Вести:

недеља, 3. новембар 2019.

Држава исправила неправду према Мухарему Ибрају

недеља, 3. новембар 2019. | КМ новине 0

Албанцу са Косова којем су терористи ОВК ликвидирали шест чланова породице, коначно признато право на месечну новчану надокнаду од 15.000 динара за убијеног сина.

#Muharem #Ibraj #Albanac #Kosovo #Metohija #Srbija


 
Ниш – Са осмехом на лицу, држећи у рукама обимну документацију, јуче је у дописништво „Политике” у Нишу дошао Мухарем Ибрај, Албанац са Косова, који је јуна 1999. године, бежећи од терориста ОВК, уз помоћ српске полиције и војске некако успео са великом фамилијом да са Косова и Метохије стигне у централну Србију.

Захваљивао се јуче Мухарем „Политици” за помоћ претходних месеци и писању о његовим проблемима и показао нам најновије решење које му је стигло од Министарства за рад, запошљавање и социјална питања Србије, од Одсека за борачку заштиту Секретаријата за дечију и социјалну заштиту у Нишу. Тим правоснажним решењем исправљена је велика неправда државе Србије према Мухарему (66), некадашњем руководиоцу полиције у Ђаковици – коначно му је признато до сада оспоравано и поништавано право на месечну надокнаду, која му је по закону следовала за сина којег су киднаповали и убрзо убили терористи такозване Ослободилачке војске Косова.

Мухарем Ибрај
– У периоду између 11. и 18. јуна 1999. године, пре него што смо успели да се домогнемо централне Србије, наша фамилија доживела је прави погром. Родитељи, моја браћа и ја, буквално сви чланови наших породица били су на листи за ликвидацију и док смо спремали да побегнемо са Косова терористи ОВК убили су шест чланова наше најуже породице. Најпре су у једној ноћи убијена тројица моје браће Исуф, Ибер и Иса, сутрадан два Исуфова сина Мохамед и Јакуб, а потом, две ноћи касније и мој син Кујтим који је тада имао само 19 година. Били су најпре киднаповани, а онда свирепо ликвидирани. Све смо их тајно сахранили у једној шуми далеко изнад Ђаковице и после тога смо побегли у централну Србију – испричао нам је Мухарем.

Мухарем Ибрај је средином прошле године стекао старосну пензију од само 14.000 динара и тада је поднео захтев да му се исплаћују и месечна новчана примања, која му па закону припада за погинулог сина – цивилну жртву рата. Иако је имао сва валидна документа и иако су у нишком Одсеку за борачку заштиту три пута доносили позитивно решење, републички органи су исто толико пута поништавали одлуку о новчаној надокнади.

Наводно недостајали су поједини документи. Четврти пут, очигледно када је неко у надлежним републичким органима коначно прегледао комплетну документацију, недавно је донето правоснажно решење којим се Мухарему Ибрају признаје праву на надокнаду за убијеног сина Кујтима – цивилну жртву рата.

Шира српска и европска јавност за Мухарема Ибраја, Албанца с Косова, чула је када се два пута као сведок одбране појавио у Хашком трибуналу у процесу против некадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

И што је већ првог дана сведочења, рекавши да се истина о злочинима такозване ОВК и догађајима на Косову не сме прећутати, затражио од судског већа да се његов лик на телевизијском снимку не замагљује, да се и његово име и презиме не крију, већ да се све објави.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Политика    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Bojan #Stojanović #Gračanica #Kosovo #Metohija #Izdaja #Srbija #Zlonameran

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине