Вести:

субота, 16. новембар 2019.

Поносне и огорчене: Хуманитарке из Беча посетиле Српске манастире и породице на Косову и Метохији

субота, 16. новембар 2019. | Уреднички колегијум 0

Осим недостатка слободе кретања која је основ свега, живот у сталној неизесности је мучан и тежак.

#Беч #Хуманитарци #Косово #Метохија

 
Одушевљене лепотом наших светиња на Косову и Метохији, манастирима Грачаница, Високи Дечани, Будисавци и другим које су обишле у претходних неколико дана, Радмила Савић и Љиљана хуманитарке из Беча, огорчене су положајем и ситуацијом у којој се налази српски народ на Космету.

После обиласка села Цернице у косовском поморављу социјално угрожених породица на центрланом али и северу Космета, сумирајући утиске, ове две жене кажу да су истовремено и поносне али огорчене.

- Упрос тужном утиску о животу нашег народа који најблаже речено на Космету живи у потлаченом положају, поносне смо на нашу децу, њихове родитеље и све оне који опстају у тим мукотрпним условима. Јер, осим недостатка слободе кретања која је основ свега, живот у сталној неизесности је мучан и тежак - прича Радмила своје прве утиске и додаје да је поред деце који су каже, хероји наше данашњице подједнако тешко и њиховим родитељима.




Она је истакла случај породице Вићентијевић односно самохране мајке која са четворо деце која живи у малој и скоро срушеној кућици. И док напомњу да су током сваке посете донирали помоћ у новцу, али и намирницама, однсоно средствима за хигијену Радила и Љиљана су деци у Церници даровале и школски прибор и слаткише.

- Сусрет дса децом у Церници за нас је био јако емотиван .Они су били срећни што смо дошли, а ми смо ту посету завршили са сузама - прича Радмила подсећајући да је у мају месецу ученицима школе Бранко радичевић из Цернице прослеђена хуманитарна донација од 2.700 евра прикупљаних на хуманитарној вечери у Бечу као и да су им достављена три компјутера.

После посете косовском поморављу, хуманитарке из Беча посетиле су и породицу Џаврић из Брестовика код Пећи, Драшка (44) и његову супругу Дијану (34) који имају болесног петогодишњег Александра и три године старијег Јована, а којима су и раније слале новац.




- Срећне смо што смо обишле и петочлану породицу из Добритина код Грачанице којима смо уручили компјутер за троје деце, али рецимо и манастир Будисавци где неколико старијих монахиња опстаје у албанском окружењу баш као и монахиње у манастиру покрова пресвете Богородице у Ђаковици - истиче Љиљана Ристић која са Радмилом организује хуманитарне акције у Бечу, а заједно најављују још шире и бројније акције прикупљања помоћи широм Аустрије за Србе на Космету.

- До сада смо слале помоћ посредством наших сарадника на Космету, а сада смо се и својим очима увериле где је и коме најпотребија помоћ у нашој јужној покрајини - истичу Љиљана и Радмила и додају да им је посета нашим светињама на Космету улила додатну енергију за даље акције прикупљања помоћи за српски народ на Косову и Метохији.

И док подсећају на акције помоћи које су раније спроводиле после текстова у Новостима о породици Кошевић избеглој из Хрватске у околину Зубиног Потока, породици Џаврић из Брестовика код Пећи и још неколико породица, Радмила и Љиљана истичу потребу да захвале бројним донаторима из Беча. Ипак, посебну захвалност истичу Остоји и Госпи Матић као и Слабиви Кос из Беча, госпођи Хелги Реиглер, власници ресторана у Бечу Миленку Шошкану, као и Славену Ристићу из Републике Српске.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Новости    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Беч #Хуманитарци, #Косово, #Метохија, 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине