Вести:

субота, 9. новембар 2019.

Војин Ћетковић и Дејан Луткић отказали наступ у Невесињу јер им није услишен захтев о уклањању грба Републике Српске

субота, 9. новембар 2019. | Уреднички колегијум 2

Другосрбијанство и аутошовинизам код појединих јавних личности попримио је до сада невиђене размере што се догодило и у инциденту који су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић изазвали у Невесињу.

#Nevesinje #Prolsava #Bitka #Pobeda #Republika #Srpska
Глумац Во јин Ћетковић из Црне Горе прославио се у Београду па осмелио да презире српске симболе


 
Двојица глумаца потекла из београдске школе, јуче су у Невесињу када се на посебно свечан начин прославља Митровдан - Дан општине Невесиње и слава борачке организације Републике Српске, те сећање на славне митровданске битке из 1992. и 1994. године,  према тврдњи организатора, тражили да се са бине скине велики натпис “Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“ уз који је стајао грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске – Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова. Њихов захтев није услишен већ напротив, изазвао је жесток револт.

Наиме, дводневно обележавање завршено је свечаном академијом која је организована и поводом обележавања  800. годишњице  од спомињања Невесиња,  као и 800. годишњицу Епархије захумско – херцеговачке и приморске.

Свечана академија / Фото: Топ портал

У програму академије, чији режисер је био Александар Пејаковић из Бање Луке, предвиђен је наступ глумаца, црногорца Војина Ћетковића и Дејан Луткић из Вршца. Међутим, они су непосредно пред одржавање свечане академије направили скандал, сазнаје Топ Портал од организатора.

Ћетковић и Луткић су, како је већ речено, захтевали да се уклоне симболи јуначког отпора и славних битака невесињског краја и Републике Српске из последњег рата.

Организатори академије, Општина Невесиње и Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова, односно Министарство за борачка питања Републике Српске, одбили су да то учине и упознали режисера академије и глумце да не долази у обзир уклањање, нити помјерање наведеног паноа у страну.

Глумац Дејан Луткић
Након што им је то стављено до знања глумци су раскинули договор и напустили Невесиње, остављајући организаторе у незгодној ситуацији јер се све одиграло непосредно пред почетак свечане академије која се директно преносила на Радио телевизији Републике Српске, јавља Топ портал.

На академији је Луткић требао да води програм а Ћетковић да наступи у перформансу заједно са средњошколцима из Невесиња.

Академија је одржана са десетак минута закашњења. На академији су говорили начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, министар рада и борачко инвалидске зашите Душко Милуновић и предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Kостић.

Програм је водио Драган Граховац, а наступио је хор “Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња, те ученици Средњошколског центра “Алекса Шантић“ из Невесиња.


Нема повеље, ни кумства

Ћетковић је на свечаној академији требало да добије повељу којом би постао кум ове општине, али су из Општине Невесиње потврдили да се то није догодило.

“Не само да није добио повељу, већ никад више неће бити позван у Невесиње“, изјавио је кратко начелник Миленко Авдаловић.


Миленко Авдаловић




Авдаловић је раније привукао пажњу медија када се одрекао дела своје плате у циљу помоћи младим студентима како би та свота била уплаћена у фонд за студентске стипендије.

О јучерашњем догађају многи медији у Србији су објавили да је Ћетковић добио повељу и објавили и фотографију повеље.

“У образложењу које је потписао начелник општине, Миленко Авдаловић, а благословио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Димитрије, наводи се да Војин Ћетковић радо долази у Невесиње и, чувајући успомену на свог пријатеља, класића и кума, Небојшу Глоговца, који је безбрижне дане детињства провео у Невесињу, прославља и херцеговачки крај“, навели су поједини медији.


Чак су објавили да је је после свечане академије кумство прослављено уз пригодно дружење и домаћу ракију кумовачу, коју су Војину Ћетковићу поклонили представници Борачке организације Невесиње - што наравно није ни близу истине, пише Топ портал.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Nevesinje #Prolsava #Bitka #Pobeda #Republika #Srpska #kmnovine

2 коментара:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине