, ово није претеривање, или барем не у суштинском смислу" подсећа Зарковић на отуђење нарочито изржено након бесомучне агресије и каснијег континуираног психофизичког мрцварења народа Србије од стране западних ратних злочинаца из савеза "САД/НАТО земаља.

Још једна изузетна подмуклост се провлачи у овом тексту а то је резултата "анкете". Наиме, она је спроведена онлајн и то на узорку од мање од 500 људи где је, у тренутку објављивања овог наслова, проценат од 60% чинило једва 270 особа.

"У таквим условима мерити колико је Срба физички боравило на Косову и Метохији у последњих двадесетак година, па онда то представљати као некакву политичку датост, напросто је пример крајњег безобразлука" оцењује Зарковић и наставља.

"А опет, тај безобразлук је практично свеприсутан. Готово да нема расправе о КиМ у којој неко од учесника неће потегнути дотични ”аргумент”. Тако је и са овим ”истраживањем” које је ”Данас” спровео на недопустиво малом узорку својих читалаца. Такав узорак не би смео да буде узет у разматрање у ма којој иоле честитој размени мишљења – али, ето, уредништво ”Данаса” свесно је прекршило све добре обичаје и стандарде не би ли јавности набило на нос податак да, пазите, чак 60 одсто људи из Србије није боравило на КиМ у последњих 20 година.

Посебно је увредљиво што саговорница ”Данаса”, новинарка БИРН-а (иначе мађународне платформе која КиМ третира као ”независну државу”!), тобоже жали над условима живота у северној Митровици. Притом, врла новинарка не наводи ко је Митровчане осудио на такав живот: управо страни окупатори који су, у садејству са шиптарским терористима, од Србије и Срба отели већи део покрајине, а између осталог и највећи део Косовске Митровице, у којем је остало све то (позориште, биоскоп) за чим новинарка као жали.

Исто тако, вредело би питати врлу новинарку због чега се за северну Митровицу занима тек сада, после поражавајућих последица Бриселског споразума, а не раније, док је та иста северна Митровица пуних 15 година одолевала буквалним нападима с југа и чувала снажно присуство српске државности у окупираној покрајини.

БИРН и "евро-вредности" / Илустрација: КМ Новине




 
Но, да се на крају вратимо на тему. На самом крају оне анкете на коју се уредништво ”Данаса” позива, читаоцима је постављено питање ”Којим поводом бисте отишли на Косово”. Понуђено је седам одговора. Један од тих седам је: ”не бих никада отишао”. Тај одговор изабрало је тек 12 одсто испитаника. Чак и међу ”Данасовим” читаоцима, дакле, тек је 12 одсто оних који се не би запутили на КиМ, што у огромној мери сасвим обесмишљава наслов о чак 60 одсто Срба који после бомбардовања нису посетили окупирану покрајину.

Осим окупаторским присуством и непријатељском пропагандом, Косово и Метохија је угрожено и поражавајућом небригом српских средстава извештавања. Некад је та небрига изазвана недостатком основне одговорности, али је некада, као у случају ”Данаса”, крајње злонамерна. Кад смо већ код одлазака на КиМ, ко год крочи на окупирано подручје, па проведе макар неколико сати у разговору са тамошњим Србима и Србији оданим грађанима, лако ће увидети колико је стварност другачија од оне коју намеће ”Данас” - рекао је за КМ Новине Миодраг Зарковић који је, као што смо рекли, један од одличних познавалаца стања на Косову и Метохији али и био чест гост у време највећег терора над Србима на северу покрајине од стране Запада, шиптарских сепаратистичких власти али више од њих тај притисак је долазио из Владе у Београду.

Ништа од тога не смета редакцији "Данаса" јер таква, а на овај начин сасвим отворено, показује да су етика и "добра пракса" њихових новинара у ствари кршење закона, понижавање достајанства државе Србије и њених грађана па чак и кршење Међународног права које се у овим притисцима огледа у сасвим јасном облику! Преко свега тога ова редакција под плаштом "интересовања за живот обичних људи" у потпуности негира и затире свакодневне проблеме косовскометохијских Срба чију слободу, могућност да раде или иоле достајнствено живе, одузимају они којима оваквим извештавањем полажу рачуне новинари ове редакције која је тиме заузела страну и активно учествује у терорисању дела сопственог народа за шаку евра којима се финансирају оввакви злонамерни и криминални "медијски" пројкети.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Miodrag_Zarković #Kosovo #Metohija #Srbija #Danas #List #Redakcija #Laž #Zlonameran #BIRN #kmnovine #kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине